Δυτική Ελλάδα: Ξάφρισαν χιλιάδες ευρώ σε Αίγιο και Αγρίνιο με διαδικτυακές απάτες

Δυτική Ελλάδα: Ξάφρισαν χιλιάδες ευρώ σε Αίγιο και Αγρίνιο με διαδικτυακές απάτες

Ξεπερνά τις 45.000 ευρώ η λεία των δύο δραστών απάτης σε βάρος μια γυναίκας από το Αίγιο και ενός άνδρα από το Αγρίνιο.

Οι απατεώνες προσέγγισαν τα θύματα τους με τις ιδιότητες του τραπεζικού υπαλλήλου και του φαρμακοποιού.

Στην περίπτωση της Αιγιώτισσας, ο δράστης προσποιούμενος τον υπάλληλο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, της απέστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Την ενημέρωνε ότι πραγματοποιούνται εργασίες αναβάθμισης στα συστήματα ασφαλείας και της ζήτησε να γνωστοποιήσει σε τραπεζική εφαρμογή τους τραπεζικούς της κωδικούς.

Το θύμα ανυποψίαστη και χωρίς να μπει στη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων του «υπαλλήλου» με την τράπεζα στην οποία διατηρεί λογαριασμό, καταχώρησε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης. Κίνηση που αποδείχθηκε μοιραία, καθώς ο «τραπεζικός» κάνοντας χρήση των προσωπικών της δεδομένων προχώρησε στην μεταφορά 33.638 ευρώ στην πιστωτική της κάρτα και στη συνέχεια έκανε διαδικτυακές αγορές προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπλέον, μετέφερε σε δεύτερο λογαριασμό του θύματος 1.500 ευρώ,  κάνοντας και πάλι αγορές μέσω διαδικτύου αξίας 710 ευρώ. Οταν η γυναίκα αντελήφθη πως είχε πέσει στην παγίδα καλοστημένης απάτης, κατήγγειλε το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές. Από το Τμήμα Ασφάλειας Αιγιαλείας, σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη.

ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Ερευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη «μαϊμού» φαρμακοποιού διενεργεί η Ασφάλεια Αγρινίου, μετά την καταγγελία άνδρα πως άγνωστος του απέσπασε 10.000 ευρώ από τον λογαριασμό τραπέζης.

Ο δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον θύμα και στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών, κατάφερε και απέκτησε πρόσβαση στους τραπεζικούς του κωδικούς. Ετσι, μετέφερε από τον λογαριασμό του σε δύο άγνωστους λογαριασμούς, τα χρήματα.

 ΠΕΙΘΩ

Η μεθοδολογία των δραστών ποικίλλει κατά περιόδους, όμως τα πιο συχνά περιστατικά σχετίζονται με τις διαδικτυακές απάτες. Θύματα όλων των ηλικιών, καταφεύγουν στις διωκτικές αρχές, καταγγέλλοντας πλείστα περιστατικά.

Οι επιτήδειοι, όπως είχε αναδείξει σε προ μηνών έρευνα της η «Π»,  κατά κύριο λόγο ποντάρουν στην άγνοια και την αφέλεια των υποψήφιων θυμάτων τους. Χρησιμοποιώντας την τεχνικής της πειθούς, καταφέρνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και τελικά να υφαρπάζουν εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες ευρώ.

«Μ’ έπεισε» είναι η συνήθης φράση, που βγαίνει από τα χείλη όσων καταγγέλλουν περιστατικά απάτης, στις αρχές.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά η ΕΛΑΣ συστήνει στους πολίτες: Να είναι καχύποπτοι, όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων  μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο κινητό ( e-mail ή sms).Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία, όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links). Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων.

Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

papagian@pelop.gr 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ