Δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες συνελήφησαν για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά -Ποιοι οι ρόλοι τους

Τα κέρδη τους από τις παράνομες δραστηριότες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ – Γνώριμοι των Αρχών οι δύο εκ των συλληφθέντων – Πώς δρούσαν

Αλβανοί

Δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες συνελήφησαν για τα 200 κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν χθες το πρωί σε κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων Ελλήνων είχε ξανά συλληφθεί το 2012 στην Κόστα Ρίκα για μεταφορά όπλων. Τότε είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου εξέτισε ποινή φυλάκισης καθώς υπήρχε σε βάρος του ένταλμα για βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση της Κολομβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μετέφερε τα όπλα και για αντάλλαγμα θα έπαιρνε κόκαινη.

Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων Αλβανών είχε, επίσης, ξανά συλληφθεί καθώς είχε εντοπιστεί με το ναρκωτικό των τζιχαντιστών.

Ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης είχε ως εξής:

– Ένας 48χρονος είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους.

– Ένας 36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών.

– Ένας 64χρονος, επικοινωνούσε με άλλα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και

– Ένας 54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Το κοντέινερ θα έφευγε οδικώς για αρχή Κροατία και τελικός προορισμός θα ήταν Αλβανία.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη της σπείρας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης.

Η μεταφορά των ναρκωτικών γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε container για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ανακοίωση της Αστυνομίας από τημεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης,αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση -180- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων.

Κατά τη διάρκεια έρευνας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Αλβανοί

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– κοκαΐνη συνολικού βάρους -510- γραμμαρίων,

– ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1,5- γραμμαρίων,

– τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας,

– πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,

– 37  φυσίγγια των 9 mm και -3- φυσίγγια των 7.65 mm,
ζυγαριά,

– 2 μοτοσικλέτες,

– 17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

– κάρτα μνήμης (συσκευή usb),

– 3 ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),

– σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και

– πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Αλβανοί

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Αλβανοί