Δορυφορική απεικόνιση των ενεργών μετώπων σε Βίλια και Κερατέα

Οι μετεωρολογικοί και περιβαλλοντικοί δορυφόροι “βλέπουν” την ατμόσφαιρα και το έδαφος του πλανήτη μας σε διάφορα μήκη κύματος (κανάλια).

meteo pyrkagies20210816 2panels e1629138579265

Oι μετεωρολογικοί και περιβαλλοντικοί δορυφόροι «βλέπουν» την ατμόσφαιρα και το έδαφος του πλανήτη μας σε διάφορα μήκη κύματος (κανάλια). Κάνοντας κατάλληλους συνδυασμούς των καναλιών αυτών είμαστε σε θέση να αναδείξουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Στις εικόνες που επιμεληθήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr παρουσιάζεται το στιγμιότυπο που κατέγραψε ο περιβαλλοντικός δορυφόρος Aqua στις 14:15 της Δευτέρας 16/08.

meteo pyrkagies20210816 2panels

Στην αριστερή εικόνα, με κατάλληλο συνδυασμό καναλιών φαίνονται καθαρά τα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Κερατέα και Βίλια καθώς και η καμένη περιοχή στη Βαρυμπόμπη (η τελευταία με καφέ αποχρώσεις).

Στη δεξιά εικόνα, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό συνδυασμό καναλιών προκύπτει μια πιο «φυσική» εικόνα όπου φαίνεται καθαρά ο καπνός των δύο πυρκαγιών.

Νωρίτερα, το meteo ανέφερε πως «με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr, οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο».

«Για πολλοστή φορά», λοιπόν, «αναδεικνύεται η χρησιμότητα των αντικειμενικών, επιστημονικά τεκμηριωμένων πυρομετεωρολογικών δεικτών, οι οποίοι είναι σε θέση να παράσχουν λεπτομερή χωρική πληροφορία σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη επικινδυνότητα των πυρκαγιών, συνεισφέροντας στη χάραξη περισσότερο αποδοτικών στρατηγικών αντιμετώπισης και διαχείρισης», δήλωσαν οι ειδικοί του ΕΕΑ.

Αναφορικά με την ένταση των ανέμων, σημείωσαν ότι «σε ό,τι αφορά τη δασική πυρκαγιά των Βιλιών, τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (από ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 Bf, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 Bf».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

empristis fotia ziria
ΕΚΑΒ 1021x580 1
ioanna vitrioli 1 e1631686806238
TROXAIO KORINTHOU