Δίκη… «Μανωλάδας» με 36 παραγωγούς – Εκμεταλλεύονταν 355 αλλοδαπούς εργάτες

Η υπόθεση «Μανωλάδα Νο2» αφορά σε 283 υπηκόους Μπαγκλαντές και 69 υπηκόους Πακιστάν και προχώρησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ, μετά την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε παραπήγματα τον Ιούνιο του 2018.

ΔΙΚΗ Η πυρκαγιά αποκάλυψε άθλιες συνθήκες

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, πρόκειται να δικαστούν 36 παραγωγοί φράουλας της Νέας Μανωλάδας, για απασχόληση μεγάλου αριθμού (355) αλλοδαπών εργατών γης χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, συνοδευόμενης από ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας.

Ως «ιδιαίτερα καταχρηστικοί όροι εργασίας», θεωρούνται οι όροι εργασίας, οι οποίοι είναι κατάφωρα δυσανάλογοι προς τους όρους εργασίας των νόμιμα απασχολούμενων εργαζομένων, έχοντας επίπτωση, για παράδειγμα, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η υπόθεση «Μανωλάδα Νο2» αφορά σε 283 υπηκόους Μπαγκλαντές και 69 υπηκόους Πακιστάν και προχώρησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ, μετά την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε παραπήγματα τον Ιούνιο του 2018.

Είναι η ίδια περιοχή, που το 2013 οι εργάτες, όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα δέχθηκαν πυροβολισμούς από ένοπλους επιστάτες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 31 εργατών, οχτώ εξ αυτών σοβαρά.

Ο καταυλισμός τον Ιούνιο του 2018 είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, με τους αλλοδαπούς που διέμεναν σε αυτόν κάτω από άθλιες συνθήκες να χάνουν όλα τα χρήματα και τα έγγραφά τους. Είχε χρειαστεί τότε και η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, καθώς η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας είχε εκδώσει πράξεις απέλασης των θυμάτων!

Η δίκη είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Τρίτη, όμως αναβλήθηκε για τις 23 Μαΐου του 2023. «Η σημερινή εξέλιξη είναι σημαντική καθώς, μετά από 4 σχεδόν χρόνια διερεύνησης, οι δικαστικές αρχές «τράβηξαν την κουρτίνα», σε αντίθεση με όσα είχαν συμβεί στην πρώτη υπόθεση Μανωλάδας», δήλωσε ο δικηγόρος των προσφευγόντων και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Κερασιώτης.
Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο θα εξετάσει και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά και πιθανό δόλο. Αυτή είναι η δεύτερη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.

 

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments