«Είπε, πάλι, τα δικά του» ο Δήμαρχος Πατρέων

Για τη Σύνοδο Βαλκανικών Πόλεων στην Αθήνα και για την Πάτρα – «φτωχό συγγενή»

Στην πρόσφατη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (Balkan Cities Network B40) συμμετείχε και η Πάτρα, δια του δημάρχου της. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, καθώς ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ο Πρόεδρος του Δικτύου για το 2023. Πήρε τη σκυτάλη από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης -εκεί είχε πρωτο-συνεδριάσει το Δίκτυο στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Τότε τα μέλη ήσαν 40 (ξανά η Πάτρα ανάμεσά τους, παρών κι ο δήμαρχος). Στην Αθήνα οι συμμετέχοντες δήμοι ήσαν 73, από δέκα χώρες των Βαλκανίων. Το Δίκτυο θα μεγαλώσει κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι προοπτικές του. Λίαν τιμητικό που η Πάτρα συμμετέχει (εξ αρχής και μόνιμα). Κάπου εκεί, όμως, τελειώνουν τα θετικά.

Ο Δήμαρχος Πατρέων έκανε στην Αθήνα την πλέον αιρετική ομιλία. Το είχε πράξει και στην Κωνσταντινούπολη. Η τοποθέτησή του ήταν αυστηρά κομματική, κόντρα στο πνεύμα σύμπνοιας και στη διάθεση συνεργασίας που βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας. «Για την ανάπτυξη των πόλεων και την ευημερία των πολιτών» μίλησαν όλοι οι δήμαρχοι.

«Για τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Δίκτυο στη σταθερότητα της περιοχής, ειδικά στην παρούσα ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο». Για την ανάγκη καλλιέργειας κλίματος αλληλεγγύης, για τα καλά των συνεργασιών, για τα οφέλη της
δικτύωσης και της ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και πρακτικών –για όλα αυτά, δηλαδή, που τέτοια δίκτυα μπορούν να προσφέρουν.

Ο δήμαρχος μας θεώρησε σκόπιμο να διαφοροποιηθεί κι εκεί. «Είπε, πάλι, τα δικά του» ψιθύριζαν οι υπόλοιποι Έλληνες Δήμαρχοι, 31 στο πλήθος. Και πλέον μας έμαθαν και οι Βαλκάνιοι! Το τι είπε μπορεί να το αναζητήσει κανείς εύκολα, φρόντισε άλλωστε να το διατυμπανίσει και με σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Πατρέων.

Ενδεικτικές μόνο φράσεις από τον λόγο του: «οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων», «η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων και των συμμαχιών τους», «ο πόλος ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ», «ο καπιταλισμός που εκμεταλλεύεται τη φύση ληστρικά» και «οι πολιτικές που ακολουθούνται…».

Θυμίζω πως ο δήμαρχός μίλησε εκπροσωπώντας τον δήμο, άρα όλους μας. Ειλικρινά, αναρωτιέμαι αν οι απόψεις του εκφράζουν τον μέσο Πατρινό. Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι που επιστρατεύει κομματικές κορώνες εκεί όπου καλείται να μιλήσει ως δήμαρχος «όλων των Πατρέων».

Διερωτώμαι πως ανεχόμαστε να μας εκπροσωπεί σε τέτοια συνέδρια χωρίς να ζητά έγκριση από (ή έστω να ενημερώνει) το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Και καταθέτω στους πατρινούς και την απομόνωση που του επιφυλάσσουν οι ομόλογοί του σε τέτοιες συναντήσεις, απόρροια των ιδεοληπτικών απόψεων που εκφράζει.

«Φτωχός συγγενής» κι αυτός και η πόλη! Ακόμα και στις φωτογραφίες (που έχουν τη σημειολογία και τον ισχυρό συμβολισμό τους) ο Δήμαρχος Πατρέων δεν βρίσκεται εκεί που ο τίτλος του δικαιολογεί. Και έτσι η Πάτρα μας (που αυτή οφείλει να εκπροσωπεί και να σέβεται) καθίσταται ουραγός, όχι στα φωτογραφικά ενσταντανέ μονάχα, μα κυρίως στη συνείδηση των Ελλήνων -τώρα πια και στη συνείδηση των Βαλκάνιων. Κούρασε πολύ. φτάνει πια!

ΥΓ. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι ελληνικών πόλεων (Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας,Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Παλαιού Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ) αισθάνομαι πως τους έκαναν υπερήφανους τους δημότες τους, εκπροσωπώντας τους ουσιαστικά.

Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε κι εμείς στο μέλλον, όταν προσφέρονται τέτοιες μοναδικές ευκαιρίες για την πόλη.