Δυτική Αχαΐα: Καταγγελία Ορδίτη για θέματα της ΔΕΥΑΔ

Δυτική Αχαΐα: Καταγγελία Ορδίτη για θέματα της ΔΕΥΑΔ

Οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον τέως δήμαρχο Μόβρης Θανάση Ορδίτη και τον πρόεδρο της ΔΕΥ Δυμαίων Θανάση Πουλίδα, με αφορμή αναφορά-καταγγελία του πρώτου για θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης.

Η επίσημη αναφορά στο δήμο Δυτικής Αχαϊας, με κοινοποίηση στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, που κατέθεσε χθες και εγγράφως ο τέως δήμαρχος Μόβρης και μόνιμος κάτοικος πλέον Λιμνοχωρίου, Θανάσης Ορδίτης, προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της ΔΕΥΑΔ, ο οποίος βλέπει καθαρά προσωπική σκοπιμότητα πίσω απ’ την ακατανόητη και αστήριχτη, όπως τη χαρακτηρίζει, κίνηση του κ. Ορδίτη.

Ο κ. Ορδίτης στην αναφορά του, εκκινώντας από ένα προσωπικό αίτημά του που, όπως υποστηρίζει, σέρνεται εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν, περιγράφει πού ακριβώς συνίσταται κατά την κρίση του το πρόβλημα με την ύδρευση και την καταμέτρηση της, θεωρώντας πως η τακτική των δημοτικών αρχών εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχει οξύνει ανεξέλεγκτα το θέμα.

Το πλήρες περιεχόμενο της αναφοράς:

«Αναφορά Αθανασίου Ορδίτη,

κατοίκου Λιμνοχωρίου Αχαϊας,

κοιν. Νεκτάριο Φαρμάκη, περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Πάτρα.

Κύριε πρόεδρε της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.- κύριε δήμαρχε,

δεν μου έχετε απαντήσει ακόμη στην ένσταση που έχω κάνει σχετικά με την ύδρευση της οικείας μου στις 9/6/2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 974. Απορώ και δεν ξέρω για ποιον λόγο. Δεν έχετε κατορθώσει ακόμη να γίνεται η καταμέτρηση ύδρευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ο νόμος ορίζει, αλλά όποτε θέλετε και όποτε το θυμάστε, σε 4-5 χρόνια, και πολλές φορές καθ’ υπολογισμό οι καταναλωτές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν το τι γίνεται, τι χρεώνονται και τι όχι. Τα νερά πληρώνονται με την μεγαλύτερη τιμή, αφού η καταμέτρηση υδρομέτρων γίνεται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι τόκοι, που είναι σχετικά μεγάλοι, και έτσι ο “κοσμάκης” πληρώνει χαράτσι χωρίς να το ξέρει.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται καταμέτρηση του νερού, η απάντηση ήταν “δεν έχει χρήματα ο κόσμος, τον λυπόμαστε, τι να κάνουμε, τον χρεώνουμε μόνο με πάγιο”. Γιατί δεν παίρνετε απόφαση ΔΣ να διαγράψετε όλα τα χρέη και ο κόσμος να είναι ελεύθερος και να μην καταπιέζεται ποικιλοτρόπως για τα χρέη, που πολλές φορές είναι ανύπαρκτα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σειρά και πρόγραμμα. Μας μιλάτε για 1.500 βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά δεν μας λέτε πόσες βλάβες έγιναν με τον εργολάβο. Μας λέτε για χλωρίωση που δεν έχουμε δει ποτέ. Μας μιλάτε για πλύσιμο δεξαμενών που δε γίνεται. Πολλά αντλιοστάσια κοινοτήτων καταργήθηκαν, δεν συντηρήθηκαν, λεηλατήθηκαν και προτίμησαν ενοικιαζόμενες γεωτρήσεις με ακατάλληλο νερό. Για παράδειγμα, το αντλιοστάσιο ΔΔ Λιμνοχωρίου καταργήθηκε, χωρίς να υπάρχει λόγος, ενώ είχε και έχει άφθονο νερό.

Στείλατε στον εισαγγελέα να σας υποδείξει ποιος φταίει για το έλλειμμα των χρημάτων στο ταμείο ύδρευσης. Γιατί εσείς δεν ξέρετε, “δεν είστε χθεσινός” κ. δήμαρχε, έχετε δέκα χρόνια και πλέον που ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση του δήμου Δυτικής Αχαΐας. Στο ΔΔ Λιμνοχωρίου παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις των κατοίκων και των αρμοδίων, δεν έχει επισκευαστεί ακόμη και σήμερα βλάβη, εδώ και 18 χρόνια, και το νερό, χιλιάδες κυβικά ετησίως, καταλήγουν στην θάλασσα. Αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο υδροφόρος ορίζοντας και μετά δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε την ΔΕΗ. Για όλα αυτά ευθύνονται οι δημότες; Ο δήμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα καλής λειτουργίας στην ύδρευση και να μην απειλούνται οι δημότες με διακοπές και πρόστιμα. Μετά ζητάτε από το κράτος δάνεια, πίστωση από ιδιώτες για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, εργολάβους, ΔΕΗ, υδρόμετρα, κ.α. Μετά σας πάνε στα δικαστήρια και χάνεστε από τις ανομίες, τις δικαστικές αποφάσεις με υπέρογκα ποσά. Γιατί δεν μας λέτε πόσες δικαστικές αποφάσεις έχει πληρώσει ο δήμος και πόσα εκατομμύρια έχουν φύγει από τα ταμεία του δήμου; Με υποσχέσεις, παρακάλια και “βερεσέ” δεν γίνεται προκοπή. Να σταματήσουν οι απειλές. Μην μεταφέρετε τις ευθύνες του δήμου στους δημότες. Για όλα ευθύνεται ο δήμος τα τελευταία 10-12 χρόνια.

Οταν ήμουν δήμαρχος στο νεοσύστατο δήμο Μόβρης και η καταμέτρηση γινόταν 100% και η τιμή του νερού ανά κυβικό ήταν πολύ-πολύ μικρότερη κατά 150% και πλέον. Οι δημότες πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους χωρίς καθυστέρηση  και το χρέος του δήμου ήταν μηδενικό στην ύδρευση, καθώς και σε όλες τις υποχρεώσεις. Οποιος αμφιβάλλει και θέλει, “ανοίγει” τα χαρτιά του. Ο δήμος ανήκει σε όλους και η αντιμετώπιση του δημότη πρέπει να είναι ενιαία. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο να αγοράζει νερό. Οι καιροί είναι δύσκολοι!

Υστερα από τα παραπάνω, παρακαλώ να μου απαντήσετε στην, από 9/6/2020, ένσταση μου για τους συγκεκριμένους λόγους της μη σωστής καταμέτρησης νερού στον δήμο μας, όπως αναφέρω ειδικότερα σε αυτήν.

Σας τονίζω και πάλι, επειδή δεν υπάρχει σειρά και νοικοκυριό στη καταμέτρηση του νερού και τη χρέωση του δημότη ανάλογα με την κατανάλωση του, ο δήμος θα βρίσκεται διαρκώς χρεωμένος αντιμετωπίζοντας τα έξοδα όχι από τα ανταποδοτικά τέλη, εν προκειμένου της ύδρευσης, αλλά από δάνεια και επιχορηγήσεις.

Ο κ. περιφεριάρχης στον όποιο κοινωνικοποιείται η παρούσα, παρακαλείται να εξετάσει τα αναφερόμενα και να διατάξει ΕΔΕ για τις άσκοπες ενέργειες και σπατάλες από την ΔΕΥΑΔ».

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχαΐα: H μεταμόσχευση, ο γιατρός και ο δικηγόρος και η σακούλα με τα χρήματα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην αντιδήμαρχος Αιγίου Μαρίκα Μαστάθη-Κοντογιάννη
Βαρύ πένθος στη Στράτο για τον θάνατο 33χρονης - Τι έδειξε η νεκροψία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ήλιδας και Πηνειού