Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το υπολογίσετε εύκολα και γρήγορα online

Πλέον μάλιστα χάρις στην online εφαρμογή του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν εύκολα και γρήγορα το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Online

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρου Χριστουγέννων.

Πλέον μάλιστα χάρις στην online εφαρμογή του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν εύκολα και γρήγορα το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπουν στη σελίδα του ΚΕΠΕΑ, να δηλώσουν αν είναι υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες, τις μικτές τους αποδοχές αλλά και αν προσελήφθησαν μετά την 1η Μαΐου ή σταμάτησαν να δουλεύουν πριν την 31/12.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων

Το Δώρο Χριστουγέννων οφείλει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το Δώρο και νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments