Έφτασε η ώρα των αναστολών – Η κατάσταση σε ιδρύματα της Πάτρας

Σε ισχύ το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων. Η «Π» κατέγραψε τι ισχύει σε δομές της Πάτρας και την αγωνία των διοικήσεων για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν

αναστολη

Από Δευτέρα 16 Αυγούστου μπαίνει σε ισχύ το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων.

Χθες σε γηροκομεία και ιδρύματα της περιοχής μας επικρατούσε αναβρασμός, καθώς οι διοικήσεις έκαναν την τελική καταγραφή των εργαζομένων τους και παράλληλα προχωρούσαν τις διαδικασίες αντικατάστασής τους.

Σχεδόν όλοι οι χώροι φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίων πασχόντων και ατόμων με αναπηρίες εμφανίζουν έλλειψη προσωπικού και επομένως η απώλεια εργαζομένων θα προκαλέσει περαιτέρω δυσλειτουργίες.

Παράλληλα όμως με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, υπήρχαν και εργαζόμενοι που πάσχιζαν να βρουν διαδρομή ώστε να μην χάσουν την εργασία τους. Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν αλλά επιθυμούν να παραμείνουν στην εργασία τους και ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα αλλάξει η σχετική υπουργική απόφαση.

Αυτό όμως δεν συνέβη κι έτσι βρίσκονται πλέον μπροστά στο μεγάλο δίλημμα. Εμβολιασμός ή εργασιακή αναστολή.

Το δεύτερο πρόβλημα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπες οι διοικήσεις των ιδρυμάτων είναι οι ανεμβολίαστοι που επικαλούνται ιατρικούς λόγους και έχουν καταθέσει σχετικές βεβαιώσεις. Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε σταλεί η διευκρινιστική εγκύκλιος, η οποία να καθορίζει την επιτροπή που θα ελέγχει την ακρίβεια της ιατρικής γνωμάτευσης που έχουν καταθέσει.

Η «Π» πέρασε το κατώφλι ιδρυμάτων της περιοχής μας και κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί.

Νικος σταθακοπουλος Κέντρο κοινωνικής Προόνοιας

Στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τον εμβολιασμό προσωπικού ανέρχεται στα 13 άτομα εκ των οποίων τα 11 επικαλούνται ιατρικούς λόγους. “Εμείς θα κάνουμε πράξη αναστολής της εργασίας για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση μας”, είπε ο πρόεδρος του κέντρου Νίκος σταθακόπουλος. Σε ότι αφορά τους 11 που επικαλούνται λόγους υγείας ο κ. Σταθακόπουλος, περιμένει διευκρινίσεις από το υπουργείο σχετικά με την επιτροπή που θα τους ελέγξει. “Περιμένουμε τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου ώστε να καθορίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας”, αναφέρει ο κύριος Σταθακόπουλος προσθέτοντας “Περιμένουμε παράλληλα χαρτί από τη γγ του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εργασίας για την αντικατάσταση όσων τελούν σε αναστολή. Έχουμε σοβαρότατες ελλείψεις”.

κατερινα νικολαου Κιβωτός της Αγάπης

«Τέσσερις μας έχουνε δηλώσει ότι δεν θα εμβολιαστούν. Πρόκειται για τρεις παιδοκόμους και μία νοσηλεύτρια. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι που είχαν ασθενήσει και θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο να εμβολιαστούν» μας είπε η πρόεδρος του ιδρύματος «Κιβωτός της Αγάπης», Κατερίνα Νικολάου.

«Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί από Δευτέρα βγαίνουν σε αναστολή. Ηδη έχουμε επιλέξει τους αντικαταστάτες τους μέσω των τρίμηνων προγραμμάτων. Δεν έχουμε περιθώριο, ως ίδρυμα, ούτε μία ώρα να μείνουμε χωρίς προσωπικό. Πέραν από τη λειτουργία του Ιδρύματος αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και το προσωπικό μας κάνει βάρδιες και εκεί».

γιωργος σολωμος Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο Πατρών

Στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο Πατρών, οι πάντες είναι εμβολιασμένοι εδώ και αρκετό καιρό. Και όταν λέμε οι πάντες, εννοούμε όλο το προσωπικό, διοικητικό και νοσηλευτικό, συμβούλιο αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες – προμηθευτές, όπως είπε στην «Π» ο διευθυντής του ιδρύματος Γιώργος Σολωμός. Οι εμβολιασμοί στο ίδρυμα ξεκίνησαν από την πρώτη φάση, ενώ κάποια στιγμή συνεργείο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στον χώρο όπου φιλοξενούνται δεκάδες γέροντες και έκανε πολλούς εμβολιασμούς. Δέκα άτομα από το προσωπικό που είχαν μείνει ανεμβολίαστα, έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση μετά την υπουργική απόφαση, με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός στον κλάδο.

γωγω καραλη Άσυλο Ανιάτων

Στο Ασυλο Ανιάτων, είμαστε σχεδόν όλοι εμβολιασμένοι, είπε στην «Π» η πρόεδρος του ιδρύματος Γωγώ Καραλή. Συγκεκριμένα, όλο το διοικητικό συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και εξωτερικοί συνεργάτες ακόμα και εθελοντές. Εξαίρεση αποτελούν δύο νοσηλεύτριες και μια καθαρίστρια που βρίσκονται σε καλοκαιρινή άδεια και σε άδεια ασθενείας, οι οποίοι όπως τόνισε η πρόεδρος του ιδρύματος, όταν επιστρέψουν και δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο ίδρυμα έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ή το μονοδοσικό, μετά τις 20 Ιουλίου, όταν έγινε υποχρεωτικό για τις μονάδες αυτές.

Των

Μαρίνας Ριζογιάννη

Σωτήρη Παπανδρέου

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ