Δυτική Αχαΐα: 73 «λευκοί» γάμοι και μια ανεξιχνίαστη κλοπή

Δυτική Αχαΐα: 73 «λευκοί» γάμοι και μια ανεξιχνίαστη κλοπή

Την άκρη του νήματος για το πώς ενεπλάκη στην ανεξιχνίαστη υπόθεση του κυκλώματος «λευκών»  γάμων στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, προσπαθεί ακόμα να βρει η πατρινή Αργυρώ Κοττά, προκειμένου να απαλλαγεί από μια απίστευτη ταλαιπωρία.

Η ανύποπτη γυναίκα, που ζει τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα, ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες τις τυπικές διαδικασίες για να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με το σύντροφό της και ανακάλυψε έκπληκτη ότι στα ληξιαρχικά έγγραφα εμφανίζεται ως τρίγαμη.

Συγκεκριμένα, με τον πρώην σύζυγό της -από τον οποίο έχει ήδη πάρει διαζύγιο με απόφαση δικαστηρίου- αλλά και με…δύο Ινδούς εργάτες γης από την Δυτική Αχαΐα, τους οποίους φυσικά δεν γνωρίζει. Μάλιστα, ο υποτιθέμενος γάμος της, με τον έναν Ινδό, εμφανίζεται στα χαρτιά να έχει ακυρωθεί για να… κάνει τον άλλο υποτιθέμενο γάμο με τον δεύτερο. Με λίγα λόγια, ένα μπλέξιμο άνευ προηγουμένου.

Είναι προφανές πως, η συγκεκριμένη περίπτωση συνδέεται με την υπόθεση των εικονικών γάμων στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας, που είχε αποκαλυφθεί πριν από αρκετά χρόνια και ακόμα και σήμερα,  δεν φαίνεται να έχει καταλήξει κάπου. Αν και προηγήθηκε έρευνα από κρατικές υπηρεσίες, ελήφθησαν καταθέσεις και εκδόθηκαν βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για εμπλοκή αιρετών και υπαλλήλων, η υπόθεση ακόμα εκκρεμεί δικαστικά.

Εγκλωβισμένη σε αυτό το πρωτοφανές αδιέξοδο ως ανύποπτο θύμα απάτης, η κυρία Κοττά ανέθεσε στη δικηγόρο της Μαρία Αντώνογλου να βρει κάποια άκρη. Η τελευταία προσπαθεί εδώ και μήνες να κινήσει τις διαδικασίες απεμπλοκής της εντολέως της, από τους εικονικούς γάμους, αλλά, ανακάλυψε πως αυτό είναι αδύνατον προς το παρόν, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το προδικαστικό στάδιο της υπόθεσης των εικονικών γάμων της Δυτικής Αχαϊας,

Η κυρία Αντώνογλου τόνισε στην «Π» ότι, η μόνη νομική οδός που μπορεί να ακολουθήσει στο εξής, είναι αυτή της αγωγής, ώστε η εντολέας της, να απεμπλακεί από αυτούς τους εικονικούς γάμους -φυσικά με οικονομική της επιβάρυνση- και να συνεχίσει την ζωή της, απαλλαγμένη από αυτό το βάρος.

Πλέον η γυναίκα αυτή, είναι βέβαιο ότι έχει μπει σε μια απίστευτη δικαστική περιπέτεια, προκειμένου να ακυρωθεί ο ψεύτικος γάμος που της «φόρτωσαν» κάποιοι, όχι μόνο για να τακτοποιηθεί η ζωή της, αλλά και γιατί δυνητικά αντιμετωπίζει κίνδυνο περιουσιακών εμπλοκών με τους «εικονικούς» συζύγους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», όσον αφορά τον φάκελο των «λευκών» γάμων μεταξύ Ελληνών και αλλοδαπών εργατών γης, έγκυρες πληρορίες αναφέρουν πως, έχει κολλήσει στο ανακριτικό στάδιο, αν και είχαν εντοπιστεί σοβαρές ενδείξεις περί τέλεσης αξιόποινων πράξεων ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος.

 

Δίγαμοι, τρίγαμοι ακόμα και τετράγαμοι

Το Νοέμβριο του 2013 το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να ερευνήσει πιθανές περιπτώσεις διγαμίας μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών, για την απόκτηση άδειας διαμονής με εμπλοκή και ενός δικηγόρου από την Αθήνα. Οι υποψίες κινήθηκαν, καθώς ο εν λόγω δικηγόρος κατέθετε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αιτήσεων άδειας παραμονής για λογαριασμό αλλοδαπών (67), λόγω γάμου με Έλληνα πολίτη, που προέρχονταν από τον ίδιο δήμο (Δυτικής Αχαϊας) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (καλοκαίρι του 2013).

Λίγες ημέρες μετά, κλιμάκιο της υπηρεσίας της Αστυνομίας μετέβη στο δήμο Δυτικής Αχαΐας και στην προκαταρκτική εξέταση που έγινε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, βρέθηκαν:

@ Μεγάλος αριθμός μη καταχωρησθέντων ή κενών ληξιαρχικών πράξεων γάμου μεταξύ αλλοδαπών και Ελλήνων.

@ Μεγάλος αριθμός ενυπόγραφων αλλά ασυμπλήρωτων υπεύθυνων δηλώσεων και αιτήσεων.

@ Διαπιστώθηκαν 85 συνολικά περιπτώσεις «λευκών» γάμων (εικονικών ή μη τελεσμένων), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιπτώσεις διγαμίας, τριγαμίας ακόμα και τετραγαμίας.

@ Προέκυψαν 118 εμπλεκόμενα άτομα, εκ των οποίων 79 αλλοδαποί και 38 Ελληνίδες και ένας Έλληνας.

@ Ειδικότερα, 30 γυναίκες στην πλειονότητά τους Ρομά, είχαν τελέσει 73 γάμους με αλλοδαπούς Ασιατικών και Αφρικανικών χωρών.

@ Επίσης, 5 αλλοδαποί φαίνονται να έχουν τελέσει έναν ή περισσότερους γάμους με Ελληνίδες, ενώ ένας άνδρας Έλληνας φέρεται να έκανε έναν πολιτικό γάμο με αλλοδαπή και μετά από μερικούς μήνες θρησκευτικό με Ελληνίδα.

@ Η πιο κραυγαλέα περίπτωση, αφορά Ελληνίδα που εμφανίζεται να έχει παντρευτεί τέσσερις αλλοδαπούς από χώρες της Ασίας.

@ Διαπιστώθηκε τέλεση γάμου ανήλικης με αλλοδαπό, χωρίς να έχει παρασχεθεί από το Δικαστήριο η σχετική άδεια.

Οι αλλοδαποί χρησιμοποιώντας τις ληξιαρχικές πράξεις γάμου, ζητούσαν στη συνέχεια άδεια παραμονής στη χώρα, πολλές από τις οποίες εμφανίζεται να καταθέτει στο Υπ. Εσωτερικών ένας δικηγόρος από την Αθήνα.

 

Συσχέτιση με μια κλοπή στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Νεότερες πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι, η παλιά υπόθεση των εικονικών γάμων στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας βρίσκεται ακόμα -άγνωστο γιατί- εδώ και χρόνια σε ανακριτικό στάδιο, ενώ ο σχετικός φάκελος έχει συσχετιστεί με την επίσης, παλιά υπόθεση της κλοπής εντύπων αδειών παραμονής αλλοδαπών, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είχε συμβεί την ίδια χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2011, είχε γίνει διάρρηξη με τη μέθοδο του ριφιφί, στο γραφείο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα. Οι άγνωστοι δράστες, είχαν μπει πρώτα σε γειτονικό κτίριο και στη συνέχεια άνοιξαν τρύπα στον τοίχο του γραφείου Αλλοδαπών, απ’ όπου πήραν εκατοντάδες κάρτες παραμονής, καθώς και έγγραφα αίτησης πολιτικού ασύλου.

Αξιόπιστες πηγές της «Π» αναφέρουν ότι, τουλάχιστον ένας «γαμπρός» από τους «λευκούς» γάμους της Κάτω Αχαϊας, εμπλέκεται με μια από τις κλεμμένες κάρτες. Ετσι, είναι προφανές πως, οι έρευνες, όταν ξεκινήσουν πάλι, δεν θα ασχοληθούν μόνο με τους εικονικούς γάμους, αλλά και με την  περίπτωση της παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπών.  

 

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσολόγγι - πλημμύρες: Κάλεσα Δήμου για καταγραφή των ζημιών
Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός - Οι αποζημιώσεις θα είναι άμεσες και δίκαιες
Δεκτό το αίτημα κήρυξης του δήμου Αγρινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Πάτρα: Τροχαίο στην Εθνική Οδό κοντά στο «Τόφαλος»