Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις – Απαράδεκτες οι απειλές κατά της Κύπρου

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετικά με τα όσα είπε ο Χακάν Φιντάν για την Κύπρο, οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες.

Διπλωματικές

Απάντηση στα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για τις απειλές της Χεζμπολάχ βάζοντας στο στόχαστρο την Κύπρο, έδωσε η Ελλάδα, αναφέροντας πως στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετικά με τα όσα είπε ο Χακάν Φιντάν για την Κύπρο, οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες.

«⁠Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τονίζεται, δε, πως η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα.

⁠Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Τι είπε ο Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στις απειλές του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά της Κύπρου σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης εδώ. Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ. Τώρα, ειδικά ο Λίβανος είναι στην ατζέντα» για να προσθέσει ότι «οι παράγοντες του Λιβάνου που απειλούν την Κύπρο είναι προάγγελος αυτού του γεγονότος».

Επισημαίνοντας το γεγονός πως υπάρχουν οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τονίζοντας ότι, προς το παρόν, αυτές οι συγκρούσεις είναι χαμηλής έντασης και είναι πιθανό να παρασύρουν και άλλους δρώντες σε αυτές, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε:

«Από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες για την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”. Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου” (σ.σ. όπως ο ίδιος αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Όταν το αναφέραμε αυτό, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση διοικητικής μέριμνας. Μία δραστηριότητα που κρύβει το γεγονός ότι είναι μία στρατιωτική βάση.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα μας βρει και εμάς. Οι περιφερειακοί δρώντες πρέπει να το δουν αυτό. Υπάρχει σοβαρή στρατιωτικοποίηση εκεί».