Δεξαμενόπλοιο «LAΝA» – Πειραιάς: Οι Λιμενικές Αρχές περιμένουν να ενημερωθούν για μετάγγιση του φορτίου από πλοίο σε πλοίο

Το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Lana» κατευθύνεται στο λιμάνι του Πειραιά από την Κάρυστο.

Δεξαμενόπλοιο

Το υπό σημαία Ιράν δεξαμενόπλοιο «Lana» δ ταξιδεύει για το λιμάνι του Πειραιά με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών. Του δόθηκε άδεια απόπλου από τις Λιμενικές Αρχές για να αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο της Καρύστου με προορισμό το αγκυροβόλιο του Πειραιά.

Απέπλευσε στις 06.30 σήμερα το πρωί και αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά στις 22.00 απόψε το βράδυ. Ρυμουλκείται διότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει φέρει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αφού δεν έχει αποκατασταθεί η μηχανική βλάβη που υπέστη τον περασμένο Απρίλιο ότνα έφερε τη ρωσική σημαία, και ήταν η αιτία να ρίξει άγκυρα στην Κάρυστο αιτούμενο βοήθεια.

Με το υπ ‘ αριθμόν 1/2022 βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας ζήτησε να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του , το οποίο είχε μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Ice Energy”. Οι 60.000 τόνοι είχαν προορισμό το Newport του Τέξας μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο κυρώσεων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το “Ice Energy» βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά και για αυτό αποφάσισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να ρυμουλκηθεί το “Lana” στο μεγάλο λιμάνι.

Οι Λιμενικές Αρχές περιμένουν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία να ενημερωθούν αν θα γίνει μετάγγιση το φορτίου από πλοίο σε πλοίο ή θα ξεφορτωθεί σε εγκατάσταση της ξηράς από όπου θα το παραλάβει το «Lana». Επικρατέστερο θεωρείται το πρώτο σενάριο.

Το «Lana» το οποίο ως «Pegas» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων και μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κρατήθηκε από τις ελληνικές στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Το Ιράν σε αντίποινα κατάσχεσε με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια.

Τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια, το «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.