Δήμητρα Καρακάση: «Τα εμπόδια ξεπερνιούνται όταν είσαι υγιής»

Δήμητρα Καρακάση: «Τα εμπόδια ξεπερνιούνται όταν είσαι υγιής»

Επέλεξε να γίνει φαρμακοποιός,  καθώς την είλκυσε ο συνδυασμός του επιστήμονα και επιχειρηματία, που απαιτεί το εν λόγω επάγγελμα. Από το ξεκίνημά της έως σήμερα, η Δήμητρα Καρακάση πορεύεται οπλισμένη με αισιοδοξία και  με στόχο τη συνεχή εξέλιξη και την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Αλλωστε, η κοινωνική προσφορά είναι αυτό που αγαπά στην εργασία της.

 Μνήμες συνδεδεμένες με τα παιδικά σας χρόνια;

Η καταγωγή του πατέρα μου ήταν από το Καλέντζι Αχαΐας. Οι παιδικές μνήμες έχουν καλοκαίρια στο χωριό, παιχνίδια στην πλατεία με τα άλλα παιδιά, βόλτες κάτω από τα έλατα. Αλλά και οι μυρωδιές του σπιτιού, ένα κυριακάτικο φαγητό, ένα γλυκό που ψήνεται. Πολύς κόσμος στο σπίτι. Γέλια και αστεία. Ωραίες εποχές.

Γίνατε φαρμακοποιός επειδή…

Το επάγγελμα αυτό έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Ο φαρμακοποιός εξισορροπεί μεταξύ των ιδιοτήτων του επιστήμονα και του επιχειρηματία. Είναι ένας ελκυστικός συνδυασμός, που αφορά τόσο τη φροντίδα της υγείας των ασθενών, όσο και την ευζωία όλων μας. Ταυτόχρονα είναι μία ενδιαφέρουσα επιχειρηματική δράση, με κοινωνική προσφορά, κι αυτό την καθιστά μοναδική.

Πότε ανοίξατε το φαρμακείο σας και πώς θα περιγράφατε την έως τώρα διαδρομή;

Το πρώτο φαρμακείο το άνοιξα στην οδό Κανακάρη και Φιλοποίμενος, σε ένα μικρό χώρο, το 1992. Και λίγο μετά μεταφέρθηκα σχεδόν απέναντι. Οι συνθήκες της αγοράς επέβαλαν την επέκτασή του και έτσι πριν από 5 περίπου χρόνια άνοιξα το φαρμακείο μου στην οδό Δημ. Γούναρη και έπειτα από λίγο καιρό το mycitypharma 2 στην οδό Αγίου Ανδρέου. Η πανδημία και η νέα ψηφιακή πραγματικότητα με οδήγησαν πρόσφατα στη δημιουργία ενός μοντέρνου e_shop με το ίδιο όνομα, που έγινε το «τρίτο» μου επαγγελματικό παιδί. Οπως βλέπετε η διαδρομή είχε μια συνεχή προσπάθεια εξέλιξης, προσαρμογής στα νέα δεδομένα και εν τέλει καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή, που είναι και το πραγματικό ζητούμενο.

Ο επαγγελματικός σας χώρος, εκτός από επιστημονικές γνώσεις, απαιτεί και πολλές άλλες ικανότητες… Τι αγαπάτε και τι σας αγχώνει, ενδεχομένως, στην εργασία σας;

Το πρότυπο του παλαιού τύπου φαρμακοποιού έχει πλέον εκλείψει, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας απαιτεί και διοικητικές ικανότητες, επικοινωνιακές δεξιότητες, καλή γνώση της αγοράς και των προϊόντων και βέβαια βαθιά αντίληψη των κανόνων του marketing και των οικονομικών μεγεθών.

Αυτό που αγαπώ όμως στο επάγγελμά μου είναι η δυνατότητα που μου δίνει ακόμα να προσφέρω στον καθένα μας καλύτερο επίπεδο υγείας, αλλά και στον ασθενή τη δυνατότητα να μπορέσει να εξοικειωθεί με τη νόσο του και να βελτιώσει την καθημερινότητά του. Το άγχος μου είναι ότι λόγω της γενικότερης κατάστασης, οικονομικής-υγειονομικής, χρειάζεται μεγάλος κόπος να αντεπεξέλθει ένας επαγγελματίας του χώρου στην έλλειψη φαρμάκων, στη γραφειοκρατία και στον νέο ρόλο που φαίνεται να αποκτά το φαρμακείο, δηλ. των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, ως πρωτοβάθμια μονάδα υγείας.

Εφημερίες. Σας έτυχε ποτέ κάποιο περιστατικό, που θυμάστε έντονα;

Πολλά μάλλον. Στη μνήμη μου, όμως, έχει μείνει ένα περιστατικό, σε κάποια διανυκτέρευση, όπου το φάρμακο που είχε συστήσει ένας ιατρός σε ανήλικο παιδί τού προκάλεσε αλλεργία, ήρθε με αλλεργικό σοκ μέσα στο φαρμακείο, και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του μπροστά στα μάτια μας, αλλά τελικά, με πολύ κόπο, όλα πήγαν καλά.

Με τον συνδυασμό των επαγγελματικών και οικογενειακών σας υποχρεώσεων, ενόσω μεγαλώνατε τον γιο σας, πώς τα πήγατε;

Νομίζω καλά. Ο γιος μου ήδη φοιτά στο 3ο έτος της Ιατρικής Σχολής. Ηταν συνειδητή μου επιλογή, όταν ήταν αρκετά μικρός, να προσπαθώ να βρίσκω ελεύθερο χρόνο, εδικά το μεσημέρι, ώστε να διαβάζουμε μαζί, να παίζουμε και να περνάμε δημιουργικά τις ώρες στο σπίτι ή στις εξωτερικές δραστηριότητες. Ηταν μια δύσκολη περίοδος. Παρά το ότι είχα αρκετή βοήθεια, χρειάστηκε προσπάθεια. Και θυσίες. Αλλά και πάλι πίσω να γύριζε ο χρόνος, το ίδιο θα επέλεγα.

Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο σύζυγός σας Τάκης Παπαδόπουλος. Τον ονειρεύεστε σε μια υψηλότερη θέση;

Σημασία δεν έχει πώς τον ονειρεύομαι εγώ. Αλλά πώς ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του τα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιη πως ό,τι κι αν αποφασίσει θα το καταφέρει. Σήμερα πάντως, βλέπω ότι έχει αστείρευτο πάθος και όρεξη τόσο για τη δικηγορία όσο και για την Περιφέρεια. Οπως λέει κι ο ίδιος «οι θέσεις ευθύνης είναι θέσεις προσφοράς». Οπότε μικρή σημασία έχει ο τίτλος της θέσης όταν υπάρχει ζωντανή η θέληση προσφοράς. Κι αυτή υπάρχει.

Ποια όπλα διαθέτει η φαρέτρα σας ενάντια σε τυχόν εμπόδια/ δυσκολίες;

Αισιοδοξία. Πιστεύω, και με όσα θέματα ασθενών βλέπω τόσα χρόνια στο φαρμακείο, ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όταν είμαστε υγιείς. Ομως, έχω μάθει ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται όταν έχεις προετοιμαστεί σωστά και όταν μπορείς να προσαρμοστείς, κάθε φορά, στις συνθήκες που παρουσιάζονται.

Τι σας κάνει να χαμογελάτε και τι σας δίνει «ανάσες»;

Η οικογένειά μου. Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια. Και η ελευθερία που σου προσφέρει ένα ταξίδι. Η αναζήτηση νέων τόπων, πολιτισμών, συνηθειών, γεύσεων, εικόνων.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ