Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πύρινος εφιάλτης – Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Κάηκαν σπίτια – Εκκενώθηκαν οικισμοί – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, μια κατασκήνωση, ο οικισμός Αδάμες, οι Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό Χωριό.

fotia varimpompi2

Νεότερη Ενημέρωση: Μια εφιαλτική νύχτα εξελίσσεται στην Βαρυμπόμπη και στις γύρω περιοχές, καθώς εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ενώ είναι ολονύχτιες οι προσπάθειες των ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της φωτιάς. Πολλά είναι τα σπίτια που τυλίχθηκαν στις φλογες, ενώ και δεκάδες οχήματα έγιναν στάχτη.

Oι  φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες. Οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

 

Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Νωρίτερα είχαν συνδράμει 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ώρες έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες, το Μορτερό, το Ολυμπιακό Χωριό και οι Θρακομακεδόνες.

Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν ασφαλείς. Κάποιοι προσπάθησαν με λάστιχα και μάνικες να σταματήσουν τα πολλά μέτωπα της φωτιάς.

Έξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, αναμεσά τους και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια που μεταφέρθηκε στο 251.

Η Πολιτική Προστασία στέλνει τακτικά μηνύματα στους πολίτες για την ασφάλειά τους.

 

Επείγουσα ειδοποίηση 112

Νωρίτερα η Πολιτική Προστασία έστειλε νέο μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους των περιοχών Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά και Μεταμόιρφωση αυτή τη φορά.

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης και για το Ολυμπιακό χωριό εκδόθηκε λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Επίσης έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, μια κατασκήνωση, ο οικισμός Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες.

«Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό χωριό ή στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές.», αναφέρεται στην ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Νέα Οδός: Διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής, στο τμήμα Καπανδρίτι – Λυκόβρυση

Την ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι – Λυκόβρυση και στα δυο ρεύματα, λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης, διέταξε η τροχαία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Οδός.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Ημικόμβο Καπανδριτίου.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Κάτοικοι στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα – Ανάμεσά τους ένας πυροσβέστης

Έξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, αναμεσά τους και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια που μεταφέρθηκε στο 251.

Στην περιοχή βρίσκονται μια κινητή ιατρική μονάδα, μια μηχανή και ένα αυτοκίνητο του ειδικού τμήματος ιατρικής καταστρφών, ενώ το ΕΚΑΒ είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Κρανίου τόπος η Βαρυμπόμπη

Όλα τα σπίτια κοντά στην πλατεία Βαρυμπόμπης έχουν παραδοχεί στις φλόγες.

Αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία έχουν καεί. Ελάχιστα σπίτια έχουν γλιτώσει.

Οι αστυνομικοί πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή της αστυνομίας οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Στην περιοχή ακούγονται δεκάδες εκρήξεις όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καίγονται σπίτια στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου.

Η φωτιά έχει φτάσει στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, αλλά και στις Αδάμες, ενώ καίγονται σπίτια. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.

14 κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι, πυροσβέστες και αστυνομικοί, από τη φωτιά, σε διάσπαρτα σημεία. Οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί είναι περικυκλωμένοι από τις φλόγες αλλά δεν κινδυνεύουν άμεσα, ενώ ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στις Αδάμες τελεί σε κίνδυνο καθώς δεν μπορούν να το προσεγγίσουν οι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε πολίτες έχουν εγκλωβιστεί στους Θρακομακεδόνες, μετά την εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Για εγκλωβισμένους έκανε λόγο η ΕΡΤ, που μετέδωσε ότι βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία όπου είναι κοντά στις φλόγες. Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν τρία άτομα ενώ θα επιχειρούσαν να κάνουν το ίδιο για μία γυναίκα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, έχουν πραγματοποιηθεί 14 κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ έχουν εγκλωβιστεί αστυνομικοί και πολίτες στη στάση 7 της Βαρυμπόμπης. Στο σημείο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πολίτες, όμως κατά τη διάρκεια της εκκένωσης οι φλόγες τους περικύκλωσαν με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκλωβιστούν στο σημείο.

Οι αστυνομικοί ζητάνε μέσω του ασύρματου από την πυροσβεστική να πετάξουν ελικόπτερα και να ρίξουν νερό σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να μπορέσουν να διαφύγουν από τη σημείο.

Ένα απίστευτο βίντεο έρχεται στο «φως», που αποτυπώνει τις συγκλονιστικές στιγμές με την τρομακτική φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Το βίντεο το έχει τραβήξει ένας πυροσβέστης, ο οποίος καταγράφει την προσπάθεια του ίδιου και των συναδέλφων του προκειμένου να μην εγκλωβιστούν από την πυρκαγιά.

Παράλληλα, διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία. Σημειώνεται πως πριν από μία ώρα είχαν δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα έχει στηθεί αυτήν την ώρα, καθώς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης είναι εγκλωβισμένοι αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι στη φωτιά της Βαρυμπόμπης και αστυνομικές δυνάμεις που πήγαιναν στο σημείο.

Μάλιστα στην πλατεία της Βαρυμπόμπης καίγονται σπίτια, με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε μία πολυκατοικία.

varimpomph

Νεότερη Ενημέρωση: Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν μπορεί προς το παρόν να σταματήσει τη φωτιά

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας: «Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη»

«Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Νέο μήνυμα από το 112: Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες

Νέο μήνυμα από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες εστάλη πριν από λίγα λεπτά. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας». Ήδη στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Νεότερη Ενημέρωση:

Δραματική έκκληση να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την Άνω Βαρυμπόμπη απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η φωτιά πλησιάζει πάρα πολύ κοντά σε σπίτια. «Με ντουντούκες και συναγερμούς προσπαθούμε μαζί με την αστυνομία να ειδοποιήσουμε τον κόσμο να εκκενώσει προληπτικά τα σπίτια του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες ζημιές, καθώς έχει καεί ένα παλιό σπίτι, κάποιες εγκαταστάσεις εκδηλώσεων και ένα στρατόπεδο με έξι καταδρομείς.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Εθνική Οδό, καθώς εκεί είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη μετά την έκρηξη σε υποσταθμό υψηλής στάθμης της ΔΕΗ.

Επιπλέον, εκκενώθηκε προληπτικά και η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Περίπου 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ κι έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.

Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών. Επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ.

Επίσης, στη φωτιά συνδράμουν πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ διερευνά τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Νεότερη Ενημέρωση: Πύρινη κόλαση στη Βαρυμπόμπη, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωσή της, κυρίως με τα εναέρια μέσα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι μεγάλο και ουσιαστικά μιλάμε για τρεις εστίες. Μια στην Άνω Βαρυμπόμπη, μια κοντά σε ιππικούς ομίλους της ευρύτερης περιοχής, όπου υπάρχει και επιχείρηση απομάκρυνσης των αλόγων και μια τρίτη που κινείται προς τον οικισμό Αδάμες. Αυτή η τρίτη εστία είναι που προβληματίζει περισσότερο τις Αρχές, γι’ αυτό δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες και έχουν παραταχθεί επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να μην περάσουν οι φλόγες στη γειτονική βιομηχανική περιοχή. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι έχει εκκενωθεί και μια κατασκήνωση που είναι κοντά στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην οποία βρίσκονταν περίπου 80 παιδιά που έχουν μεταφερθεί ήδη σε ασφαλές σημείο.

Νεότερη Ενημέρωση: Στο ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα προς Λαμία και σε εκείνο του Αγίου Στεφάνου έχει κλείσει η Εθνική Οδός, εξαιτίας της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, έπειτα από απόφαση της Τροχαίας.

Η πυρκαγιά είναι ορατή σε ολόκληρη την Αττική.

Δείτε βίντεο:

Δείτε live από το σημείο:

Νεότερη Ενημέρωση: Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Λυκόβρυσης, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση επιχειρήσεων και βιομηχανιών που βρίσκονται στην περιοχή.

Νεότερη Ενημέρωση: Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω. Επιχειρούν 104 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev, κι ένα μηχανοκίνητο τμήμα για αντιπυρικές ζώνες. Μεγάλη συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Για πυκνή βλάστηση τύπου «μπετόν αρμέ», η οποία είναι δύσκολη στην κατάσβεση, κάνουν λόγο πηγές της πυροσβεστικής στο skai.gr, ενώ η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Πρώτη Ενημέρωση: Οι φλόγες καίνε δασική έκταση και ήδη επιχειρούν ήδη ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Στο σημείο για την κατάσβεση βρίσκονται 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ από αέρος τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το ρωσικό θηρίο Beriev-200.

Μήνυμα εστάλη από την Υπηρεσία του «112», καλώντας τους κατοίκους Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου να κλείσουν τις καμινάδες, τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών ώστε να μην μπουν οι καύτρες στο εσωτερικό.

minima

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Πηγή: dnews

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς τίτλο 3
bogdanos
selftest
μοντελο κοκαινη e1631543746816