Δυτική Αχαΐα: Εκτιμήσεις για πύρινη απειλή φέτος – Τι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου

fotia pyrosvestiki ena

H φετινή καλοκαιρινή και παράλληλα αντιπυρική περίοδος (έως τις 30 Οκτωβρίου) όσο κι αν βρίσκει σε φάση επαρκούς ετοιμότητας και πολύ καλής οργάνωσης την Πολιτική Προστασία και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Αχαΐας, καθιστά την περιοχή ιδιαίτερη και ανήσυχη για έναν παραπάνω λόγο, με ό,τι ήθελε προκύψει στο πεδίο των πυρκαγιών.

Τις «κόκκινες» ζώνες, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έδωσαν άλλωστε πολλά και άκρως επικίνδυνα μέτωπα φωτιάς (δάσος Στροφυλιάς) τις διαδέχεται πια ένας επιπλέον «εχθρός», που δεν είναι ούτε κάποιο ανθρώπινο χέρι αλλά ούτε και τα συνήθη διάσπαρτα εύφλεκτα υλικά σε επικίνδυνα μέρη, ακόμα και προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Πληροφορίες της «Π», που αρχικώς επιβεβαιώνονται από αρκετές πλευρές του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, εμπλέκουν τη Δυτική Αχαΐα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία δείχνει ότι το γεωγραφικό αυτό τμήμα -ειδικά φέτος- κινδυνεύει ιδιαιτέρως λόγω της ξηρασίας.
«Φοβάμαι πως θα είναι το χειρότερο καλοκαίρι, αφού η ξηρασία που υπάρχει στα φυτά και στα φύλλα είναι πολύ μεγάλη και ανά πάσα στιγμή αυτά μετατρέπονται σε εύφλεκτα υλικά, εν αντιθέσει με προηγούμενα χρόνια την αντίστοιχη περίοδο, όπου υπήρχε υγρασία» ήταν τα λόγια με τα οποία η ακαδημαϊκή έρευνα μεταφέρθηκε, από στέλεχος της ΠΥ, στον ίδιο τον δήμαρχο Σπ. Μυλωνά.

Αν και δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω, απ’ ό,τι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές του «ΣΤΟ» έχουν συμφωνήσει, είναι σίγουρο πως η παραπάνω μελέτη θα κρατήσει σε «αναμμένα κάρβουνα» πυροσβέστες και υπηρεσιακούς δημοτικούς παράγοντες, κάνοντας ότι παραπάνω μπορούν για να επιτελέσουν το έργο της πρόληψης και της προστασίας, αποτελεσματικά.

> Εκτακτες προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία αναμένει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, αφού για 2 από τους 3 συμβασιούχους τελειώνει η σύμβαση εργασίας σε λίγες ημέρες και οι θέσεις τους θα πρέπει να καλυφθούν από νέους 4μηνίτες.
> Κοινοτάρχες καλούν ο αντιδήμαρχος ΠΠ Κ. Ταπεινός με τους διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Βιομηχανικής Περιοχής και των Λεχαινών, για να τους ενημερώσουν πως έχουν ποινικές ευθύνες αν δεν τηρήσουν τα προβλεπόμενα, όπως τα σχέδια εκκένωσης των χωριών τους, αλλά και θέματα επικοινωνίας με τις Αρχές, αφού έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί δεν σηκώνουν καν τα τηλέφωνά τους, την ώρα του συντονισμού και της μάχης σε κάποιο πύρινο μέτωπο.
> Αντιπυρικές ζώνες ολοκληρώνονται σε μία εβδομάδα, με τον κατάλληλο καθαρισμό.
> Οι κρουνοί είναι άπαντες επαρκείς.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

sixaina8
PYRKAGIA DROSIA
kafsonas 8
xrisoxoidis 2