Δημιουργία μετώπου για την έμφυλη βία

Του Γιώργου Ρώρου, Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών».

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, νεαρά κορίτσια αλλά και ΛΟΑΤΚΙ. Πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος εξουσίας, μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος τους.

Η έμφυλη βία προκαλεί σωματικά, σεξουαλικά, ή ψυχικά τραύματα στο ακρότατο όριο της δε, οδηγεί σε γυναικοκτονίες, ανθρωποκτονίες.

Τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να αντιμετωπίσει την έμφυλη βία. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα επικοινωνιακά. Δαπανά δισεκατομμύρια με αδιαφάνεια χωρίς να δίνει πόρους σε έργα και πολιτικές που θα στηρίξουν ουσιαστικά τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο Δήμος Πάτρας πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης.

Ο Δήμος, ως η αμεσότερη μορφή εξουσίας με τον πολίτη, μπορεί να συμβάλει λόγω της εγγύτητάς του με τις γυναίκες ως δημότισσες και να δημιουργήσει τους μηχανισμούς που να ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτό το θέμα.

Ο Δήμος, ως χώρος εργασίας, ως εργοδότης, ως χώρος παροχής υπηρεσιών, ως φορέας που παρεμβαίνει στην κοινωνία, πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στη βία κατά των γυναικών.
Απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός μετώπου από αρμόδιες αρχές αστυνομία, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, γυναικείες οργανώσεις κ.ά.

Απαιτούνται άμεσα:
> Αναβάθμιση και αύξηση των δημόσιων δομών
> Αμεση και εύκολη πρόσβαση στους ξενώνες φιλοξενίας και τη συνεχή λειτουργία της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας.
> Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην εκπαίδευση.
> Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξης, απασχόλησης, δικτύωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
> Ενεργοποίηση της Επιτροπής Ισότητας, που δυστυχώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν λειτουργεί.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ