Δημήτρης Αβραμόπουλος στο RGC: Η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας
Τόνισε: «Η Ελλάδα αν για κάποιο λόγο είναι ελκυστική είναι επειδή είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας και αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε. Η Ελλάδα είναι σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας».
Την εκτίμηση ότι η νομοθέτηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» από την πλευρά της Τουρκίας, σε επίπεδο εθνικού δικαίου, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο fireside chat με θέμα «Η Τουρκία του Ερντογάν και η νέα γεωπολιτική ισορροπία», στο πλαίσιο του 14ου Regional Growth Conference 2026 (RGC 2026), που διοργανώνουν η εφημερίδα Πελοπόννησος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα όπως τόνισε: «Η Ελλάδα αν για κάποιο λόγο είναι ελκυστική είναι επειδή είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας και αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε. Η Ελλάδα είναι σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας».
Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο νόμος περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που -όπως είπε- ξεκίνησε ως επινόηση απόστρατου Τούρκου ναυάρχου, αποτελεί προϊόν του βαθέος κράτους της Τουρκίας, αλλά παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθεωρητικής τάσης που παρατηρείται διεθνώς.
«Το βαθύ κράτος της Τουρκίας αποκτά και πάλι δύναμη. Εκεί καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα η θεωρία ότι η Τουρκία απειλείται και περικυκλώνεται» σημείωσε εξηγώντας ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας «εκλαμβάνει ως απειλή τη συμμαχία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας».
Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πάντως ότι η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις «φοβικά».
«Για τη Γαλάζια Πατρίδα αμφιβάλλω και αν εφαρμοστεί. Πρέπει να έχουμε το νου μας αλλά όχι να φοβάστε, δεν θα εφαρμοστεί, να μην το βλέπουμε φοβικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική αμυντική πολιτική που επιτρέπει στους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.
Αναφερόμενος στο Δίκαιο της Θάλασσας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην έχει επικυρώσει τη σχετική διεθνή σύμβαση, προειδοποιώντας ότι η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου δεν αφορά μόνο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά αποτελεί ευρύτερη διεθνή τάση. Όπως είπε, εάν αρχίσει να αμφισβητείται συνολικά το Δίκαιο της Θάλασσας, «οδηγούμαστε σε παγκόσμια αναστάτωση».
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να μην διαθέτει ενιαία και σαφή εξωτερική πολιτική, ενώ τόνισε ότι Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει πάντα να είναι μαζί» στον νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ οφείλουν να βρουν αποτελεσματικότερους τρόπους συνεννόησης και συνεργασίας.
Κλείνοντας τοποθετήθηκε και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη, ασκώντας κριτική και αναφερόμενος στην προ ετών συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες επαναπροσέγγισης και τόνισε ότι η Λιβύη θα περάσει σε φάση ανασυγκρότησης, γεγονός που σημαίνει ότι «υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό» για συνεργασία τόσο για τη διπλωματία όσο και για την οικονομία.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αθανάσιος Έλλις, διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής.
Το Regional Growth Conference πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 21 Μαΐου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, και ύστερα από 14 χρόνια πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών για το μέλλον των ελληνικών περιφερειών και της πραγματικής οικονομίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.rgc.gr/
Το συνέδριο μεταδίδεται από:
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
