Δυτική Ελλάδα: Κάτω από το «φράγμα» των 70.000 ανέργων – Εξι στις δέκα νέες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης

Με ρεκόρ μείωσης της ανεργίας και αύξησης των θέσεων εργασίας ξεκινά η θερινή περίοδος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σπάσαμε προς τα κάτω το ψυχολογικό φράγμα των 70.000 ανέργων. Την ίδια στιγμή, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, στη Δυτική Ελλάδα το ισοζύγιο των προσλήψεων έναντι αποχωρήσεων είναι θετικό κατά περίπου 4.000 θέσεις εργασίας.

Εστίαση

Ενα ορόσημο κατάφερε να πιάσει τον μήνα Απρίλιο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έσπασε προς τα κάτω το ψυχολογικό φράγμα των 70.000 ανέργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, οι άνεργοι που καταγράφηκαν στον μήνα αυτόν ήταν 69.892 άτομα, έναντι 72.437 ανέργων τον Απρίλιο του 2023.

Ο ρυθμός μείωσης των ανέργων από τον Ιανουάριο του 2023 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, καθώς μειώθηκαν από τότε μέχρι και τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10.000 άτομα, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην απασχόληση, η οποία φαίνεται ότι τροφοδοτείται σημαντικά και στην περιοχή από τον τουρισμό, πλην της εστίασης.

Η έκρηξη της απασχόλησης συνδέεται άμεσα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, γεγονός που φαίνεται και από τις ειδικότητες όσων προσλήφθηκαν. Στην πλειονότητά τους πρόκειται επαγγέλματα σχετιζόμενα με τον τουρισμό, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ψήστες, καμαριέρες και υπάλληλοι υποδοχής πελατών.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στη Δυτική Ελλάδα, με το ισοζύγιο των προσλήψεων του Απριλίου να είναι θετικό κατά 1.262 θέσεις εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 9.291 αναγγελίες πρόσληψης έναντι 8.029 αποχωρήσεων. Επίσης, έξι στις δέκα νέες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα το ισοζύγιο των προσλήψεων στη Δυτική Ελλάδα είναι θετικό κατά περίπου 4.000 θέσεις εργασίας.

Στην Αχαΐα το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων είναι θετικό κατά 1.192 θέσεις εργασίας στο πρώτο τετράμηνο του έτους (22.026 προσλήψεις έναντι 20.232 αποχωρήσεων).

Ο καλύτερος μήνας στις προσλήψεις στην Αχαΐα ήταν ο Μάρτιος, με θετικό ισοζύγιο κατά 1.493 θέσεις εργασίας, καθώς έγιναν 6.977 προσλήψεις έναντι 5.484 αποχωρήσεων.

Δύο σημαντικά ρεκόρ κατέγραψε η αγορά εργασίας κατά τον μήνα Απρίλιο, δείχνοντας τη δυναμική πορεία της απασχόλησης, ιδιαιτέρως κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

Κατά τον Απρίλιο οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν εκρηκτική άνοδο, φθάνοντας τις 132.352 σε έναν μήνα, κάτι που συνιστά την καλύτερη επίδοση της αγοράς από το 2001 και εντεύθεν. Το δεύτερο ρεκόρ αφορά την «ποιότητα» των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν. Εξι στις δέκα νέες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης.