Δήμος Πατρέων – Πρωτοφανές: «Καυτό» λάθος στην πυρασφάλεια των σχολείων και ξανά διαγωνισμός

Η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού δεν έγινε όπως έπρεπε και ο Δήμος προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού για τις μελέτες πυρασφάλειας των σχολείων.

Δήμος Πατρέων - Πρωτοφανές: «Καυτό» λάθος στην πυρασφάλεια των σχολείων και ξανά διαγωνισμός

Πάλι από την αρχή αναγκάστηκε να πάει ο Δήμος Πατρέων για το θέμα της εκπόνησης μελετών για την πυροπροστασία σχολικών κτιρίων, αφού έκανε την εμφάνισή της μια «παράλειψη» στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος είχε προχωρήσει και είχε αναδειχθεί ήδη προσωρινός μειοδότης.

Χθες, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων για να αποφασίσει την ακύρωση της δημοπρασίας για τη μελέτη του σχετικού έργου προϋπολογισμού 360.000 ευρώ περίπου. Πρόκειται για το γνωστό θέμα που έχει αναδείξει η «Π» σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν για την εναρμόνιση των σχολείων της Πάτρας με τα νέα πρότυπα πυρασφάλειας που ισχύουν από το 2021.

Μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της «Πελοποννήσου» και πιέσεις από την αντιπολίτευση, ο Δήμος Πατρέων ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσει πόρους που υπολογίζει ότι φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ για να κάνει τις διορθωτικές εργασίες.

Εξηγήσεις για το θέμα που προέκυψε και οδήγησε στην ακύρωση του διαγωνισμού, έδωσε ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς. Είπε συγκεκριμένα: «Διαπιστώθηκε ότι εκ παραδρομής δεν τηρήθηκαν οι όροι δημοσιότητας ενός άρθρου της προκήρυξης για δημοσίευση του διαγωνισμού στον ημερήσιο Τύπο. Για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με απρόοπτα, ξαναδημοπρατούμε το έργο και θα είμαστε εντάξει».

Οπως αναμενόταν, οι εξελίξεις στο θέμα έφεραν αντιδράσεις από μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανήκουν σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο Θανάσης Αθανασόπουλος της παράταξης Αλεξόπουλου ζήτησε να μάθει ποιοι έχουν την ευθύνη για το λάθος. Σημείωσε: «Πρέπει να γνωρίζετε τι προβλέπεται. Μιλάμε για ένα σοβαρό θέμα που ήδη ο Δήμος έχει δεχθεί πρόστιμα. Πιστεύαμε πως είχε τελειώσει το θέμα, αν και μας είχε προβληματίσει η χαμηλή έκπτωση του μοναδικού μειοδότη που έφτανε το 1,09%. Τώρα πηγαίνουμε πίσω χρονικά για το έργο και διαπιστώνω ότι αντιμετωπίζεται πολύ επιφανειακά τα ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Ξυλιάς της παράταξης Σβόλη ανέφερε: «Το θέμα έπρεπε να είχε τελειώσει. Δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται η δημοτική αρχή την καλή μας πρόθεση για να προχωρούν τα έργα. Ποιος έχει την ευθύνη; Εμείς ψηφίζουμε θετικά και κινδυνεύουμε να εκτεθούμε. Δεν μπορούν να φταίνε πάντα οι άλλοι. Φοβάμαι ότι είμαστε εκτεθειμένου σε κάθε διαγωνισμό που έρχεται στην Επιτροπή. Να είστε πιο σχολαστικοί, γιατί δεν έχουν ευθύνη οι υπηρεσιακοί παράγοντες».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΔΑΣ: «ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΛΑΘΟΣ… ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ»

Ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ό,τι συνέβη, αλλά και να απαντήσει για το αν σκέφτονται στον Δήμο να επιβάλλουν ποινές. «Η ευθύνη ανήκει σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Επειδή συμβαίνει πρώτη φορά στα εννέα χρόνια που είμαστε δημοτική αρχή, δεν βλέπουμε λόγο να επιβάλουμε ποινές. Εγιναν παρατηρήσεις και συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Μια παράλειψη ήταν και θα επαναλάβουμε τον διαγωνισμό» τόνισε ο κ. Κορδάς και συνέχισε: «Είναι το πρώτο τέτοιο θέμα που προκύπτει μετά από εννέα χρόνια. Κακά τα ψέματα, βέβαια, οι εργολήπτες δεν ενημερώνονται από τις εφημερίδες για τους διαγωνισμούς. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα. Εχουν γίνει τόσες προμήθειες και διαγωνισμοί χωρίς να υπάρξει θέμα. Προέκυψε για πρώτη φορά».

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ