Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα

Ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά στην εκτεταμένη, επιθετική και παράνομη τουρκική συμπεριφορά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό, στη Λιβύη και τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ

Χωρίς τίτλο 3

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδος στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» στη Λιθουανία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο υπογράμμισε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα και όχι σε αυτά που εξυπηρετούν στενούς και περιστασιακούς στόχους μεμονωμένων κρατών μελών και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να γίνονται σεβαστές πρωτίστως από τα κράτη μέλη, αν θέλουμε ειλικρινά να γίνουν σεβαστά από τρίτους».

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι και οι δύο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, είπε επίσης πως ο δύσκολος γείτονας της Ελλάδας στην Ανατολή, η Τουρκία, “θέτει σοβαρές προκλήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της” και ευχαρίστησε τη Λιθουανία για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά “στην εκτεταμένη, επιθετική και παράνομη τουρκική συμπεριφορά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό, στη Λιβύη και τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ.

“Εμείς, η Ελλάδα, μια χώρα μικρού έως μεσαίου μεγέθους, παραμένουμε μια χώρα που βασίζεται σε κανόνες και σε αρχές”, σημείωσε. “Η πολιτική μας βασίζεται στην ανάγκη για συνεπή, επίμονο και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλες τις χώρες – είτε είναι μεγάλες, μεσαίες ή μικρές, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποσημειώσεις”.

“Έχοντας αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες και συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από έναν γείτονα και σύμμαχο, προσπαθούμε πάντα να αποφύγουμε τη στρατιωτικοποίηση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Υποστηρίζουμε και προωθούμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσω διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογραμμίζουμε διαρκώς την ανάγκη διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Επιμένουμε ότι οι παραβιάσεις της κυριαρχίας, είτε στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, και οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να καταδικαστούν και να σταματήσουν αμέσως. Και πιστεύουμε ότι η απειλή για την ασφάλεια ενός από εμάς είναι απειλή για τη συλλογική ασφάλεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά”.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, μαζί με τον Κύπρο έχουν εδραιώσει στενές σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους στην περιοχή, ενώ σημείωσε πως αυτές οι συμμαχίες είναι ανοιχτές σε όλους με την προϋπόθεση ότι σέβεται τις ίδιες αρχές.

“Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στις πολλές προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης γειτονιάς. Συνεργασία βάσει συγκεκριμένων κανόνων για την ειρήνη. Ειρήνη για την ευημερία των λαών μας”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς τίτλο 49
KAYSWNAS 1
τσίπρας
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 1