Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την κακοκαιρία: Πού χτυπούν βροχές και καταιγίδες – Έως πότε τα έντονα φαινόμενα
Νέα επικαιροποίηση από την ΕΜΥ – Κόκκινη προειδοποίηση στην Εύβοια, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως το βράδυ σε αρκετές περιοχές – Έως 10 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

Σε εξέλιξη παραμένει η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και να προσδιορίζει τις περιοχές στις οποίες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επιμείνουν τις επόμενες ώρες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται η Εύβοια, οι Σποράδες, η Μαγνησία, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, ενώ ιδιαίτερα ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν στο Αιγαίο.
Η Εύβοια παραμένει σε κόκκινη προειδοποίηση, καθώς τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν έως αργά το απόγευμα.
Διαβάστε επίσης: Καιρός: “Πνίγηκαν” Εύβοια, Σκιάθος, Αττική και Ρόδος: 112, πλημμύρες, ζημιές και απαγορευτικά
Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:
- Στην Εύβοια, όπου βρίσκεται σε ισχύ κόκκινη προειδοποίηση, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν έως αργά το απόγευμα.
- Στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στη Μαγνησία, τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν έως το απόγευμα.
- Στα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να συνεχιστούν έως το απόγευμα.
- Στην Κρήτη, με μεγαλύτερη έμφαση στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο και να εξασθενήσουν αργά τη νύχτα.
Για τις παραπάνω περιοχές, πλην της Εύβοιας που βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο προειδοποίησης, ισχύει πορτοκαλί προειδοποίηση.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα έντονα φαινόμενα είχαν προβλεφθεί και για τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες και τη Χαλκιδική, όμως στις περιοχές αυτές το χρονικό διάστημα της ισχυρότερης δραστηριότητας περιοριζόταν στις πρώτες πρωινές ώρες.
Έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά έως και 10 μποφόρ πνέουν στο βόρειο και σταδιακά στο κεντρικό Αιγαίο.
Οι πολύ ισχυροί άνεμοι αναμένεται να διατηρηθούν έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης, επηρεάζοντας τις θαλάσσιες μετακινήσεις και δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες σε παράκτιες περιοχές.
Πού χρειάζεται η μεγαλύτερη προσοχή
Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους και ρέματα τόσο κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης όσο και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της, καθώς η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει απότομα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης στις μετακινήσεις σε πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων συνιστάται να ασφαλίζονται αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν και να αποφεύγεται η παραμονή κάτω από μεγάλα δέντρα, πινακίδες ή άλλες κατασκευές που ενδέχεται να αποκολληθούν.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η σταδιακή αποκλιμάκωση της κακοκαιρίας αναμένεται από το απόγευμα στις περισσότερες από τις περιοχές που βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο, με την Κρήτη και τους θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο να είναι τα τελευταία μέτωπα που αναμένεται να επιμείνουν έως αργά τη νύχτα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News