Συλλήψεις για απάτες εκατομμυρίων – Θύματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία – Πάνω απο 190 οι περιπτώσεις

Στις συλλήψεις 7 συνολικά ατόμων, μελών δυο εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν συστηματικά απάτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, προχώρησαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου

Συλλήψεις για απάτες εκατομμυρίων - Θύματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία - Πάνω απο 190 οι περιπτώσεις

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19.27: Στις συλλήψεις 7 συνολικά ατόμων, μελών δυο εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν συστηματικά απάτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 2/03/2022, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, στο πλαίσιο συντονισμένων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αργολίδα, Αρκαδία, Αττική και Κορινθία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pelop.gr, από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, τα κέρδη των δραστών μέσω υπεξαίρεσης προσωπικών τραπεζικών κωδικών, ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί μέχρι αυτή την ώρα αγγίζουν τις 195.

Οι συλληφθέντες που επικοινωνούσαν πάντα τηλεφωνικά με τα θύματα τους σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εμφανίζονταν ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων και λοιπών αντικειμένων «ψαρεύοντας» μέσω γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών. Επιπλέον, συστήνοντα, ως λογιστές επιχειρήσεων και «δάγκωναν» τους ανυποψίαστους υπαλλήλους με το πρόσχημα της καταβολής εποχικών επιδομάτων, οικονομική ενίσχυση λόγω της πανδημίας και επιστροφής χρημάτων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ρομά, βρίσκονται οι «εγκέφαλοι» και των δυο εγκληματικών οργανώσεων, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία και άλλων «ενεργών» μελών. Στα 40 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που έναντι αμοιβής «άνοιγαν» τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους μεταφέρονταν απευθείας τα χρήματα από τους λογαριασμούς των θυμάτων.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.22: Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονταν στην συστηματική τέλεση απατών.

Για την υπόθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε σήμερα 2-3-2022 το πρωί, σε Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Αγρινίου, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (ΥΖΕΔΙ και ΟΠΚΕ), καθώς και Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αιτωλίας, Αργολίδας,
Αρκαδίας και Κορινθίας.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν επτά ημεδαποί άνδρες, μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης απατών και της πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (44) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για τις δυο εγκληματικές οργανώσεις, καθώς
δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2021 μέχρι και σήμερα 2-3-2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπός την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από
πολίτες.

Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν έξι  ημεδαποί άνδρες – μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη
την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (96) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της, προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.
Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον  εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους (money mules).

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά τις
επικοινωνίες, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους ακόμη και με προγράμματα αλλαγής φωνής, μετατρέποντας τις σε γυναικείες φωνές. Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή απέστελλαν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των ποσών.

Σε ότι αφορά την δεύτερη  εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν  τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της  εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (99) περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου
στις  (440.000) ευρώ

Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης  εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN,  καθώς και
τον  εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής.

Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες τους οι δράστες, όπως και τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους, ενώ  ενάλλασσαν τακτικά τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και οχήματα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:
1.        εννέα (9) οχήματα,
2.       το χρηματικό ποσό των 7500€ περίπου,
3.       εντός των οικιών και σε μέρη έξωθεν των οικιών επιμελώς κρυμμένα (καβάντζες)  πλήθος κινητών τηλεφώνων, Η/Υ συσκευών (tablet), καρτών SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ευάγγελος Αλεξανδρής
Ευάγγελος Αλεξανδρής
3 μήνες πριν

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ ΒΡΗΚΕ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ!Συλλήψεις για απάτες εκατομμυρίων – απο 190 οι περιπτώσεις

https://www.facebook.com/groups/186156968233/posts/10159725693938234


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυψέλη: Στο...«μπουντρούμι» έκλεισαν 22χρονη επειδή είχε σχέση - Την άρπαξαν με βία και την κλείδωσαν
«Ψηφίζουν» Ελλάδα για διακοπές οι Αμερικανοί
Πάτρα - Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τα νέα στοιχεία στη δικογραφία - Τι δείχνει η γονιδιακή έκθεση του καρδιολόγου από το Ωνάσειο - ΒΙΝΤΕΟ
Αποκτούν ζωή τα Καλαβρυτοχώρια: Περιμένουν ντόπιους και από το εξωτερικό