Δυτική Ελλάδα: Νοικοκύρεμα, έργο, αλλαγή νοοτροπίας στον απολογισμό της Περιφέρειας – «Οικοδομούμε τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας»

Εγινε, χθες Τετάρτη 8/02/2023, ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη και οι στοχεύσεις της για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Δυτική Ελλάδα: Νοικοκύρεμα, έργο, αλλαγή νοοτροπίας στον απολογισμό της Περιφέρειας - «Οικοδομούμε τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας» Ο Νεκτάριος Φαρμάκης με τον τόμο των 778 σελίδων απολογισμού 40 μηνών της Περιφερειακής Αρχής

Τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής,για το έτος 2022, έκανε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στην Πάτρα.

Οπως είπε, δεν είναι απλά άθροισμα έργων και δράσεων, αλλα ο οδικός χάρτης και η αφετηρία για τον τελικό στόχο, που είναι μια νέα Δυτική Ελλάδα την επόμενη 5ετία.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της ΠΔΕ ήταν μια περίοδος νοικοκυρέματος, όπου αξιολογήθηκε και ιεαρχήθηκε ένα εμπροσθοβαρές έργο, το οποίο και υλοποιήθηκε με μεγάλη αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπιών. Τα επόμενα 2 χρόνια, υλοποιήθηκε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που ανέβασε όλους τους δείκτες της Περιφέρειας και μάλιστα εν μέσω έκτακτων καταστάσεων, λόγω της πανδημίας.

«Το 2023 κλείνουμε εκκρεμότητες ετών, πολλαπλασιάζοντας τα μεγέθη της ΠΔΕ και θέτουμε τις βάσεις του κοινού μας μέλλοντος» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προτάσσοντας ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, που θα αναδείξει την Περιφερεια, σε μεγάλη πρωταγωνίστρια αναπτυξης και προκοπής.

Σκιαγραφώντας τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας – για την οποία τόνισε πως η «δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει» – αναφέρθηκε σε μία Δυτική Ελλάδα:
> Της Ολυμπιακής Γης
> Των μεγάλων πολιτιστικών-αθλητικών δράσεων όπως το L’ EtapeGreece
> Των σύγχρονων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών
> Των μεγάλων – ουσιαστικών αστικών και χωροταξικών παρεμβάσεων
> Των σύγχρονων ενεργειακών – τηλεπικοινωνιακών δικτύων
> Του ισχυρού πόλου καινοτομίας και τεχνολογικής έρευνας
> Της πρωτοπορία στην πράσινη μετάβαση

Και ο Νεκτάριος Φαρμάκης, κατέληξε: «Πετύχαμε την ζητούμενη αλλαγή ταχυτήτων και του προσήμου. από το πλην στο συν, με πολλή δουλειά. Μετατρέψαμε την ΠΔΕ σε ένα μεγάλο σπίτι, για όλους τους πολίτες. Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες και δεν αφήσαμε κανέναν μόνο. Βάλαμε τις βάσεις για τη Δυτική Ελλάδα του κοινού μας μέλλοντος. Οικοδομούμε τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας»!

ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΥ

Ο περιφερειάρχης ΔΕ, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσίασε κάποια κομβικά μεγέθη που όπως είπε, αναδεικνύουν την αλλαγή ταχυτήτων, την παραγωγή έργου και το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα πέρασε «από το πλην στο συν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αυτά είναι:

1060 ενεργά έργα, ύψους 1,5 δις ευρώ.

180 εκ. ευρώ το αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τοπική οικονομία σε πληρωμές μόνο το 2022 και 322 εκ. ευρώ το συνολικό αποτύπωμα της τριετίας.

5.510 έργα, ύψους 132 εκ. ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το 2022 και συνολικά, 7.092 έργα ύψους 395 εκ. ευρώ, την τριετία. Σημείωση: Το 94% των νέων έργων εντάχθηκε στη δική μας θητεία.

Στο 75,5% έφτασε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2022 από 26,6% που το παραλάβαμε το 2019

5.484 επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν το 2022 ενώ από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας επωφελήθηκαν 7.000 επιχειρήσεις συνολικά.

5.000 αγρότες μας επωφελήθηκαν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα οποία διατέθηκαν 280 εκ. ευρώ

300 φορείς και 100.000 είναι οι ωφελούμενοι από τις δράσεις κοινωνικής στήριξης της Περιφέρειας

100 τοπικές επιχειρήσεις έχουν ήδη συμμετάσχει σε εκθέσεις εξωστρέφειας, τουρισμού και προβολής των τοπικών προϊόντων

300 δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

ΕΝΝΕΑ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε εκτενέστερα στον απολογισμό, εστιάζοντας σε εννέα τομείς δράσεις και πιο συγκεκριμένα, στις υποδομές, στα έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, στην αγροτική οικονομία, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στις κοινωνικές δράσεις, στην τουριστική ανάπτυξη, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Επίσης, υπογράμμισε ότι η διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση έργων είναι διαρκής και ως παράδειγμα έφερε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ξεκίνησε με αρχικό όριο πληρωμών τα 14,2 εκ. ευρώ και τελικά έφτασε στα 38,2 εκ. ευρώ. Την ίδια αλήθεια, είπε, μαρτυρούν και οι αριθμοί του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, με πληρωμές που ανέρχονται στα 106,5 εκ. ευρώ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο από αρχή σύστασης του θεσμού της ΠΔΕ.

«ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»: Αυξάνεται η επίδραση

Ακολούθησε ο απολογισμός πεπραγμένων του «Συμπαραστάτη του Πολίτη» και της Επιχείρησης, Γιώργου Τελώνη, ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των υποθέσεων που φθάνουν στο θεσμό και ανέφερε ενδεικτικές περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι έτος 2019 στην έναρξη του θεσμού στο γραφείο του έφτασαν 20 υποθέσεις, ενώ το 2022 ανήλθαν 143.Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια και την προσωπική του πρωτοβουλία για την κάλυψη δημοσίων χώρων με απινιδωτές και κάλεσε το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων να συνεισφέρουν ώστε να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατό περισσότερα κομβικά σημεία της Δυτικής Ελλάδας.

Παρουσίασε ενδεικτικά παραδείγματα υποθέσεων, όπου ο Συμπαραστάτης παρενέβη, όπως:

Η επέκταση της Ολυμπίας οδόυ μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Η οδική σύνδεση του νέου σιδηροδρομικού σταθμού Αιγίου με την Ολυμπία οδό.

Το Λιμανάκι Αλυκών και η παραχώρησή του στον δήμο Δυτικής Ελλάδας

Παρεμβάσεις για καταυλισμούς Ρομά καταυλισμούς.

Επίσπευση διαδικασιών για την Πατρών – Πύργου

Λειτουργία του Προαστιακού μέχρι την Κάτω Αχαΐα

Η λειτουργία των 5ψήφιων αριθμών κινητής τηλεφωνίας και οι υπερβολικές χρεώσεις

Η επικοινωνία μέσα στις σήραγγες της Ολυμπίας Οδού, Περιμετρικής και Εγνατίας

Η ανάγκη μετακίνησης της στάσης του ΚΤΕΛ στον Ψαθόπυργο, κ.ά.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ: Κριτική από την αντιπολίτευση 

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο», Γιάννης Λύτρας τόνισε ότι, δεν έχει σκοπό να μηδενίσει το έργο, αλλά ούτε και να πει πόσο τέλεια είναι όλα όσα έκανε η περιφερειακή αρχή, γιατί αντίπαλος είναι τα προβλήματα του τόπου. Τόνισε ωστόσο, ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης όταν ανέλαβε δεν βρήκε χρέος, αλλά δρομολογημένα έργα με έτοιμες πιστώσεις και τις ράγες που είχε βάλει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Αναφέρθηκε και σε επιμέρους θέματα, στα οποία όπως είπε, η Περιφέρεια θα έπρεπε να έχει ηχηρή παρουσία και λόγο, ενώ διαπίστωσε και καθυστερήσεις, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, το φυσικό αέριο, το τρένο μέχρι Ρίο, η αποκατάσταση των ακτών στην Αχαϊα, κ.ά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», Κώστας Σπηλιόπουλος, έθεσε θέμα αντισεισμικής θωράκισης και ελέγχου των κτιρίων, τουλάχιστον των δημοσίων μέσα από κάποιο πρόγραμμα και άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η ενίσχυση της σταφίδας, η γέφυρα του Ευήνου, ο σιδηρόδρομος στην Πάτρα και τέλος, η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Οικονομική Επιτροπή. Κάλεσε τον περιφερειάρχη να επιδείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο περιφερειακό συμβούλιο και έδωσε συγχαρητήρια στον «Συμπαραστάτη του Πολίτη», Γιώργο Τελώνη για την άκρως επιτυχημένη λειτουργία του θεσμού.

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκη Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας», Αναστασία Αγγελοπούλου, απέρριψε τον απολογισμό του περιφερειάρχη, γιατί όπως είπε, στερείται σχεδίου αντιμετώπισης των κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων και εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της αστικής τάξης και του καπιταλισμού.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποστήριξε ότι το έργο της Περιφερειακής Αρχής, είχε μικρή επίδραση στις ζωές των ανθρώπων, ενώ δεν απαντά σε κρίσιμα προβλήματα όπως η μείωση του πληθυσμού, ο περιορισμός της αγροτικής ανάπτυξης, κ.ά.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments