ΔΥΠΑ: Πόσοι είναι οι άνεργοι στην Ελλάδα – Όλα τα στοιχεία για τον Αύγουστο
Σε 717.926 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο, καταγράφοντας αισθητή υποχώρηση σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τη μικρή αύξηση από τον Ιούλιο

Μικτή εικόνα καταγράφουν τα νέα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την εγγεγραμμένη ανεργία τον Αύγουστο 2026, καθώς ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μειώθηκε αισθητά σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αλλά παρουσίασε μικρή αύξηση μέσα σε έναν μήνα.
Συνολικά, στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης βρίσκονταν 717.926 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 72.918 ή 9,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2025. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2026, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση κατά 2.598 άτομα ή 0,4%.
Πάνω από τους μισούς στο μητρώο για τουλάχιστον έναν χρόνο
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η διάρκεια παραμονής στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Από το σύνολο των εγγεγραμμένων, 369.342 άτομα, δηλαδή το 51,4%, βρίσκονται στο μητρώο για 12 μήνες ή περισσότερο. Οι υπόλοιποι 348.584, ποσοστό 48,6%, είναι εγγεγραμμένοι για λιγότερο από έναν χρόνο.
Τα στοιχεία αφορούν την εγγεγραμμένη ανεργία στη ΔΥΠΑ, δηλαδή τα πρόσωπα που βρίσκονται στο μητρώο της υπηρεσίας.
Σχεδόν επτά στους δέκα είναι γυναίκες
Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει ιδιαίτερα μεγάλη.
Οι γυναίκες ανήλθαν σε 498.284 και αποτελούν το 69,4% του συνόλου, ενώ οι άνδρες ήταν 219.642 ή 30,6%.
Με άλλα λόγια, περισσότερα από δύο στα τρία πρόσωπα που ήταν εγγεγραμμένα στη ΔΥΠΑ τον Αύγουστο ήταν γυναίκες.
Η ηλικία με τους περισσότερους εγγεγραμμένους
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών, στην οποία ανήκουν 215.624 άτομα, δηλαδή το 30% του συνόλου.
Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι προέρχονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην οποία η ΔΥΠΑ συνυπολογίζει και τη μεταδευτεροβάθμια. Πρόκειται για 325.926 άτομα ή 45,4%.
Αττική και Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνουν πάνω από τους μισούς
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Αττική καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό, με 255.560 εγγεγραμμένους ανέργους, που αντιστοιχούν στο 35,6% του συνόλου.
Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 143.278 άτομα ή 20%.
Μαζί οι δύο Περιφέρειες συγκεντρώνουν περισσότερους από τους μισούς εγγεγραμμένους της χώρας.
160.129 επιδοτούμενοι άνεργοι τον Αύγουστο
Διαφορετική είναι η εικόνα στους δικαιούχους που έλαβαν επίδομα ανεργίας μέσα στον Αύγουστο.
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανήλθαν σε 160.129, μειωμένοι κατά 10.475 ή 6,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2025, αλλά αυξημένοι κατά 11.991 ή 8,1% σε σχέση με τον Ιούλιο.
Και εδώ οι γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα: 112.303 ή 70,1%, έναντι 47.826 ανδρών ή 29,9%.
Από τους 160.129 επιδοτούμενους, 129.942 ήταν κοινοί άνεργοι, ενώ 22.722 ήταν εκπαιδευτικοί. Ακόμη, 5.195 ήταν εποχικοί εργαζόμενοι του τουρισμού, 1.219 οικοδόμοι, 861 εποχικοί λοιπών κατηγοριών, κυρίως αγροτικών, και 190 εντάσσονταν στις λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πτωτική πορεία οι τιμές στο πετρέλαιο, αλλά πότε θα φανεί στα Ελληνικά πρατήρια;
- Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Τα ποσά, τα κριτήρια και η αίτηση βήμα-βήμα
- Μαρία Ζάγκα στον Peloponnisos FM 103,9: «Πήγα στον Τσίπρα και ζήτησα μείωση του Ειδικού Φόρου – Τον αύξησε»
- Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι ημερομηνίες
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News