ΕΙΝΑ ΓΙΑ 409 ΓΣΝ: Πρέπει να παραμείνει δραστήριο στη δημόσια σφαίρα

Η λεπτομερής τοποθέτηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας για τις εξελίξεις που αφορούν στο 409 ΓΣΝ.

ΕΙΝΑ ΓΙΑ 409 ΓΣΝ: Πρέπει να παραμείνει δραστήριο στη δημόσια σφαίρα

Τη δική της επίσημη τοποθέτηση για το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο έδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να παραμείνει δραστήριο στη δημόσια σφαίρα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση

Η ιστορία του πρώην 409 ΓΣΝ, είναι μια περίοδος προσφοράς υγείας στην περιοχή της Πάτρας. Πρώτα σαν Στρατιωτικό Νοσοκομείο για δεκαετίες, μετά σαν παράρτημα του ΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».

Η παρακαταθήκη του Μαραγκόπουλου, το προόριζε σαν χώρο παροχών υπηρεσιών υγείας για τους στρατιωτικούς της περιοχής.

Αυτό το ρόλο έπαιξε όλες αυτές τις δεκαετίες της προσφοράς του, επεκτεινόμενο και στο γενικό πληθυσμό.

Σε μια εποχή απαξίωσης των δημόσιων δομών υγείας, η παραχώρηση του κτιρίου του πρώην 409 ΓΣΝ σε ιδιώτες για επιχειρηματική δραστηριότητα, και μάλιστα εκτός των παροχών υγείας, σημαίνει ένα ακόμα πλήγμα στο δημόσιο χώρο.

Το πρώην 409 ΓΣΝ πρέπει να παραμείνει δραστήριο με σαφή το χαρακτήρα της υπαγωγής του στη δημόσια σφαίρα.

Όχι μόνο για να παραμείνει σαν χώρος προσφοράς στους ένοπλους, όπως προστάζει το κληροδότημα, αλλά γιατί η πόλη μας έχει ανάγκη ένα ακόμη χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, ιδίως σήμερα.

Το πρώην 409 ΓΣΝ μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μεταφορά του ΚΥ Άνω Πόλης που σήμερα βρίσκεται σε ενοικιαζόμενο και ακατάλληλο χώρο, με επέκταση της δραστηριότητάς του με ειδικά ιατρεία και υπηρεσίες και μάλιστα, 24ωρης λειτουργίας.

Για όλο αυτό το εγχείρημα, απαραίτητη είναι η κρατική συνδρομή με χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση και προγραμματισμό.

Οποιαδήποτε άλλου τύπου επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι όπως αυτή προγραμματίζεται από το Υπουργείο Εθνικής άμυνας, είναι προάγγελος για το τι θα συμβεί και σε άλλους χώρους υγείας, η κυριότητα των οποίων έχει μετακινηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως του πρώην Νοσημάτων Θώρακος. Μήπως οι εξελίξεις με το πρώην 409 ΓΣΝ θα οδηγήσουν σε ανάλογες αποφάσεις και για το Θώρακος ή άλλες δομές;

Η Ε.Ι.Ν.Α συμμετείχε στη συνάντηση και θα είναι παρούσα και στις πρωτοβουλίες που καλεί ο Δήμος Πατρέων για την τύχη του 409, για να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης. Για να παραμείνει το 409 χώρος υγείας και μάλιστα με δημόσια μορφή.

Τίποτα λιγότερο.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ