Η εφημερίδα Πελοπόννησος

Η “Πελοπόννησος” είναι εφημερίδα του Νομού Αχαΐας. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες εφημερίδες στην Ελλάδα και είναι το σημαντικότερο και πιο αναγνωρίσιμο μέσο ενημέρωσης στη Δυτική Ελλάδα. Η εφημερίδα κυκλοφορεί στην Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και στην Αθήνα.

Η ιστορία της εφημερίδας

Η «Πελοπόννησος» είναι η μακροβιότερη εφημερίδα της Πάτρας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1886. Ιδρυτής της ήταν ο Διονύσιος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1915. Η «Πελοπόννησος» ξεκίνησε ως δεκαήμερη εφημερίδα, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε εβδομαδιαία. Από τις 4 Ιανουαρίου 1890 έγινε δισεβδομαδιαία και από τις 5 Απριλίου 1893 καθημερινή πρωινή: Η πρώτη ημερήσια εφημερίδα που εκδόθηκε στην ελληνική περιφέρεια.

Με την πάροδο του χρόνου εργάστηκαν στην «Πελοπόννησο» οι περισσότεροι και ικανότεροι πατρινοί δημοσιογράφοι. Η ανάπτυξη και βελτίωσή της ήταν συνεχής. Από το 1896 διατηρούσε μόνιμο ανταποκριτή στην Αθήνα, ενώ για πολλά χρόνια είχε ιδιαίτερο γραφείο στην Άνω Πόλη της Πάτρας και στον Πύργο.

Από το 1915 μέχρι το 1917 τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος, αδελφός του εκδότη Δ. Βασιλειάδη. Το 1917 η εφημερίδα εξαναγκάστηκε σε παύση. Μετά από δημοσίευση άρθρου του αρχισυντάκτη της Μιχ. Σακελλαρίου κατά των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής, ο Γάλλος Ύπατος Αρμοστής ναύαρχος Ζοννάρ αξίωσε να διακοπεί η έκδοση της εφημερίδας. Το φύλλο της 9ης Ιουνίου 1917 ήταν το τελευταίο της πρώτης περιόδου της. Ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Τηλέγραφος», που αποτέλεσε τη συνέχειά της.

Ως ιδιοκτήτης του «Τηλέγραφου» αναγραφόταν ο Νικόλαος Φραγκόπουλος, αδελφός του Χαράλαμπου και του Διονυσίου. Αλλά και ο «Τηλέγραφος» παύτηκε, στις 3 Νοεμβρίου 1923, ως αντιβενιζελική εφημερίδα, συνέχισε όμως την έκδοσή του με τον προσωρινό τίτλο «Εωθινός Κήρυξ». Ο «Εωθινός Κήρυξ» κυκλοφόρησε από τις 9 Δεκεμβρίου 1923 για δύο μήνες, χωρίς όνομα εκδότη. Στις 3 Φεβρουαρίου 1924 ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος του «Τηλέγραφου» που διήρκησε ως τον Οκτώβριο του 1944, με διευθυντή της εφημερίδας τον Χαράλαμπο Φραγκόπουλο. Μετά την Απελευθέρωση η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος του Γ. Παπανδρέου απαγόρευσε την έκδοση των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν «νόμιμα» στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά με αναγκαστική λογοκρισία από τις κατοχικές αρχές. Τότε σταμάτησε ο «Τηλέγραφος».

Από τις 12 Νοεμβρίου 1944 επανεκδίδεται η «Πελοπόννησος», σε δεύτερη περίοδο, αριθμώντας τα έτη της πάλι από το Α’, με αδιάλειπτη κυκλοφορία μέχρι σήμερα. Διευθυντής της εφημερίδας παρέμεινε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος μέχρι τον θάνατό του (29 Δεκεμβρίου 1951). Από το 1952 μέχρι το 1986 τη διεύθυνση είχε ο Κωνσταντίνος Παπαγγελούτσος, σύζυγος της ιδιοκτήτριας και εκδότριας της εφημερίδας, Γιώτας Παπαγγελούτσου. Από το 1986 ως το 2011 εκδότες της εφημερίδας υπήρξαν οι κληρονόμοι τους, Νανά και Σπύρος Δούκας. Σήμερα εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας είναι ο Θεόδωρος Η. Λουλούδης.

Η Πελοπόννησος σήμερα

Η Πελοπόννησος κυκλοφορεί καθημερινά. Κάθε Κυριακή εκδίδεται η «Πελοπόννησος της Κυριακής» με το ιστορικό ένθετο «ΕΠΙΛΟΓΕΣ» και κάθε Δευτέρα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» με ένθετο για τον αθλητισμό.

Τρεις φορές τον χρόνο κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα το περιοδικό TRIP , μία πριν το Πάσχα, μία τον Ιούλιο και μία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων
Από τον Οκτώβριο του 2011 λειτουργεί και το ειδησεογραφικό portal της εφημερίδας (https://pelop.gr/).

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η εβδομάδα στην Πάτρα ξεκινά με «Πελοπόννησο της Δευτέρας».
Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η ατζέντα των επόμενων ημερών, ρεπορτάζ με επισημάνσεις που λειτουργούν καταλυτικά στη θεματογραφία της πόλης. Ατμομηχανή του φύλλου το αθλητικό του ένθετο, με χορταστική αναφορά σε όλη την κίνηση του Σαββατοκύριακου, σε όλα τα σπορ. Οι πρωταγωνιστές, τα αποτελέσματα, τα παρασκήνια, η κριτική και ό, τι θα ήθελε να μάθει ή να διαβάσει ο Αχαιός φίλαθλος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Η σαββατιάτικη εκδοχή της “Πελοποννήσου” δίνει περισσότερο χώρο σε ρεπορτάζ αιχμής ή και πιο ανάλαφρες προσεγγίσεις της τοπικής ζωής, με οδηγό ένα διαφορετικό κριτήριο για την αντίληψη της επικαιρότητας. Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία έχουν περίοπτη θέση, όπως και τα αφιερώματα στα αθλητικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ένας ισορροπημένος συνδυασμός ειδησεογραφίας του Σαββάτου, επίκαιρων ρεπορτάζ, αφιερωμάτων, συνεντεύξεων, μαχητικής αρθρογραφίας, αλλά και ειδικών στηλών με πλουραλιστικό περιεχόμενο, που ξεκινούν από αναδρομές στο παρελθόν της πόλης και φθάνουν μέχρι τον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Πλούσιο αθλητικό «σώμα», με συνεντεύξεις, αφιερώματα και σχόλια, και φυσικά ατζέντα των συναντήσεων της Κυριακής στα γήπεδα.

Metrica