Χρυσός: Δεύτερη εβδομάδα υποχώρησης εν μέσω γεωπολιτικής αποκλιμάκωσης
Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και οι εμπορικές εξελίξεις ΗΠΑ–Κίνας επηρεάζουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.
Ο χρυσός καταγράφει πτώση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η προσωρινή αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή περιορίζει την ανάγκη για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε νωρίς στις ασιατικές αγορές, αγγίζοντας τα 3.315 δολάρια ανά ουγγιά και καταγράφοντας συνολικές απώλειες 1,5% για την εβδομάδα.
Η αγορά κινήθηκε σε περιορισμένο εύρος, με εξαίρεση την Τρίτη, όταν η τιμή διολίσθησε απότομα μετά την τήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες σύγκρουσης. Η σχετική σταθερότητα επανέφερε τη διάθεση για ρίσκο στις διεθνείς αγορές.
Το κλίμα ενίσχυσε περαιτέρω η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, ο οποίος ανέφερε στο Bloomberg TV πως ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει σε βασικό πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος φέρεται έτοιμος να επιδιώξει άμεσες εμπορικές συμφωνίες με δέκα βασικούς εταίρους, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Παρά την πρόσφατη διόρθωση, ο χρυσός έχει ενισχυθεί πάνω από 25% από τις αρχές του έτους και απέχει λιγότερο από 200 δολάρια από τα ιστορικά υψηλά του Απριλίου. Η τιμή του διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενισχυμένη από την αυξημένη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών και τις προσδοκίες για μελλοντική μείωση των επιτοκίων από τη Fed — παράγοντας που ευνοεί επενδύσεις σε χρυσό λόγω του μηδενικού του επιτοκίου.
Στις 8:30 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 3.315,30 δολάρια ανά ουγγιά, με ημερήσια πτώση 0,4%. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε μικρή άνοδο 0,1%. Ο άργυρος παρέμεινε σταθερός, ενώ το παλλάδιο έκλεισε την εβδομάδα με ισχυρά κέρδη περίπου 10%. Η πλατίνα συνέχισε την ανοδική της πορεία, φτάνοντας την Πέμπτη στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πώς να κάνετε τα καμένα ταψιά σαν καινούργια: Τα λάθη στο πλύσιμο και τα 3 κόλπα των ειδικών
Τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 11 νεκροί μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων
Δύο χιλιάδες ρομπότ στο Πεκίνο και ένα βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου
Πώς θα φτιάξετε σπιτικό πελτέ όπως οι παλιές νοικοκυρές
Χάος στις ΗΠΑ: 17χρονος μπούκαρε με αυτοκίνητο σε αεροδρόμιο και τράκαρε με αεροπλάνο και τρακτέρ
