Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι τελευταίες ειδήσεις – Ποιους θα αφορά

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι τελευταίες ειδήσεις - Ποιους θα αφορά

Το οικονομικό επιτελείο αξιολογεί όλα τα δεδομένα για το έκτακτο επίδομα Πάσχα

Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων της κοινωνίας τις ημέρες του Πάσχα, πλην όμως δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα οι σχετικές αποφάσεις. Η τύχη του έκτακτου επιδόματος θα κριθεί τόσο από τα δημοσιονομικά της χώρας (πληθωρισμό και ράλι στις τιμές της ενέργειας) όσο και από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πάντως οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία οδηγούν σε επιδείνωση το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, βάζοντας δύσκολα και στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, εξετάζει και μετρά τον τρόπο, το εύρος και το μέγεθος των παρεμβάσεων. «Και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, πάντως σε χρόνο έγκαιρο, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει τι έχει να περιμένει και ποιος κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν θα δοθεί αυτό το επίδομα στους πιο αδύναμους αλλά αυτό θα κριθεί και από το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε εμείς ως Γενικό Λογιστήριο και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το περάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Πάντως τις επόμενες είκοσι ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεση του μια σειρά κρίσιμων στοιχείων και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους. Η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης – σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.α.- θεωρείται απαραίτητη λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που έχει θέσει εκτός προϋπολογισμού τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Ποιους θα αφορά

Προφανώς η έκτακτη ενίσχυση εφόσον αποφασιστεί αυτή θα αφορά τους ασθενέστερους οικονομικά, με τα εισοδηματικά κριτήρια να καθορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και ενδεχομένως το ύψος του επιδόματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην κατηγορία των ανθρώπων που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα αναμένονται να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει πλαφόν στο εισόδημα έτσι ώστε να πάρει κάποιος το εν λόγω επίδομα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι στις 7.500 ευρώ. Παράλληλα, θα ισχύουν και κριτήρια για την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών που θα αιτηθούν το επίδομα.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει έλεγχος των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων όλων όσοι δικαιούνται, εισοδηματικά, το επίδομα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, με πηγές να δείχνουν την 4η Μαρτίου ως πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα «κλειδώσει» η καταβολή του επιδόματος, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών οι συσκέψεις είναι συνεχείς, τόσο για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ουκρανική κρίση και ποιες τυχόν διαφοροποιήσεις θα φέρει στην παροχή του έκτακτο επιδόματος αλλά και για να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος που θα ελέγχει την κατάσταση και θα «ανοίγει» την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιπάσματα: Η ραγδαία αύξηση των τιμών τους εκτοξεύει το κόστος στα τρόφιμα
Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2 εκατομμύρια δικαιούχους
Eurostat: Μειώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από την Ελλάδα
Ποιες ημερομηνίες θα πληρωθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου