Δυτική Ελλάδα – Digital Dialogue: Το αέριο φτάνει πολύ πιο γρήγορα

Δυτική Ελλάδα - Digital Dialogue: Το αέριο φτάνει πολύ πιο γρήγορα
Κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι το 2026 και έναρξη των εργασιών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2021 είναι οι δύο σημαντικές εξελίξεις που αναδείχθηκαν για τη Δυτική Ελλάδα στον 5ο Ψηφιακό Διάλογο (Digital Dialogue), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Regional Growth Conference από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», με την συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Το θέμα του ψηφιακού διαλόγου ήταν: «Ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και περιφερειακή ανάπτυξη» και στη συζήτηση μετείχαν, πλην του Κ. Σκρέκα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας.
  • Τον κύκλο της συζήτησης άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες το φυσικό αέριο στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προσδιόρισε πως στοίχημα για τη χώρα μας είναι η εξασφάλιση της επάρκειας και της σταθερότητας στο δίκτυο, και για να γίνει αυτό χρειάζεται να διασφαλίσουμε επάρκεια και σταθερότητα στο δίκτυο φυσικού αερίου, με σκοπό τη στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία που έχει το φυσικό αέριο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο για την Ελλάδα. Επίσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και σκιαγράφησε το κυβερνητικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης.
  • Από τη μεριά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli χαρτογράφησε τις επενδύσεις ύψους 500 εκατ. € που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του σιαχειριστή. Εστιάζοντας περαιτέρω στη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ και στο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τον Δεκέμβριο 2021 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της εγκατάστασης για το Truckloading στη Ρεβυθούσα, που θα ενισχύσει την πρόσβαση σε φυσικό αέριο χρηστών που είναι μακριά από το δίκτυο και στη συνέχεια, το 2023, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του προβλήτα (jetty) για τον ανεφοδιασμό μικρότερων πλοίων με LNG (LNG Bunkering), ενισχύοντας τη χρήση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο. Επίσης, αναφέρθηκε, ειδικότερα σε δύο έργα μεγάλης κλίμακας που συνδέονται στενά με την εθνική στρατηγική απεξάρτησης από το λιγνίτη: την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Για τον αγωγό της Δυτικής Ελλάδας είπε ότι θα είναι μήκους 140 χλμ. με προϋπολογισμό που θα αγγίζει το ένα δις € και αποτελεί μέρος του δεκαετούς προγράμματος του ΔΕΣΦΑ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελική έγκριση θα δοθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εντός των ημερών, ώστε να προχωρήσει η ωρίμανση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Η Maria Rita Galli πρόσθεσε ότι με τις τρέχουσες εκτιμήσεις ο αγωγός θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.
Ο αγωγός θα επιτρέπει την παροχή σε βιομηχανίες και την περαιτέρω επέκταση στον Πύργο και το Αγρίνιο, θέλουμε να αρχίσουμε πολύ γρήγορα τους επόμενους μήνες.

ΒΜ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ