Χριστούγεννα: Πόσο ρεύμα καίνε τα λαμπάκια στο δέντρο; – Συμβουλές για την αγορά τους

Είναι προτιμότερο να έχετε αυτά τα στοιχεία κατά νου πριν αγοράσετε τα λαμπάκια για το φετινό σας χριστουγεννιάτικο δέντρο.

lampakia

Ίσως έχετε ήδη στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, ίσως τώρα ετοιμάζεστε να αγοράσετε μεταξύ άλλων τα λαμπάκια που θα χρησιμοποιήσετε για τον στολισμό του. Όπως και να έχει, πόσο ρεύμα καίνε τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Το θέμα είναι το πόσο ρεύμα «καίνε» τα λαμπάκια – ένα ερώτημα που δεν απασχολούσε κανέναν στο παρελθόν.

Πριν ακόμη φτάσουμε στην κατανάλωση ρεύματος, καλό είναι να σημειώσουμε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των παλαιού τύπου λαμπτήρων πυρακτώσεων που «έκαιγαν» πολύ περισσότερο και των νέου τύπου λαμπτήρων φθορίου τεχνολογίας led που καταναλώνουν από 50% έως και 90% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τους πρώτους.

Αφότου, λοιπόν, σιγουρευτούμε πως τα λαμπάκια που βρίσκονται στο ράφι είναι led, θα πρέπει, σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, να ελέγξουμε τη συνολική κατανάλωσή τους σε Watt. Από αυτό κρίνονται πολλά.

Πόσα λαμπάκια χρειάζεται το δέντρο σου; Υπάρχει κανόνας που θα σε βοηθήσει (βίντεο)

Συγκεκριμένα, για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώσουν τα λαμπάκια την περίοδο των εορτών, θα πρέπει αρχικά να πολλαπλασιάσουμε τα Watt με τις ώρες που θα είναι αυτά σε λειτουργία και εν συνεχεία με την τιμή της κιλοβατώρας. Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Εάν αγοράσουμε 100 φωτάκια τεχνολογίας led, τα οποία καίνε 6,6 Watt ανά ώρα και τα έχουμε αναμμένα για δέκα ώρες την ημέρα, θα έχουμε μία ημερήσια κατανάλωση της τάξης των 66 Watt. Η τιμή της κιλοβατώρας σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 0,2 ευρώ. Που σημαίνει πως αν πολλαπλασιάσουμε τα 66 Watt, με τα 0,0002 ευρώ (η τιμή ανά Watt), έχουμε ένα κόστος 0,0132 ευρώ την ημέρα.

Εάν κρατήσουμε στολισμένο το δέντρο για 45 ημέρες, τότε θα χρειαστούμε 0,594 ευρώ για τα 100 λαμπάκια. Αν τοποθετήσουμε 5 σετ (500 led φωτάκια στο σύνολο) θα κάψουμε ρεύμα αξίας 2,97 ευρώ, ενώ για 10 σετ, 5,94 ευρώ.

via GIPHY

Τι πρέπει να προσέχουμε στη χρήση τους

Πέραν, όμως, της κατανάλωσης ρεύματος, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το πόσο ασφαλή είναι τα λαμπάκια που θα αγοράσουμε για να χρησιμοποιήσουμε σπίτι μας και ιδιαίτερα τις ώρες που κοιμόμαστε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως είναι πιστοποιημένα, φέρουν οδηγίες χρήσης και έχουν δοκιμαστεί αρκετά πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Κατά τη χρήση τους, απαγορεύεται να συνδέουμε περισσότερα από τρία σετ με λαμπάκια στην ίδια πρίζα, δεν τα αφήνουμε να ακουμπούν σε εύφλεκτα υλικά, όπως χαρτιά και υφάσματα, ενώ δεν τα αγοράζουμε ποτέ από πλανόδιους πωλητές του δρόμου.

via GIPHY

Πηγή: news.gr

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments