ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Από τη νέα χρονιά η προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή – Οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής

Τι αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – Ποιοι θα είναι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που ανοίγει και πάλι σήμερα τις πόρτες της

ΔΗΠΕΘΕ

Πολλά και σημαντικά θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου.

Ένα από αυτά ήταν και η προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ. Όπως αποφασίστηκε, τελικά η προκήρυξη της θέσης θα γίνει με τη νέα χρονιά όταν θα έχει διαμορφωθεί και το ΔΣ του Θεάτρου, με την προσθήκη μελών των δημοτικών παρατάξεων του Κώστα Σβόλη, του Βασίλη Αϊβαλί και του Πέτρου Ψωμά, ώστε όλοι να είναι σύμφωνοι με το πρόσωπο που τελικά θα αναλάβει τα καλλιτεχνικά ηνία του Θεάτρου. Αυτό σημαίνει, αν κάποιος κάνει τους υπολογισμούς, πως η Πάτρα θα δει νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ μετά το καλοκαίρι, καθώς χρειάζεται ένας ορισμένος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συνεντεύξεις των υποψηφίων. Όσον αφορά την σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει το ΔΗΠΕΘΕ με το ΣΕΗ, αυτή αναμένεται να υπογραφεί με τον πρόεδρο του ΔΣ του Θέατρου, τον Πέτρο Βάη, ο οποίος σύμφωνα με τον Νόμο είναι ο υπεύθυνος.

Η Δραματική Σχολή και οι καθηγητές της

Ανοίγει τελικά σήμερα η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, καθώς φαίνεται να λύθηκε το θέμα που κρατούσε τις πόρτες της κλειστές.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης σε ανακοίνωσή του: “Ύστερα από έναν δίμηνο αγώνα με σταθερό στόχο, στρατηγική οργάνωση, μεθοδικότητα και κλιμάκωση, που συντόνισε η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και έφτασε μέχρι τις κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού την 30/10/2023 και στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, αρμόδιο για το ΓΛΚ την 2/11/2023, ανοίγει η Δραματική Σχολή. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας γιατί απαιτούσε αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μόνο για τη σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Και τον κερδίσαμε!

Την 17/11/2023 εκδόθηκε απόφαση του ΥΠΠΟ, με το ΦΕΚ 6559/Β/17-11-2023, που ρυθμίζει την έναρξη της Σχολής από 20-11-2023 και τις διδακτικές περιόδους των μαθημάτων. Την 21-11-2021 εκδόθηκε η ΚΥΑ, ΦΕΚ 6599/β/21-11-2023, για την εξαίρεση των καθηγητών της Σχολής από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο ωρομίσθιο, με την προϋπόθεση το συνολικό μηνιαίο ποσό του καθενός να μην υπερβαίνει τον μισθό που του αναλογεί με βάση την μισθολογική του κατάσταση, όπως ορίζεται στον σχετικό με το ενιαίο μισθολόγιο νόμο.

ΔΗΠΕΘΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της 22/11/2023, ύστερα και από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΚΥΑ, που ήταν προϋπόθεση, ενέκρινε τον προϋπολογισμό και τις συμβάσεις των καθηγητών της Σχολής με το ωρομίσθιο που υπήρχε στη Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τα προηγούμενα χρόνια”.

Μάλιστα, στην συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε και το θέμα της στελέχωσης της Σχολής καθώς αποφασίστηκε η σύναψη συμβάσεων έκτακτου καλλιτεχνικού προσωπικού καθηγητών της Δραματικής Σχολής όπως επίσης και του Διευθυντή Σπουδών.

Στην θέση του Διευθυντή Σπουδών βρίσκουμε και πάλι τον Περικλή Μουστάκη, ενώ όσον αφορά τους καθηγητές αυτοί είναι οι εξής: Δέσποινα Αναστασόγλου – Εκπαίδευση Alexander/Κινησιολογία, Γαβριέλα Αντωνοπούλου – Κίνηση/χορός, Αθανάσιος Δερμάτης – Θεατρική ξιφασκία/σκηνική, Γιώργος Ζαμπουλάκης – Υποκριτική/Σχεδιασμός, Βασίλης Κόκκαλης – Υποκριτική/Αυτοσχεδιασμός, Κατερίνα Κολλυροπούλου – Υποκριτική/Αυτοσχεδιασμός, Κέννυ ΜακΛέλαν – Σκηνογραφία/Ενδυματολογία, Μάνος Βαβαδάκης – Αγωγή Προφορικού Λόγου, Γιάννης Λεοντάρης – Υποκριτική/Αυτοσχεδιασμός, Βερόνα Πέτρου – Φιλοσοφία, Δημήτρης Σιούτης – Δραματολογία, Όλγα Σπυράκη – Κίνηση/Χορός και Έλενα Φιλίπποβα – Υποκριτική/Αυτοσχεδιασμός.