«Δεν χαρίζω κάστανα»: Τι σχέση έχει η φράση με την Ελληνική Επανάσταση

«Δεν χαρίζω κάστανα»: Τι σχέση έχει η φράση με την Ελληνική Επανάσταση

«Δεν χαρίζω κάστανα»: Τι σχέση έχει η φράση με την Ελληνική Επανάσταση και από ποια περιοχή προήλθε. Ιστορίες του 1821…

Πολλές ελληνικές φράσεις και παροιμίες έχουν τις ρίζες τους σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό ισχύει πολύ συχνά και με γεγονότα και ιστορίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Για παράδειγμα, γνώριζες από πού προέρχεται η φράση «Δεν χαρίζω κάστανα» και συγκεκριμένα από ποιο μέρος της Ελλάδας και με ποια αφορμή. Η φράση έρχεται από το μακρινό 1821 και την Ελληνική Επανάσταση στην περιοχή της Μάνης, στην Πελοπόννησο.

«Δεν χαρίζω κάστανα»: Τι σχέση έχει η φράση με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και από ποια περιοχή προήλθε

Η φράση, λοιπόν, «δεν χαρίζω κάστανα» έρχεται από την Μάνη στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα το 1826 ο Ιμπραήμ έστειλε κατασκόπους στην απόρθητη Μάνη με μια περίεργη εμφάνιση, δηλαδή ντυμένους ως καστανάδες. Ωστόσο, οι ντυμένοι καστανάδες του Ιμπραήμ αντί να μαζέψουν πληροφορίες από τις γυναίκες και τα παιδιά για το πού βρίσκονται οι αρματολοί, άρχισαν να χαρίζουν κάστανα αντί να τα πουλάνε. Από τη συμπεριφορά τους, οι ντόπιοι υποψιάστηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να τους πιάσουν και να τους αναγκάσουν να πουν την αλήθεια. Όταν, δηλαδή, οι κατάσκοποι ρώτησαν για την τύχη τους, οι Μανιάτες αποκρίθηκαν: «Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα», δηλαδή θα σας τιμωρήσουμε.

Έτσι έμεινε, λοιπόν, η γνωστή φράση με τα κάστανα. Από εκεί έμεινε το να λέγεται ότι κάποιος δεν χαρίζει κάστανα, ότι δηλαδή θα πάρει εκδίκηση γι’ αυτό που έγινε ή ότι θα τιμωρήσει.

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη

«Δεν χαρίζω κάστανα»: Τι σχέση έχει η φράση με την Ελληνική Επανάσταση

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη, που αποτελεί μια ιστορική περιοχή όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου του 1821 σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες. Γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι πρόκριτοι της περιοχής, που τελούσε υπό προνομιακό καθεστώς, ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας.

Έτσι μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα η οποία είναι η σημερινή Αρεόπολη. Έτσι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

πηγη https://exploringgreece.tv

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ