Διαχείριση απορριμμάτων – Απειλούνται με όλεθρο Πάτρα και Αίγιο

Πολλά «καμπανάκια» χτύπησε ο δήμαρχος στον ΣΥΔΙΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

 

Διαχείριση απορριμμάτων - Απειλούνται με όλεθρο Πάτρα και Αίγιο

Η διαχείριση των απορριμμάτων απασχολεί έντονα τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος με δύο επιστολές, η μία προ ενός μήνα και η δεύτερη χθες, ζητά από τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να συζητήσουν για το θέμα.

 

ΖΗΤΗΜΑ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ

Ο κ. Πελετίδης υπενθύμισε στην επιστολή του Δεκεμβρίου πως ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας είναι σε κατάσταση κορεσμού και πρέπει να κλείσει, ενώ η κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων στου Φλόκα θα καθυστερήσει «παρ’ όλο που ο Δήμος της Πάτρας έχει ολοκληρώσει τις μελέτες πριν από 2 χρόνια».
Επιπλέον, κατέστησε σαφές ο κ. Πελετίδης πως η Ξερόλακκα δεν μπορεί να δεχθεί τις ποσότητες απορριμμάτων μέχρι την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στου Φλόκα. Γι’ αυτό και «προκύπτει η αδήριτη ανάγκη για τη άμεση εκπόνηση σχεδίου από τον ΣΥΔΙΣΑ με σκοπό την διάθεση απορριμμάτων του Δήμου Πάτρας σε άλλους ΧΥΤΑ ή σε λειτουργούντα εργοστάσια επεξεργασίας συμμίκτων. Δηλαδή, να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί το σταδιακό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, ώστε να μην μείνουν απορρίμματα στους δρόμους της Πάτρας με ολέθρια αποτελέσματα».

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ

Επίσης ο Κώστας Πελετίδης προτρέπει τον ΣΥΔΙΣΑ να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του άμεσα τη μεταφορά όλων των απορριμμάτων από Μεσσάτιδα και Βραχνέικα στο ΧΥΤΑ Φλόκα όπως έχει προβλεφθεί. Αλλά και να βρεθεί φθηνή λύση για τη διάθεση απορριμμάτων σε ήδη λειτουργούντα εργοστάσια.
«Μέχρι σήμερα, ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας λειτουργεί με προσωπικό του Δήμου Πατρέων. Μετά την παρέλευση δύο ετών από την σύσταση του ΣΥΔΙΣΑ και ενάμισι έτους από την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΣΥΔΙΣΑ και του Δήμου Πατρέων για την τεχνική υποστήριξη στο έργο της διάθεσης των στερεών αποβλήτων του Δήμου Πατρέων στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, η λειτουργία του ΧΥΤΑ έπρεπε ήδη να υλοποιείται από τον ΣΥΔΙΣΑ» τονίζει ο δήμαρχος στον κ. Αλεξόπουλο.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Βλέποντας τον χρόνο να περνάει, στη δημοτική αρχή αισθάνονται πως τα περιθώρια επίλυσης προβλημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν στενέψει, ζητούν επιτακτικά ο ΣΥΔΙΣΑ να πάρει αποφάσεις όσον αφορά το ολοκληρωμένο σχέδιο. Ενώ, παράλληλα, στον Δήμο δεν παραβλέπουν την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων ή μικρότερων έργων, όπως το Εργοστάσιο ΜΕΑ-ΜΕΒ, ΜΕΒ Ξερόλακκα, επέκταση ΧΥΤΥ Φλόκα κ.λπ.

 

Βήμα πίεσης στο ΣΥΔΙΣΑ

«Σήμερα βαδίζουμε στα τυφλά με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα, ιδιαίτερα για την Πάτρα και το Αίγιο, όπου κατοικεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νομού. Καλούμε την Εκτελεστική Επιτροπή να εισηγηθεί άμεσα στο διοικητικό συμβούλιο τον σχεδιασμό της, που αφορά στα βραχυπρόθεσμα-μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βήματα για την διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος ουσιαστικά με τη χθεσινή δεύτερη επιστολή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε, επιθυμεί να ασκήσει πίεση προς τον Σύνδεσμο, καθώς ο Δήμος ετοιμάζει το σχεδιασμό του για τα απορρίμματα και χρειάζεται το σχέδιο του ΣΥΔΙΣΑ.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Α. Τσατσαρός
Α. Τσατσαρός
12 ημέρες πριν

Άντε πάλι!!!!!!!!!!!! Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αιγίου δεν γουστάρει να μπουν κάδοι απορρίμμάτων στον οικισμό Φασουλέικα. Προκειμένουν να κάνει χατήρια κολλητών του που και αυτοί (δύο οικογένειες ) επίσης δεν γουστάρουν. Χρειάζεται τεράστιο θράσος ο δήμαρχος να παίρνει θέση για τα απορρίμματα!!!!!!!!!! Συνεχίζει να το σκέφτεται. Ούτε το θεώρημα το Αϊνσταιν!!! Η μήνυση έχει κατατεθεί!!!!!!!!!!!!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα - Επιδόματα: Κινδυνεύουν 500 να μείνουν χωρίς χρήματα! - Ώρες αγωνίας για εκατοντάδες νοικοκυριά
Η κρουαζιέρα το 2021 δεν ενίσχυσε την Ηλεία
Δήμος Ερυμάνθου: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός - Περιλαμβάνει τα περισσότερα έργα
Εκδήλωση για τα παιδιά από τον Σύλλογο Παραλίας Λακκόπετρας «Ερυθρά Γαία» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΧΡΗΣΙΜΑ