Εκλογές 2023 – Αχαΐα: «Λίστα» ΝΔ… της τελευταίας στιγμής κι άνευ δυναμικής!

Με πολλές δυσκολίες η ανακοίνωση του τελικού ψηφοδελτίου της ΝΔ, στην Αχαΐα, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, χωρίς τη δυναμική προσώπων, που απαιτεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Εκλογές 2023 - Αχαΐα: «Λίστα» ΝΔ... της τελευταίας στιγμής κι άνευ δυναμικής!

Σε τροχιά ολοκλήρωσης της σύνθεσης του ψηφοδελτίου της, στην Αχαΐα, βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, που έχει μείνει πολύ πίσω – χρονικά – παρότι κυβερνητικό κόμμα, στην περίπτωση του οποίου θα ανέμενε κανείς η ετοιμότητά του για τις πρόωρες εκλογές να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό, πολύ δε περισσότερο όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη ανακοινώσει πλήρως καταρτισμένες «λίστες» στην περιοχή.

Οι εκκρεμότητες, ως προς τα ονόματα που θα ριχτούν στη μάχη της κάλπης και θα διεκδικήσουν την ψήφο αλλά και τον σταυρό προτίμησης των εκλογέων της Αχαΐας, φαίνεται πως παραμένουν ακόμα πολλές, με την εσωκομματική αίσθηση που υπάρχει να οδηγεί στο συμπέρασμα πως, ό,τι μέχρι τώρα έχει γίνει παρασκηνιακά, δεν παραπέμπει σε «ισχυρό», αλλά τουναντίον σε ένα «αδύναμο» ψηφοδέλτιο, παρότι στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας απαιτούνται «ενέσεις» τέτοιες που θα προσέδιδαν μιαν άλλη δυναμική, σε επίπεδο προσώπων και θα οδηγούσε σε ενδυνάμωση των χαμηλών (πάντα) ποσοστών της παράταξης.

Με τον χρόνο οριστικοποίησης του ψηφοδελτίου να στενεύει, πια, απελπιστικά, η κεντρική διοίκηση της ΝΔ δείχνει να έχει επιδοθεί σε ένα «σπρίντ» επαφών και προτάσεων σε προσωπικότητες της περιοχής, χωρίς ωστόσο θετικά ή τουλάχιστον ελπιδοφόρα περιθώρια επιλογής τέτοιων.

Η αργοπορία της παραπάνω διαδικασίας από τη μία, που δεν προσφέρει τον απαιτούμενο χρόνο σε κάποιον νέο υποψήφιο βουλευτή να κάνει την προσπάθειά του επαρκώς και η δυναμική των εν ενεργεία βουλευτών από την άλλη, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για εκλογή άλλων – πέραν κάποιων εξ αυτών – σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι οι έδρες της ΝΔ στην Αχαΐα θα είναι αυτή τη φορά 2 αντί 4, έχουν αποθαρρύνει αρκετούς από το να πουν το «ναι» σε μία υποψηφιότητά τους.

Φράσεις, όπως «δεν προλαβαίνω τώρα που μου το λέτε», «δεν θα κουβαλήσω εγώ νερό…», «τώρα με θυμηθήκατε;», είναι μερικές μόνο ενδεικτικές αρνητικές απαντήσεις, που έχουν εισπράξει αυτοί που έχουν επωμιστεί την προσέγγιση προσώπων για να είναι υποψήφιοι βουλευτές!

Μέσα σ’ αυτό το – κάθε άλλο παρά θετικό κλίμα – η δεξαμενή στελεχών – που ποτέ άλλωστε δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει η ΝΔ – αν δεν είναι εντελώς άδεια έχει τουλάχιστον λιγοστέψει, με την «Πειραιώς» να υποχρεώνεται σε… λύσεις της τελευταίας στιγμής και άνευ δυναμικής!

Ηδη, γνώστες της εσωκομματικής κατάστασης στη Νέα Δημοκρατία Αχαΐας, μιλούν για… «χιλιάρικα και διχίλιαρα», δηλαδή για τον κίνδυνο η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υποψηφίων βουλευτών να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν παρά μονάχα τόσες ψήφους και σταυρούς προτίμησης, μακράν των υψηλών επιδόσεων των 4 βουλευτών ή και παλιότερων πολιτευτών, κάτι που – μετεκλογικά – θα καταδείξει πως οι επιλογές δεν ήσαν αυτές που η κρισιμότητα της παρούσης εκλογικής αναμέτρησης απαιτούσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Πελοποννήσου», σε κάθε περίπτωση – η ανακοίνωση του τελικού ψηφοδελτίου της ΝΔ, στην Αχαΐα, θα πρέπει να τοποθετείται χρονικά εντός της προσεχούς εβδομάδας, με ορισμένους στην Αθήνα να μην αποκλείουν την όποια ανακοίνωση ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα!

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 4 + 2 + 4… ΜΕ 2 – 3 ΚΕΝΑ

Η ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, έδειξε να “ξυπνά” και να αντιλαμβάνεται πως απαιτεί η καλύτερη – δυνατή εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας στο ψηφοδέλτιό της, μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά από τότε μέχρι και σήμερα ουδεμία επιχειρούμενη προσπάθεια για κάτι πιο αναβαθμισμένο, σε επίπεδο προσώπων, κατέστη εφικτό να γίνει πράξη.

Ετσι, πέραν των βουλευτών, Αγγελου Τσιγκρή, Ανδρέα Κατσανιώτη, Ιάσονα Φωτήλα και Χριστίνας Αλεξοπούλου, βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των πολιτευτών του 2019, Εφης Γιαννιά (αποστράτου ΕΛΑΣ) και Αθηνάς Τραχήλη (προέδρου Κτηνιάτρων Ελλάδας) που πείστηκε εν τέλει να ξανασυμμετάσχει.

«Κλειδωμένες» – εκτός απροόπτου που όμως δεν διαφαίνεται λόγω και των περιορισμένων άλλων επιλογών – θεωρούνται οι υποψηφιότητες των: Γιώργου Τσίρη (πρ. αντιπροέδρου Δικηγόρων Πάτρας), Κατερίνας Καραφωτιά (λογοθεραπεύτριας – κόρης του τ. δημάρχου Αιγίου – σύζυγος του πρ. αντιδημάρχου Β. Χριστόπουλου), Γιάννη Κουκουβέλα (καθηγητή Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών) και Νίκου Σπηλιόπουλου (καρδιολόγου από το Αίγιο).

Πιθανή, αλλά όχι ακόμα σίγουρη, θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Τσάμη (προέδρου της Τοπικής ΝΔ Καλαβρύτων), με την περίπτωση – αντ’ αυτού – να επιλεγεί η επίσης καλαβρυτινή συνεργάτης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου – πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Γιώτα Παυλοπούλου.

Τις τελευταίες ώρες έχει επανέλθει στο κομματικό προσκήνιο το όνομα του – παλιότερα – πολιτευτή της ΝΔ από την Ακράτα, που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, Λευτέρη Σταυρόπουλου. Οπως του Ανδρέα Τσώκου και της Κλυταιμνήστρας Σπαλιάρα από τη Δυτική Αχαΐα.

Οι διαδόσεις για άσκηση πίεσης στους αντιπεριφερειάρχες, Χαράλαμμο Μπονάνο, Τάκη Παπαδόπουλο, Φωκίωνα Ζαΐμη και Ανδρέα Φίλια, προκειμένου κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών να μπουν στο ψηφοδέλτιο για να προσδώσουν δυναμική με τη δημοφιλία και το έργο τους, δεν απηχούν στην πραγματικότητα!

Μέχρι και χθες, πάντως, τα κενά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Αχαΐας, υπολογίζονταν, από «επίσημα» χείλη, σε 2 με 3!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ… ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, δεν κρύβει την άποψή του ότι, δηλαδή, «θα έπρεπε το ψηφοδέλτιο να είναι γρηγορότερα έτοιμο», αποδίδοντας – εν μέρει – ως αιτία αργοπορίας το θλιβερό γεγονός στα Τέμπη, που επέφερε αναστολή σε κομματικές και πολιτικές διεργασίες. Η περίπτωση, δε, ο ίδιος ο κ. Κουνάβης να είναι υποψήφιος βουλευτής θα ξεκαθαρίστει εντός των ημερών, με τον ίδιο να το επιθυμεί – κατά τις πληροφορίες της «Π» – βάζοντας, ωστόσο, τον όρο πώς… αν δεν εκλεγεί να μπορέσει να επιστρέψει στην ηγεσία της ΔΕΕΠ, από την οποία αναγκαστικά θα παραιτηθεί, πριν από τις κάλπες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ