ΕΙΝΑ: «Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια»

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον θάνατο του 49χρονου

ΕΙΝΑ,δημόσια,υγεία,δεν,προσφέρεται,επικοινωνιακά

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συνανθρώπου μας που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε την χρησιμοποίηση ενός πραγματικά τραγικού γεγονότος, της απώλειας ενός συνανθρώπου μας, ως επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για δημιουργία εντυπώσεων». Αυτό σημειώνει η ΕΙΝΑ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 49χρονου και στρέφοντας τα βέλη της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας ηγεσίας σοβαρής που δήθεν νοιάζεται για την υγεία των πολιτών και είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις λάθους λειτουργίας και διαχείρισης στο ΕΣΥ, αγωνιώντας να αλλάξουν την δημόσια συζήτηση για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα.

Όλη αυτή η “παράσταση” καταλήγει στην εύκολη και ανέξοδη στοχοποίηση δύο νοσηλευτριων βάρδιας και την παραίτηση ενός διοικητή.

Η πραγματικότητα είναι ότι η λάθος πρώτη αξιολόγηση ενός ασθενούς που προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου που δεν εφημερεύει, άρα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία, μπορεί να συμβεί. Ειδικά σε έναν ασθενή χωρίς αρχικά έντονα συμπτώματα. Όπως και να έχει όμως θα πρέπει τα αρμόδια όργανα να αποφασίσουν για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Αυτό που υπάρχει σαν ανάγκη είναι να εξεταστούν οι συνθήκες και οι αιτίες που οδήγησαν εδώ, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον. Όχι απλά να γίνει μια ΕΔΕ και να τιμωρηθούν κάποιοι ώστε να ικανοποιηθεί η “κοινή γνώμη” και να ξεχαστεί το θέμα. Θα βοηθούσε επίσης αν άνοιγε μια συνολική επιστημονική συζήτηση για το αν υπάρχουν “πρωτόκολλα”, επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, πλήρης στελέχωση των ΤΕΠ κτλ.

Σε καμία περίπτωση όμως το γεγονός αυτό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από τον ίδιο τον Υπουργό για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, με τη συλλήβδην στοχοποίηση ενός ολόκληρου νοσοκομείου που το προσωπικό του δίνει καθημερινά την μάχη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τραγική πραγματικότητα είναι επίσης οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται άδικα καθημερινά λόγω της τραγικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας, παρά τον καθημερινό αγώνα των λειτουργών τους. Γιατί ο υπουργός δεν αποδίδει τις εγκληματικές ευθύνες που αναλογούν; Προφανώς γιατί οι ευθύνες βαραίνουν προσωπικά τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Επειδή κε Υπουργέ ξαφνικά επιδεικνύετε ιδιαίτερη και επιλεκτική ευαισθησία στο θέμα των ανθρώπινων απωλειών, ας δούμε λίγα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περιοχή:

Πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί άδικα λόγω της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, εξαιτίας της πλήρης διάλυσης του ΕΣΥ την τελευταία διετία;

Πόσοι άνθρωποι καθημερινά κινδυνεύουν λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο ΓΝΠύργου;

Πόσοι παιδιατρικοί ασθενείς καθημερινά κινδυνεύουν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο και μεταφέρονται στην Αθήνα για να χειρουργηθουν;

Πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί άδικα μέσα σε ένα ασθενοφόρο για Αθήνα λόγω της υπολειτουργίας της “εμβληματικής καρδιοχειρουργικής κλινικής” που εγκαινιάστηκε με πολλές κορδέλες και φωτογραφίες επισήμων εδώ και έναν χρόνο;

Πόσοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα, διασωληνωμενοι εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να βρεθεί κλίνη σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;

Θα διεξάγετε έρευνα και θα αποδώσετε ευθύνες για όλες αυτές τις περιπτώσεις και άλλες τόσες που συμβαίνουν καθημερινά;

Η λίστα των ανθρώπινων ζωών που χάνονται άδικα καθημερινά είναι δυστυχώς μεγάλη και η εγκληματική ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.

Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια, ειδικά από εσάς που σας βαραίνει η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων στα χρόνια της πανδημίας».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ