Έκλειψη ηλίου: Το μοναδικά εντυπωσιακό φαινόμενο πότε είναι και πώς θα το δούμε

«Κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης στις 25 Οκτωβρίου, μόνο το ημίφως της Σελήνης θα περάσει πάνω από τη Γη. Με ποσοστό έως και 82%, ο βαθμός της ηλιακής απόκρυψης θα είναι μεγαλύτερος πάνω από την Αρκτική και τη Σιβηρία», δήλωσε ο Σάκης Αρναούτογλου.

ΣΑΚΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ

Στις 25 του μήνα Οκτωβρίου πρόκειται να γίνει η μερική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί, όπου αυτό το εντυπωσιακό  θέαμα θα είναι ορατό και στη χώρα μας. Βέβαια, χρειάζεται και η απαραίτητη αντιηλιακή προστασία που θα πρέπει να έχουμε για τα μάτια μας.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο γνωστός προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου γράφει στη σελίδα του στο facebook: «Κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης στις 25 Οκτωβρίου, μόνο το ημίφως της Σελήνης θα περάσει πάνω από τη Γη. Με ποσοστό έως και 82%, ο βαθμός της ηλιακής απόκρυψης θα είναι μεγαλύτερος πάνω από την Αρκτική και τη Σιβηρία.

»Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί την ευνοϊκότερη ώρα της ημέρας, το μεσημέρι γύρω στις 12:10 και 14:20, με κορύφωση λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι. Το παρακάτω κινούμενο σχέδιο της NASA δείχνει μια ευρύτερη εικόνα του πώς και πού θα περάσει το ημίφως της σελήνης πάνω από τη Γη κατά τη διάρκεια της έκλειψης:

Οι ώρες δίνονται σε UTC. Για την ώρα που ισχύει στη χώρα μας προσθέστε 3 ώρες.» Ωστόσο, αν θέλετε να παρακολουθήσετε το θέαμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε την κατάλληλη αντηλιακή προστασία για τα μάτια σας. Ούτε τα κανονικά γυαλιά ηλίου ούτε οι υαλοπίνακες που έχουν μαυρίσει από την αιθάλη, για παράδειγμα, δεν εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι επικίνδυνη για τα μάτια μας. Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάζετε απευθείας τον ήλιο χωρίς ειδικά γυαλιά έκλειψης ή υψηλής ποιότητας τηλεσκοπικά φίλτρα ηλίου.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικοί
θάνατος
Διαμαρτυρία
δημοπρασία