Δυτική Ελλάδα – Κλιματική Αλλαγή: Προσεχώς μειωμένη σοδιά και νερό

Επιπτώσεις στη γονιμότητα των καλλιεργητικών εδαφών και καταστροφές σε καλλιέργειες με αποτέλεσμα απώλειες στη σοδιά θα επέλθει στον τομέα της γεωργίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που θα πλήξει την Δυτική Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.
Οι επιπτώσεις στη γεωργία της Δυτικής Ελλάδας, όπως και σε άλλους τομείς, καταγράφονται στο περιφερειακό σχέδιο Δυτικής Ελλάδας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που θα συζητηθεί προσεχώς στο περιφερειακό συμβούλιο.
Το περιφερειακό σχέδιο εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου (RCP2.6-ευμενές, RCP4.5-ενδιάμεσο, RCP8.5-δυσμενές) και για τρείς χρονικές περιόδους, βραχυπρόθεσμο (2011>‐2030), μεσοπρόθεσμο (2031>‐2050) και μακροπρόθεσμο (2081>‐2100).
> Στη γεωργία εκτιμήθηκε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων θα επιφέρουν μείωση της ετήσιας γεωργικής παραγωγής (σοδειά) και στροφή σε είδη με μεγαλύτερη διάρκεια βλαστικής περιόδου και λιγότερες απαιτήσεις σε νερό.
> Σε συνδυασμό με την αύξηση στην ένταση και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων θα επέλθει αυξημένη παρουσία παρασίτων και ασθενειών.
> Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει αλλαγές στην ποιότητα της παραγωγής και αυξημένες ανάγκες για άρδευση.
> Μιλώντας για την άρδευση, παράγοντες όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και η επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας θα προκαλέσουν αύξηση της ζήτησης νερού για αρδευτική χρήση, ανταγωνιστικότητα με άλλες χρήσεις και ενδεχόμενη αύξηση του κόστους νερού άρδευσης λόγω της αυξημένης ζήτησης σε συνδυασμό με τη μείωση των υδατικών αποθεμάτων (επεισόδια λειψυδρίας).
> Η μείωση των βροχοπτώσεων και η επιμήκυνση περιόδων ξηρασίας θα έχει ως συνέπεια την μείωση της γονιμότητας των εδαφών και την αδυναμία ανάπτυξης υδροβόρων καλλιεργειών.
> Λόγω της αύξησης στην εκδήλωση φαινομένων παγετού και της έντασης και συχνότητας των πλημμυρών εκτιμάται ότι θα σημειωθούν καταστροφές σε καλλιέργειες, απώλεια σοδειάς και μείωση στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών.
> Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα επιφέρει απώλεια γεωργικής γης σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και αλάτωση εδαφών σε παράκτιες γεωργικές εκτάσεις.
> Την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση θα πυροδοτήσουν: η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η αυξημένη ένταση και συχνότητα των πλημμυρών, η μείωση των βροχοπτώσεων, η επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας και η αύξηση της θερμοκρασίας.
> Αναζητώντας θετικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι κλιματικές συνθήκες στη Δυτική Ελλάδα, αυτές εντοπίζονται σε κάποια γεωργικά είδη (π.χ. βαμβάκι, ξηροί καρποί και φρούτα, ελιές, αμπέλια και κηπευτικά).
Το περιφερειακό σχέδιο Δυτικής Ελλάδας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχει εκπονήσει η εταιρία «Enviroplan SA».
ΒΜ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News