Έκρηξη στην Πλάκα: Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των έξι θυμάτων – Τι εξετάζουν οι Αρχές για τα αίτια

Οι οικογένειες των θυμάτων καλούνται να δώσουν γενετικό υλικό για τη διαδικασία DNA – Στο μικροσκόπιο το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου και η παροχή φυσικού αερίου

Έκρηξη στην Πλάκα: Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των έξι θυμάτων – Τι εξετάζουν οι Αρχές για τα αίτια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρμόδιων αρχών για την έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο στην οδό Λυσικράτους, στην Πλάκα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Το βάρος των αρχών έχει στραφεί πλέον τόσο στην ταυτοποίηση των θυμάτων όσο και στη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη και προκλήθηκε η κατάρρευση τμήματος του κτιρίου.

Για την ταυτοποίηση των έξι νεκρών έχουν κληθεί οι οικογένειές τους, προκειμένου να δώσουν γενετικό υλικό. Τα δείγματα θα συγκριθούν με γενετικό υλικό που θα ληφθεί από τις σορούς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ.

Το μεγάλο ερώτημα για την ανθρώπινη τραγωδία στην Πλάκα: Τι προκάλεσε την έκρηξη; Τι ψάχνουν οι Αρχές και γιατί

Ποιοι ήταν οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τέσσερα από τα θύματα διέμεναν σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Πρόκειται για Αμερικανούς υπηκόους, μεταξύ των οποίων ήταν δύο αδέλφια αλβανικής καταγωγής, που είχαν ταξιδέψει μαζί με τις συντρόφους τους.

Αυτοί είναι που έχασαν τη ζωή τους στην Πλάκα, έξι τα θύματα, τα δύο είναι αδέλφια

Τα άλλα δύο θύματα ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που κατοικούσε στον δεύτερο όροφο. Πρόκειται για μία Ελληνίδα και έναν Βρετανό.

Η διαδικασία ταυτοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την απαραίτητη εργαστηριακή εξέταση και τη σύγκριση των δειγμάτων DNA.

Στο επίκεντρο των ερευνών το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της έκρηξης, οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν τις αρχές στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκύψει οριστικό συμπέρασμα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα φέρεται να ήταν το μοναδικό στο κτίριο που διέθετε ενεργή παροχή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το φυσικό αέριο χρησιμοποιούνταν για την κουζίνα, το τζάκι και έναν καυστήρα.

Παράλληλα, οι αρχές εξετάζουν τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο ύψος του δεύτερου ορόφου από το ωστικό κύμα της έκρηξης. Πρόκειται για στοιχεία που θα πρέπει να αξιολογηθούν σε συνδυασμό με τα ευρήματα από τον χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαρροή φυσικού αερίου και αν αυτή συνδέεται με την έκρηξη.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο όροφο υπήρχε επίσης παροχή φυσικού αερίου, η οποία είχε αφαιρεθεί το 2021, έπειτα από σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη.

Αυτοψία από πραγματογνώμονες

Στο σημείο επιχειρούν εξειδικευμένα στελέχη της ΔΑΕΕ, τα οποία καταγράφουν τον χώρο και συλλέγουν αντικείμενα και υλικά που ενδέχεται να βοηθήσουν στην αποκάλυψη των αιτιών της έκρηξης.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να εξεταστούν σωλήνες, μετρητές και άλλα στοιχεία από τις εγκαταστάσεις του κτιρίου. Στόχος είναι η συλλογή των σχετικών ευρημάτων να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, ώστε να ακολουθήσει η εργαστηριακή τους εξέταση.

Παράλληλα, αναμένεται να οριστούν ειδικοί πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και θα συντάξουν τα σχετικά πορίσματα. Οι προανακριτικές ενέργειες πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.

Λέκκας: «Πολύ ευάλωτο το παλιό κτίριο»

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, χαρακτηρίζοντάς την υποδειγματική, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο.

Όπως ανέφερε, τα γειτονικά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και απαιτείται έλεγχος από μηχανικούς για να διαπιστωθεί η στατική τους επάρκεια.

Ο κ. Λέκκας περιέγραψε το κτίριο της Πλάκας ως παλιό και ιδιαίτερα ευάλωτο, επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος της κατασκευής του βασιζόταν σε τοιχοποιία και όχι σε σύγχρονο φέροντα οργανισμό. Για να περιγράψει το μέγεθος της καταστροφής, έκανε αναφορά στην εικόνα που είχε διαμορφωθεί μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται λεπτομερής τεχνικός έλεγχος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται, με τις αρχές να αναμένουν τα αποτελέσματα τόσο των εργαστηριακών εξετάσεων όσο και των αυτοψιών των πραγματογνωμόνων, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο