«Εκκλησιάζουσες»: Οι πρωταγωνιστές μιλούν στην «Π»

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 12 Φεβρουαρίου στον «Απόλλωνα».

«Εκκλησιάζουσες»: Οι πρωταγωνιστές μιλούν στην «Π»

Για τις 12 Φεβρουαρίου έχει ορισθεί η επίσημη πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης «Εκκλησιάζουσες, μια Κωμωδία», που συνδιοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Μία μέρα νωρίτερα, στις 11 Φεβρουαρίου, θα δοθεί η avant –premiere, αφιερωμένη στις νέες και στους  νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Πατρέων.

Πρόκειται για το Αριστοφανικό Χορόδραμα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου.

Οι «Εκκλησιάζουσες» του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκά Θάνου βασίζονται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από τη μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου.

Δύο από τους πρωταγωνιστές, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Μίλτος Νίκας, μίλησαν στην «Π», απαντώντας σε 5 κοινές ερωτήσεις:

1. Τι ιδιαίτερο έχει ο ρόλος σας στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη;

2. Ποια τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας σας με ένα τόσο διαφορετικό επιτελείο επί σκηνής (ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, μουσικοί, χορωδοί);

3. Πώς εμπλέκεται ο Αριστοφάνης με το Καρναβάλι;

4. Πώς πιστεύετε ότι το κίνημα «me-too» επηρέασε το ελληνικό θέατρο;

5. Τι άλλο κάνετε παράλληλα, αυτή την περίοδο;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

«Εκκλησιάζουσες»: Οι πρωταγωνιστές μιλούν στην «Π»

1. «Ο ρόλος μου είναι ο Βλέπυρος ο σύζυγος της Πραξαγόρας, που υποδύεται επί σκηνής η Ανδριάνα Χαλκίδη, κι έχουν μία σχέση αγάπης, αν και κάποιες φορές επικρατεί η ζήλεια!
Αρχικά αντιδρά ως προς την προοπτική της ανάληψης της εξουσίας από τις γυναίκες. Στην πορεία όμως συναινεί στην πράξη της Πραξαγόρας και συμβάλει στην αποδοχή της.
Ο ίδιος, αν και βουλευτής με καθήκοντα στη Βουλή και ενεργό ρόλο μέχρι πρότινος στο σαθρό κομμάτι του ανδρικού κατεστημένου, αλλάζει και υποστηρίζει το εγχείρημα των γυναικών».

2. «Εχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον να συμπράττεις και να συνδημιουργείς με διαφορετικούς καλλιτέχνες, που μπορούν να υπηρετήσουν ένα σκοπό επί σκηνής. Εχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ηθοποιούς, αλλά και όλους όσοι συμμετέχουν»

3. «Στον Αριστοφάνη ενυπάρχει το καρναβαλικό στοιχείο, με την σάτιρα της εξουσίας κ.λπ., αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον στην παράστασή μας είναι ότι ενώ βασίζεται σε ένα έργο που γράφτηκε πριν 2.500 χρόνια, το θέμα του παραμένει επίκαιρο. Στην εποχή του Αριστοφάνη, η ανάληψη της εξουσίας από τις γυναίκες ήταν μια ουτοπία. Στις μέρες μας οι γυναίκες, αν και ακόμα είναι αντιμέτωπες με αποκλεισμούς και στερεότυπα, έχουν ωστόσο προοπτικές να αναλάβουν ηγετικές θέσεις. Μπορώ να πω λοιπόν ότι η παράστασή μας κλείνει το μάτι στη σημερινή γυναίκα που διεκδικεί με αυτοπεποίθηση και τσαγανό τον ενεργό της ρόλο στην κοινωνία».

4. «Εχει φέρει θετικές ανακατατάξεις, αλλά στην πραγματικότητα θα δούμε αποτελέσματα στην πορεία».

5. «Αυτή τη στιγμή συνεχίζω τα μαθήματα υποκριτικής με το καλλιτεχνικό εργαστήρι του Επικέντρου».

ΜΙΛΤΟΣ ΝΙΚΑΣ

«Εκκλησιάζουσες»: Οι πρωταγωνιστές μιλούν στην «Π»

 

1. «Είμαι ο Χρέμης, γείτονας της Πραξαγόρας και του Βλέπυρου. Ο Χρέμης εκπροσωπεί τον μέσο Ελληνα, αυτόν που δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, που δεν βγαίνει μπροστά να διεκδικήσει το δίκιο του και αφήνει τους άλλους να κάνουν τη δουλειά. Προσπαθεί υπόγεια να βρει τη θέση του στη νέα τάξη πραγμάτων».

2. «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα αυτό της συνύπαρξης πολλών ανθρώπων και διαφορετικών τεχνών. Εργαζόμαστε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο και άρτιο αποτέλεσμα».

3. «Το Καρναβάλι από μόνο του είναι μια ανατροπή, όπως είναι και η παράσταση μας, μια ολική ανατροπή των κανόνων της κοινωνίας και των σχέσεων».

4. «Είναι καταλυτική η συνεισφορά του κινήματος στην αποκατάσταση μιας τάξης και καθαρότητας στη συνεργασία των ανθρώπων μέσα στο ελληνικό θέατρο. Κακοποιητικές συμπεριφορές του παρελθόντος δεν έχουν ποια λόγο ύπαρξης, κάτι που μοιραία θα επιφέρει μία εξυγίανση στο χώρο και τις σχέσεις των ανθρώπων».

5. «Παράλληλα τρέχει η σκηνοθεσία μου στην τρελή κωμωδία «Ναι σε όλα» που παίζεται αυτή την περίοδο στο Επίκεντρο και όλοι οι συμμετέχοντες έχουμε τη χαρά να ζούμε την μεγάλη ανταπόκριση του θεατρικού κοινού της πόλης και να προσφέρουμε καθημερινά γέλιο στους ανθρώπους που τόσο έχουμε ανάγκη».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ