Δένδιας: Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο είναι «Βίβλος» – Παράδειγμα η σχέση Ισραήλ-Λίβανου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στη Διεθνή Διάσκεψη «Πολιτικές της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο: Ενέργεια και Ασφάλεια».

nikos-dendias

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης «Πολιτικές της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο: Ενέργεια και Ασφάλεια», τονίζοντας πως το Διεθνές Δίκαιο θα έπρεπε -και είναι για την Ελλάδα- «Βίβλος».

Τη διοργάνωση για τη Διεθνή Διάσκεψη ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Ζαν Μονέ του ΕΚΠΑ και ο κ.Δένδιας ανέφερε το πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, που μπορεί να ανταγωνίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, όμως προχώρησαν σε μία ιστορική συμφωνία για το αέριο.

«Δυστυχώς, αυτός δεν είναι ο δρόμος που ακολουθούν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά τη δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή μου να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό συνέδριο, το θέμα του οποίου είναι  επίκαιρο και καίριο.

Στις μέρες μας, η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή απόδοση είναι δύο λέξεις που βρίσκονται στα χείλη όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανατολική Μεσόγειος και η στρατηγική θέση της Ελλάδας τίθενται υπό ένα νέο πρίσμα.

Η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, προωθώντας τη διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού. Για παράδειγμα, στον υφιστάμενο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, εγκαινιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες ένας νέος σταθμός φόρτωσης φορτηγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο πρώτος τέτοιου είδους σταθμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, δύο πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης-αποθήκευσης φυσικού αερίου κατασκευάζονται στην Αλεξανδρούπολη.

Αλλά και ο  Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans-Adriatic Gas Pipeline), ο Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (Greece-Bulgaria Interconnector) και ο Διασυνδετήριος αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας (Greece-North Macedonia Gas Interconnector).

Η Ελλάδα καθίσταται, εξ ορισμού, το λογικό σημείο εισόδου για ενέργεια που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, υπάρχουν μεγάλα έργα που θα φέρουν στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια από αυτές τις περιοχές. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι ηλεκτικές διασυνδέσεις Ευρώπης-Ασίας και Ευρώπης-Αφρικής (EuroAsia and EuroAfrica Interconnectors).

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω μια βασική πτυχή των έργων αυτών.

Υλοποιούνται με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η διασύνδεση Ευρώπης-Ασίας θα ακολουθήσει τη διαδρομή του σχεδιασμένου αγωγού φυσικού αερίου East Med. Η διασύνδεση Ευρώπης-Αφρικής θα εκμεταλλευθεί τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αποτελεί δε, σταθερή μας δέσμευση ότι για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να τηρούμε αυτούς τους βασικούς κανόνες.

Η Ελλάδα έχει καταστήσει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το “ευαγγέλιο” των προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής.

Αν οι αρχές αυτές τηρούνταν από όλες τις χώρες, θα ήταν προς όφελος όλων.

Πριν από λίγες ημέρες, το Ισραήλ και ο Λίβανος, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη, υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών τους. Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου. Χαιρετίζουμε το θάρρος και το όραμα του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Ελπίζουμε δε, και άλλες χώρες της περιοχής να αδράξουν την ευκαιρία και να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αυτός είναι ο δρόμος προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία. Δυστυχώς, όμως, δεν ακολουθούν όλοι αυτό τον δρόμο.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε με την Τουρκία “μνημόνιο” για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Αυτό το ούτως αποκαλούμενο «μνημόνιο» βασίζεται σε ένα προηγούμενο «μνημόνιο» που αψηφούσε όχι μόνο βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και θεμελιώδεις αρχές της γεωγραφίας.

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλά κράτη έσπευσαν να το καταγγείλουν.

Κυρίες και κύριοι,

οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι πολλές και μεγάλες. Μόνο εάν συνεργαστούμε στη βάση κοινών αρχών μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Προς όφελος όλων μας».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ