Χρόνια πολλά Παναχαϊκή!

Με τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η Παναχαϊκή απογειώθηκε και κέρδισε τον σεβασμό ολόκληρης της Ελλάδας

Παναχαϊκή

Γενέθλια σήμερα για την Παναχαϊκή, η οποία κλείνει 133 χρόνια ζωής στα αθλητικά δρώμενα της χώρας μας, χρόνια θριάμβων, επιτυχικών, αποτυχιών, που δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ. Πρόκειται για τον δεύτερο παλαιότερο σύλλογο της Ελλάδας μετά τον Πανιώνιο που ιδρύθηκε το 1890.
Ολα ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου 1891. Με απόσπασμα λίγων λέξεων στην πατρινή εφημερίδα «Φορολογούμενος», ανακοινώθηκε η ίδρυση του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου.

ΠαναχαϊκήΤότε, ο φοιτητής μαθηματικών και σχολής γυμναστών, Ιωάννης Κρητικός, ήταν πρωτοστάτης στο συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς τον κέρδισε ο αθλητισμός.

Το 1894 επιστρατεύτηκε στον πόλεμο του 1897 ως έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, αλλά δυστυχώς έχασε τη ζωή του στη μάχη στον Παχυκάλαμο Αρτας και δεν πρόλαβε να δει το δημιούργημά του, την Παναχαϊκή να μεγαλουργεί!
Για την επιλογή του κόκκινου και του μαύρου χρώματος, υπάρχουν δύο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη, επιλέχτηκαν τα χρώματα της σημαίας του Ανδρέα Λόντου, που ήταν μία από τις ηγετικές μορφές της επανάστασης του 1821 και σύμφωνα με τη δεύτερη επειδή ο Παναχαϊκός είχε ιδρυθεί από αναρχικούς, των οποίων το κόκκινο και το μαύρο αποτελεί γνώρισμα, αποφασίστηκε τα συγκεκριμένα χρώματα να παραμείνουν.
Με τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η Παναχαϊκή απογειώθηκε και κέρδισε τον σεβασμό ολόκληρης της Ελλάδας.

ΠαναχαϊκήΣτις 18 Μαΐου 1969, οι «κοκκινόμαυροι» ανέβηκαν για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική και το 1973 γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και συγκεκριμένα στο κύπελλο UEFA.

ΠαναχαϊκήΜετά από πολλές συμμετοχές στην Α’ και στη Β’ Εθνική, το καλοκαίρι του 2006 ήρθε ο υποβιβασμός της ομάδας για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Επίσης, υποβιβάστηκε από τη Super League 2 (πρώην Β’ Εθνική) στη Γ’ Εθνική λόγω χρεών το καλοκαίρι του 2021, επέστρεψε στη Super League 2, όμως έχουν περάσει 21 χρόνια από την τελευταία της συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Super League 1.

Η Παναχαϊκή δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Αλλωστε θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο ο Παναχαϊκός αρχικά, όσο και η ΓΕΠ ακολούθως, που προϋπήρξαν της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ενωσης ήταν δύο από τους συλλόγους που έβαλαν τα θεμέλια στον Ελληνικό αθλητισμό από το 1891 και μεταγενέστερα αποτελώντας σημεία αναφοράς σε Πανελλήνιο επίπεδο για την οργάνωση, τις επιτυχίες τους, τους αθλητές τους και τις εγκαταστάσεις τους.

H μπασκετική ομάδα έχει φτάσει μέχρι τη Β’ Εθνική, το ανδρικό βόλεϊ έφτασε ως τη Volley League, ενώ πολλές επιτυχίες έχει να επιδείξει στην πυγμαχία και στον στίβο σε πανελλήνιο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.