Δήμητρα Μπιρμπίλη: «Η ζωή δεν είναι ποτέ βαρετή»

«Είμαι περήφανη που μπορώ και συνεχίζω το έργο και την κληρονομιά του παππού, της γιαγιάς και του μπαμπά» λέει στην «Π» η Δήμητρα Μπιρμπίλη.

Μπιρμπίλη

Τι ωραιότερο από το να συνεχίζεις με αγάπη και μεράκι μια οικογενειακή επιχείρηση που μετρά 55 χρόνια ζωής και μάλιστα γλυκιάς ζωής. Η Δήμητρα Μπιρμπίλη, η καλλιτεχνική «ψυχή» -η παρασκευαστική είναι ο αδελφός της Βασίλης- του νέου καταστήματος της οικογένειας Μπιρμπίλη με το όνομα «Mitsaki’s Cakes», μυημένη από μικρή στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής, καταπλήσσει με τις πανέμορφες τούρτες της, που θυμίζουν έργα τέχνης. Δοσμένη ολόψυχα στη δουλειά που λατρεύει, δε λογαριάζει τις ώρες που της αφιερώνει, προκειμένου να βλέπει τα χαμόγελα των πελατών της –αυτή είναι η επιβράβευσή της.

Να πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Τι θυμάστε εντονότερα από τα παιδικά σας χρόνια; Πώς ήταν η Δήμητρα μικρή;
Εχω πολλές αναμνήσεις από όμορφες οικογενειακές στιγμές και θυμάμαι τον εαυτό μου ως πιτσιρίκι να τριγυρνάω στο εργαστήριο των γονιών μου και να προσπαθώ να κάνω τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής. Θυμάμαι, μάλιστα, την πρώτη τούρτα που έφτιαξα, μαζί με τον μπαμπά μου, ο οποίος που έδειξε τις βασικές τεχνικές και τη ζαχαρόπαστα. Ηταν μια άσπρη τουρτίτσα με ροζ λουλουδάκια. Και μπορώ να πω ότι για πρώτη απόπειρα, βγήκε μια χαρά!

Αρα να υποθέσω ότι δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό σας να ακολουθήσετε άλλη κατεύθυνση. Δεν ήταν μονόδρομος η οικογενειακή επιχείρηση…
Μονόδρομος όχι, ήταν επιλογή! Μεγάλωσα μέσα στο ζαχαροπλαστείο και από πολύ μικρή ήξερα ότι ήταν η δουλειά που ήθελα να ακολουθήσω! Γι αυτό και σπούδασα δύο χρόνια στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Le Monde στην Αθήνα.

Τρίτη γενιά ζαχαροπλαστών, λοιπόν. Ποια τα συναισθήματα και ποιες οι προκλήσεις;
Είμαι περήφανη που μπορώ και συνεχίζω το έργο και τη κληρονομιά του παππού, της γιαγιάς και του μπαμπά! Μια μεγάλη πρόκληση είναι να προσπαθώ να πηγαίνω την επιχείρηση ένα βήμα παραπέρα!

Είστε το δημιουργικό «κομμάτι» της επιχείρησης. Πείτε μας για την καλλιτεχνική σας φλέβα και πώς την εξελίξατε.
Από μικρή μού άρεσε να ζωγραφίζω, να δημιουργώ διάφορα πράγματα με πλαστελίνη και με ενθουσίαζε το τι μπορείς να καταφέρεις με λίγη φαντασία.

Πού εστιάζετε σε κάθε ζαχαροπλαστικό έργο τέχνης σας;
Στις λεπτομέρειες! Πάντα οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!

Οταν πρόκειται για γλυκιά δημιουργία κατόπιν παραγγελίας, πώς λειτουργείτε;
Εννοείται ότι πάντα φροντίζουμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα που μας ζητάει ο πελάτης αλλά αυτό ενίοτε ενισχύεται με μικρές πινελιές στιγμιαίας έμπνευσης και Δήμητρας! Πολλοί πελάτες θέλουν να μιλάνε μόνο μαζί μου γιατί ακούω αυτά που μου ζητάνε και ξέρω να τους προτείνω το σχέδιο που θα είναι στα μέτρα τους και θα τους καλύπτει απόλυτα.

Εχει συμβεί ποτέ να αποτύχετε και πώς αντιδράτε;
Ναι, βέβαια, τυχαίνει πολλές φορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις το χαλάω και το ξαναχαλάω μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω. Εχω υπομονή, βλέπετε.

Τι αγαπάτε στη δουλειά σας; Θυμάστε μήπως το γλυκύτερο σχόλιο που σας έχουν κάνει;
Νομίζω ότι αυτό που με συνεπαίρνει στη δουλειά μου είναι ότι από κάτι άμορφο μπορείς να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό. Είναι σαν να μπορείς να του δώσεις ζωή. Τα σχόλια που λαμβάνω καθημερινά είναι μοναδικά και δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιο. Το καθένα έχει τη δικιά του γλύκα.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σας;
Στόχος μου είναι να συνεχίσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς μου να κάνουν ανθρώπους να χαμογελούν έστω κι αν αυτό είναι για λίγο. Ολοι το έχουμε ανάγκη.

Αν φτιάχνατε μια τούρτα για να γιορτάσετε τη «ζωή», τι γεύσεις και χρώματα θα είχε;
Θα έβαζα όσα περισσότερα χρώματα και όσες περισσότερες γεύσεις μπορούσα γιατί η ζωή δεν είναι ποτέ βαρετή!!!