Δαφαλιάς: Τα Καλάβρυτα του τριημέρου – Το ενεργειακό φέρνει οικονομικά αδιέξοδα
Σχεδόν γεμάτα θα είναι τα καταλύματα των Καλαβρύτων το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αλλά τα έσοδα δεν θα αρκούν ούτε για την κάλυψη των λογαριασμών ρεύματος. Προβληματίζει τις επιχειρήσεις ο φετινός χειμώνας.
Ο καιρός για τα ορεινά έφτασε και στα Καλάβρυτα που είναι κορυφαίος προορισμός της χώρας για ολιγοήμερες εξορμήσεις και διακοπές, προετοιμάζονται αυτό το διάστημα να υποδεχθούν τους πρώτους χειμερινούς επισκέπτες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστά εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που δείχνουν ότι δύο εβδομάδες πριν το πρώτο τριήμερο έχει καλυφθεί το 92% των AirBNB με το κόστος μίσθωσης για δύο διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 300 έως 450 ευρώ. Ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται και η γειτονική Δημητσάνα, αφού επιλέγεται από πολλούς λόγω του εξαιρετικού οδικού δικτύου από την Αθήνα έως την Τρίπολη.
ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ 75%
Τι ισχύει όμως γενικότερα στα Καλάβρυτα για το πρώτο τριήμερο της χειμερινής σεζόν; Ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει είναι ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.
«Είναι πλασματικό το νούμερο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, αφού δεν υπάρχει οργανωμένος φορέας που δίνει ξεκάθαρη εικόνα, παρά μόνο γίνονται εκτιμήσεις. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχει κινητικότητα σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στο 75% της πληρότητας με αυξητική τάση και το κύμα κρατήσεων συνεχίζει να εντείνεται» ανέφερε αρχικά ο κ. Δαφαλιάς.
«ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ»
Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο φετινός χειμώνας θα έχει ιδιαιτερότητες. Εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων: «Ναι μεν θα έχουμε ένα καλό τριήμερο, αλλά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα δωμάτια θα είναι καλυμμένα περίπου στο 30-40%.
Κάπως έτσι θα κλείσει και ο μήνας στο σύνολό του, αφού υπάρχει μικρή κινητικότητα μόνο τα σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι με τα έσοδα του τριημέρου θα καλύψουμε μέρος των λογαριασμών ρεύματος».
ΔΑΦΑΛΙΑΣ: «ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ»
Το ενεργειακό και ο τρόπος που θα καλυφθούν τα φετινά κόστη είναι το θέμα που απασχολεί έντονα τους ξενοδόχους. Οπως τόνισε στην «Π» ο κ. Δαφαλιάς ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να τους δοθεί οικονομική στήριξη.

Κώστας Δαφαλιάς
«Προχθές είχαμε συνάντηση οι ξενοδόχοι της ευρύτερης περιοχής στα Τρίκαλα Κορινθίας και το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν το ενεργειακό. Φέτος, θα είναι πολύ υψηλό το κόστος του ρεύματος, της θέρμανσης και της κίνησης. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και δεν ξέρουμε που οδηγούμαστε. Ναι μεν θα έχουμε έσοδα, αλλά όπως κυλούν τα πράγματα δεν ξέρουμε αν θα καλυφθεί το λειτουργικό κόστος. Τι θα κάνουν οι μικρές επιχειρήσεις;
Αποφασίσαμε, πως θα πρέπει να ενημερώσουμε την κυβέρνηση να υπάρξει μια επιδότηση κυρίως για πετρέλαιο και ρεύμα για να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι αυτή τη χρονιά. Ο τουρισμός φέρνει στη χώρα τόσα δις εσόδων. Καλώς κάνει το κράτος με αυτά τα χρήματα κοινωνική πολιτική, δεν πρέπει κάποια από αυτά τα έσοδα να επιστρέψουν και σε εμάς; Οι ορεινοί προορισμοί έχουν την ιδιαιτερότητα των περισσότερων εξόδων» επισήμανε ο κ. Δαφαλιάς.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το μοιραίο λάθος που κάνουμε με το καρπούζι και χαλάει αμέσως: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό
OpenAI: Ο rogue agent παραβίασε και άλλες υπηρεσίες
Το παραδοσιακό πανηγύρι στο Πλατάνι Ρίου ΦΩΤΟ
«Σιωπηλός δολοφόνος» η χοληστερίνη: Η απλή αλλαγή που τη μειώνει δραστικά χωρίς φάρμακα
Προβλήματα στις προπαραγγελίες του Steam Machine: Η Valve ξεκαθαρίζει την κατάσταση
Η Βασιλική Θανοπούλου στην Ακαδημία των Σπορ Πάτρας
Δεν είναι η τουαλέτα: Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο μέσα στο σπίτι
Welcome to UP 2026 – Το πρόγραμμα της Πανεπιστημιακής γιορτής
