Δεκάδες μικρές μετασεισμικές δονήσεις στον Πείρο – Παραπείρο, παρακολουθείται το νέο ρήγμα

Οι μετασεισμοί ανέρχονταν χθες σε περίπου 25, όλοι μεγέθους 0,5 έως 1,5 Ρίχτερ.

Φράγμα, υπερχειλιστής Το φράγμα έχει δίκτυο σεισμογράφων από την κατασκευή του

Υπό παρακολούθηση συνεχίζει να βρίσκεται από το δίκτυο σεισμογράφων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το επίκεντρο του σεισμού των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στο νότιο άκρο του φράγματος Πείρου–Παραπείρου, στον Δήμο Ερυμάνθου.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο σεισμός έγινε σε μεγάλο βάθος, περίπου 20χλμ. από την επιφάνεια και φαίνεται να μην είναι κάτι το ανησυχητικό από τη σεισμική ακολουθία, η οποία είναι ομαλή και συνεχής.

Ευθύμιος Σώκος

Ευθύμιος Σώκος

Ωστόσο, ο σεισμός αποκάλυψε ένα μη καταγεγραμμένο και άγνωστο μέχρι σήμερα στους σεισμολόγους ρήγμα, το οποίο όπως είπε ο κ. Σώκος βρίσκεται σε μεγάλο βάθος και γι΄αυτό δεν είχε αποτυπωθεί από τους γεωλόγους, καθώς δεν φτάνει στην επιφάνεια.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το μήκος του δεν φαίνεται να είναι μεγάλο, καθώς εκτίνεται σε περίπου 1χλμ., ενώ οι μετασεισμοί ανέρχονταν χθες σε περίπου 25, όλοι μεγέθους 0,5 έως 1,5 Ρίχτερ.

Πάντως, η περιοχή του φράγματος είναι ενισχυμένη με δίκτυο σεισμογράφων από την εποχή που έγινε η ολοκλήρωση της κατασκευής του και η πλήρωσή του με νερό, και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει σημαντικά την παρακολούθηση της μετασεισμικής ακολουθίας που συνεχίστηκε και χθες με αρκετούς μικροσεισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αυτοψίες που έγιναν στο φράγμα και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου, δεν καταγράφηκαν ζημιές.