Εκλογές 2023 – Αχαΐα: Αριθμομηχανές και σενάρια για τη νέα κάλπη

Στις 25 Ιουνίου γίνονται νέες εκλογές με διαφορετικό εκλογικό νόμο. Η ενισχυμένη αναλογική που μπορεί να δώσει ως μπόνους έως 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, έχει πυροδοτήσει μια σειρά σεναρίων στα γραφεία των υποψηφίων βουλευτών, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρεί βέβαιο ότι γνωρίζει τι χρειάζεται για να πάρει έξτρα έδρα.

Εκλογές 2023 - Αχαΐα: Αριθμομηχανές και σενάρια για τη νέα κάλπη

Κόμματα, βουλευτές και λοιποί που βρέθηκαν κοντά στην εκλογή από την κάλπη της 21ης Μαΐου έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν υπολογισμούς για το τι αποτέλεσμα θα χρειαστούν στις νέες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου για να εκλεγούν.

Με την προϋπόθεση πως τα κόμματα θα σεβαστούν τις επιλογές του λαού και δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στις λίστες των ψηφοδελτίων, το ενδιαφέρον για το ποιοι θα εκλεγούν επικεντρώνεται στις θέσεις που βρίσκονται στη διαχωριστική γραμμή, δηλαδή ανάμεσα σε αυτούς που σήμερα είναι βουλευτές και σε αυτούς που βρίσκονται μία θέση πιο χαμηλά.

Με βάση τον εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα σε ποσοστό παίρνει δύο έδρες. Από κει και πέρα, το εκλογικό μέτρο για τον Νομό Αχαΐας είναι 11,11%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κόμμα που εισέρχεται στη Βουλή, για κάθε 11,11% που λαμβάνει στην Αχαΐα θα παίρνει μία έδρα. Αν δεν συμπληρώνει κάποιο κόμμα αυτό το ποσοστό, η έδρα θα πηγαίνει σε όποιον έχει το πιο κοντινό ποσοστό στο 11,11% και το ίδιο ισχύει για κάθε επόμενο κόμμα έως ότου καταληφθεί το σύνολο των εννέα εδρών.

Για να τα πάρουμε όμως με πραγματικούς αριθμούς, έχοντας ως δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, είδαμε τα εξής στην Αχαΐα: ΝΔ 33,95% (11,1% +11,1% +11,1% = 3 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 27,01% (11,1% + 11,1% + 4,79% = 3 έδρες), ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 12,43% (μία έδρα), ΚΚΕ 6,80% (μία έδρα), ΝΙΚΗ 3,71% (δεν μπήκε στη Βουλή), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,68% (μία έδρα), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 2,93% (δεν μπήκε στη Βουλή) και ΜέΡΑ25 2,50% (δεν μπήκε στη Βουλή).

ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ

Στις επόμενες εκλογές είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αλλάξει η κατανομή των εδρών, αφού για παράδειγμα αν εισέλθει στη Βουλή το κόμμα «ΝΙΚΗ» και έχει μεγαλύτερο ποσοστό από την Ελληνική Λύση, όπως συνέβη στις 21 Μαΐου, τότε θα πάρει την έδρα της Αχαΐας, αν το ποσοστό για να πλησιάσει το εκλογικό μέτρο είναι πιο κοντινό από άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

ΑΛΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ή ένα άλλο ενδεχόμενο είναι αν ενισχυθεί πέντε μονάδες η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει 4 – 5 μονάδες, η ΝΔ να εκλέξει τέταρτο βουλευτή και υπό προϋποθέσεις πέμπτο αν έρθει στην Αχαΐα έδρα από το μπόνους του εκλογικού νόμου. Γενικότερα, η ΝΔ έχει την πιο ισχυρή θέση ενόψει εκλογών, αφού δεν προκύπτει από κάποιο δεδομένο ότι μπορεί να χάσει έδρα, παρά μόνο να κερδίσει.

ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Αλλο σενάριο είναι να πάρει δεύτερη έδρα το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό του κατά περίπου 6 μονάδες ή να πάρει ποσοστό ικανό που θα φέρει το κόμμα πιο κοντά στη συμπλήρωση ενός δεύτερου 11% από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Προφανώς σε όλα τα ανωτέρω, όταν κάποιος κερδίζει, κάποιος άλλος χάνει και αυτός που θα χάσει θα είναι το κόμμα που βρίσκεται το ποσοστό του πιο μακριά από το εκλογικό μέτρο.

Ολα τα ανωτέρω αποτελούν ενδεχόμενα, για τα οποία λείπουν πολύ σημαντικά δεδομένα όπως πόσα και ποια νέα κόμματα θα κατέλθουν στις εκλογές του Ιουνίου αλλά και φυσικά τι αποτέλεσμα θα βγάλει η κάλπη, το οποίο πιθανότατα δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαΐου. Τα σενάρια δεν μπορούν να σταματήσουν και όσα ακουστούν το επόμενο διάστημα θα έχουν τις πιθανότητές τους.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ