Χρυσούλα Αναστασοπούλου: Ακολουθούμε αυτό που μας δίδαξε ο παππούς μας

image 634047

«Αποκλειστικά και μόνο σε γυάλινη φιάλη» είναι το σύνθημα και η φιλοσοφία της Εταιρείας Εμφιάλωσης-Παραγωγής «ΚΡΙΝΟΣ».  

Είναι μια επιχείρηση που έχει υιοθετήσει μια υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα την ανακύκλωσης με τη λειτουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.

Η φιλοσοφία της αφορά στον σχεδιασμό προϊόντων και την υιοθέτηση πρακτικών ώστε να περιοριστεί ο όγκος και η τοξικότητα του πλαστικού που οδηγεί στην αλλοίωση του οικοσυστήματός μας. Εμφιαλώνει τα αναψυκτικά της αποκλειστικά και μόνο σε γυάλινη φιάλη, 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία, βάζοντας το δικό της «αποτύπωμα» στη διαδικασία εναλλακτικών μορφών ανακύκλωσης. Νέοι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρίας, υιοθετούν στάσεις και αξίες θετικές ως προς τη βιωσιμότητα, τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, την επαναχρησιμοποίηση, τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Η Χρυσούλα Αναστασοπούλου, 3η γενιά στην εταιρεία «ΚΡΙΝΟΣ», διαθέτοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που αποτελούν προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και στις πιο νέες γενιές -στο πλαίσιο του οράματός της για ένα «πράσινο» πλανήτη-, μας μιλά μεταξύ άλλων για τη δράση «Βάζουμε τα γυαλιά στο πλαστικό» συμβάλλοντας με βέλτιστες πρακτικές ώστε η Ελλάδα να μπει στο δρόμο των μηδενικών απορριμμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι για το έργο αυτό η εταιρεία βραβεύτηκε στα Πρόσωπα της Χρονιάς ’20.    

Πώς προέκυψε η υλοποίηση αυτής της ιδέας, ήταν εύκολο να εφαρμοστεί;

Η υλοποίηση αυτής της ιδέας ξεκίνησε με βάση την στρατηγική μας απόφαση να καταργήσουμε το πλαστικό από την σειρά των Αναψυκτικών ΚΡΙΝΟΣ και να εμφιαλώνουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΗ ΦΙΑΛΗ.

Υπήρξε κάτι που σας έδωσε το κίνητρο ώστε να προτιμήσετε το γυαλί ως προϊόν τεχνολογικής και οικολογικής μορφής ανακύκλωσης;

Τα κίνητρα ήταν πολλαπλά! Αρχικά γιατί ενδιαφερόμαστε να δίνουμε στους καταναλωτές μας την ανώτερη ποιότητα που μπορούμε και το γυαλί σαν περιέκτης είναι κάτι που μας την εξασφαλίζει στο έπακρο. Δεύτερον, γιατί πια λειτουργούμε την εταιρεία ΚΡΙΝΟΣ με την 3η γενιά και είμαστε όλοι νέοι άνθρωποι και αρκετά ευαισθητοποιημένοι στα θέματα του περιβάλλοντος και το γυαλί είναι το ιδανικότερο υλικό αφού επιστρέφει ακέραιο στο περιβάλλον, χωρίς αποτύπωμα.

Πώς κρίνετε την πρόοδο του προγράμματος;

Συνολικά υλοποιήθηκαν 40 προγράμματα. Με την δράση «ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ» αποφασίσαμε να «μάθουμε» τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων της Αχαΐας πως το περιβάλλον μας είναι το μεγάλο μας σπίτι και πρέπει να το σεβόμαστε και πως πρέπει να αλλάξουν οι συμπεριφορές όλων μας και να ανακυκλώνουμε περισσότερο. Η υλοποίηση του προγράμματος ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά οι φορείς και τα σχολεία την αγκάλιασαν και ήταν κάτι που μας γέμισε χαρά. Στόχος των προγραμμάτων είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν στάσεις και αξίες θετικές ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον και να γίνουν καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας υλικά συσκευασίας που μπορούν να ανακυκλωθούν. Μέσα από τα προγράμματα τα παιδιά έμαθαν πως να αναγνωρίζουν τα υλικά, πως να ανακυκλώνουν σωστά, να επαναχρησιμοποιούν αλλά και να μεταμορφώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε Τέχνη.

Είστε ικανοποιημένη από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, αφού μαθητές και εκπαιδευτικοί το αγκάλιασαν, έμαθαν και διασκέδασαν μέσα στην τάξη και βίωσαν μια διαφορετική προσέγγιση για να διδαχθούν τα παιδιά ένα σημαντικό θέμα για το μέλλον και το περιβάλλον μας. Επειδή παρακολούθησα και προσωπικά όλα τα προγράμματα είδαμε μέσα στα σχολεία ότι τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να σε εκπλήξουν με την ωριμότητα τους, την φαντασία τους και το πόσο ευαισθητοποιημένα μπορούν να γίνουν αν τους μιλήσεις με διασκεδαστικό τρόπο για τα πιο σοβαρά ζητήματα. Περιττό να σας πω ότι τα έργα τέχνης που δημιούργησαν με τα ανακυκλώσιμα υλικά ήταν εξαιρετικά και δημιουργούσαν καλύτερα όταν τα έκαναν σε συνεργασία και με ομαδικό πνεύμα.

Ποιος ο ρόλος της εταιρίας «ΚΡΙΝΟΣ» στη διαδικασία μορφών ανακύκλωσης;

Η εταιρεία μας σήμερα λειτουργεί 8 σύγχρονες τεχνολογικά γραμμές παραγωγής για τα προϊόντα της και είναι η μοναδική που δραστηριοποιείται σε τρεις διαφορετικούς κλάδους παραγωγής και εμφιάλωσης. Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς και προσαρμογών μπορούμε πια με σιγουριά να πούμε ότι έχουμε βρει τους κατάλληλους συνεργάτες και έχουμε αναπτύξει την εταιρική μας κουλτούρα έτσι ώστε να ανακυκλώνουμε  σχεδόν όλα τα υλικά συσκευασίας ή πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ποιες απειλές δέχεται σήμερα ο πλανήτης από την ανθρώπινη παραγωγή απορριμμάτων;

Οι απειλές που δέχεται ο πλανήτης μας από την αλόγιστη παραγωγή σκουπιδιών είναι πολλαπλές. Η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτων είναι τεράστια με την άγρια πανίδα και χλωρίδα να καταστρέφονται. Ολες τις συνέπειες θα τις υποστεί ο άνθρωπος, ο οποίος είναι και αυτός που δημιουργεί τα σκουπίδια.

Μπορεί σήμερα ο πολίτης να αντιδράσει ή είναι ήδη πολύ αργά; Πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει για ένα βιώσιμο πλανήτη;

Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι και ο καθένας μας ξεχωριστά σαν καταναλωτής πρέπει να σκέφτεται τι αγοράζει, πως το χρησιμοποιεί, πως διαχωρίζει τα σκουπίδια του και εμείς ως εταιρείες να προσπαθούμε συνεχώς για πιο οικολογικές λύσεις και ως προς την συσκευασία αλλά και ως προς την λειτουργία των μονάδων μας.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς μια εταιρία εμφιάλωσης αναψυκτικών; Πόσο καλή επένδυση μπορεί να είναι;

Το να δημιουργήσει κάποιος μια εταιρεία αναψυκτικών είναι μια δύσκολη διαδικασία. Χρειάζεται πολύ πείρα, μεγάλη τεχνογνωσία και άπειρες δοκιμές. Είναι απαραίτητο να έχεις δοκιμασμένες συνταγές και εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Επίσης χρειάζεται ψυχή, πάθος, τέχνη και πολύ χρόνο ενασχόλησης. Για το πόσο καλή επένδυση είναι αυτό μπορεί να το αποφασίσει ο καθένας ανάλογα με το πόσο σκληρά θέλει να δουλέψει.

Ας μιλήσουμε για τη δική σας εταιρία εμφιάλωσης. Ποια η ιστορία της;

Η εταιρεία ΚΡΙΝΟΣ ιδρύθηκε το 1943 από τον Ιωάννη Αναστασόπουλο και συνεχίστηκε από τον πατέρα μας Κωνσταντίνο Αναστασόπουλο και δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή & εμφιάλωση Αναψυκτικών, Αλκοολούχων Ποτών & Φυσικού Μεταλλικού Νερού στις ίδιες ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις μας στην περιοχή Ροδοδάφνης Αιγίου. Διατηρούμε ίδιες και απαράλλαχτες τις συνταγές μας, ενώ διαθέτουμε ένα ισχυρό τμήμα R&D το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να βγάζουμε και καινούρια καινοτόμα προϊόντα. Φημιζόμαστε για το εξαιρετικής ποιότητας ούζο μας που εξάγεται σε 20 χώρες και βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών. Επίσης, ήταν η πρώτη εταιρεία μετά το Λουτράκι που εισήγαγε στην ελληνική αγορά το εμφιαλωμένο νερό το οποίο παράγουμε ακόμα και σήμερα και είναι εξαιρετικής ποιότητας, κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο και χαμηλό σε άλατα. Παράλληλα παράγουμε και εμφιαλώνουμε την παραδοσιακή μας σειρά αναψυκτικών ΚΡΙΝΟΣ (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, γκαζόζα και σόδα) με την ίδια πλούσια γεύση και με 100% ελληνικό χυμό από ελληνικά εσπεριδοειδή.  Επιπλέον διαθέτουμε στην αγορά και την σειρά ROS SOLIS premium mixers σε 6 εκπληκτικές γεύσεις (pink grapefruit, bergamot n’ mandarin, tonic water, cucumber n’ basil, ginger beer & premium soda) που είναι δροσιστικά και διαφορετικά από μόνα τους αλλά και κατάλληλα για την παρασκευή κοκτέιλς.

Τι σας κάνει να έχετε αυτό το πείσμα και το πάθος να συνεχίζετε στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό χώρο;

Εχουμε γεννηθεί μέσα σε αυτή την δουλειά και είναι για εμάς ένα φυσικό επακόλουθο να την συνεχίσουμε και να την αναπτύξουμε. Το πείσμα μας προέρχεται από τον σεβασμό μας σε αυτό που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές και το πάθος μας από την αγάπη μας να αναπτύξουμε αυτό που έχουμε υπηρετώντας πάντοτε το μότο του ιδρυτή της εταιρείας ΚΡΙΝΟΣ και παππού μας, «ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ»

Σχέδια για τα επόμενα χρόνια;

Μέσα στα σχέδια μας είναι να προσφέρουμε συνεχώς νέες προτάσεις για το κοινό μας, να εξελίσσουμε την οικολογική μας συνείδηση υιοθετώντας νέες οικολογικές λύσεις σε όλα τα επίπεδα από την παραγωγική διαδικασία μέχρι την συσκευασία των προϊόντων μας, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και τους ανθρώπους μας και φυσικά να αναπτύσσουμε συνεχώς με νέες τεχνολογικές εξελίξεις και να εναρμονιζόμαστε με το κλίμα του μέλλοντος.

Συνέντευξη

στην

Ανθή Ροδοπούλου 

rodanthi.pelop@gmail.com

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

1627316595161
Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
mauridis
aggelopoulos 1