Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πάμε σε υποψηφίους φοιτητές δύο ταχυτήτων

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη πυροδότησαν συζητήσεις και αντιδράσεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ειδικά τα κριτήρια των φοιτητών τους. Αναλύουν: Σία Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Μπούρας, Βασίλης Δημόπουλος

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πάμε σε υποψηφίους φοιτητές δύο ταχυτήτων

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη πυροδότησαν περαιτέρω τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ειδικά το σκέλος που αφορά στα κριτήρια εισαγωγής σε αυτά.

Ο υπουργός αναγκάστηκε χθες να προβεί σε διευκρινίσεις. Σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είπε «για μια ειδική ελάχιστη βάση, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων στο κάθε επιστημονικό πεδίο (και όχι στο Τμήμα), η μικρότερη τιμή του οποίου θα πολλαπλασιάζεται επί 0,8 και προκύπτει ένας βαθμός. Αυτός ο βαθμός είναι το πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στα μη κρατικά».

Επιμένοντας στη διευκρίνιση για τον συσχετισμό μεταξύ δημόσιου και μη κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Εχουμε ένα κεκτημένο κι ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κρίναμε πως αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο συντελεστής που εμείς αποφασίσαμε και καταθέτουμε με το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κριτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του νόμου. Κάθε σχολή που θα ιδρυθεί έχει το δικαίωμα να θέτει δικά της κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να είναι τα ίδια που ισχύουν στο μητρικό πανεπιστήμιο, τα οποία θα τα κρίνει όμως και η ελληνική ανεξάρτητη αρχή, η ΕΘΑΑΕ».

Απαντώντας στην κριτική πως όποιος θα μπει στο μη κρατικό πανεπιστήμιο με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή με την οποία εισάγεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα είναι το ίδιο επαγγελματικά καταρτισμένος. «Σήμερα, στο εξωτερικό, έχουμε 40.000 Ελληνες φοιτητές με κριτήρια αποκλειστικά των ξένων πανεπιστημίων. Από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση του πτυχίου τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Εχουμε πάνω από 30 κολέγια στην Ελλάδα και η χώρα έχει συρθεί με νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην αναγνώρισή τους, άρα στην αναγνώριση και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που παρέχουν, χωρίς ισχυρούς κανόνες. Τι λέμε εμείς: Εκτός από το επαγγελματικό, υπάρχει και το ακαδημαϊκό δικαίωμα και για το δεύτερο ορίζουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια στην Ευρώπη».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Δημιουργεί υποψήφιους δύο ταχυτήτων»

Ερωτηθείσα από την «Π» η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Πιερρακάκη «προπέτασμα καπνού» και εξηγεί: «Ανακοίνωσε ως εισιτήριο εισαγωγής την ελάχιστη βάση όχι του Τμήματος, αλλά της Σχολής. Αυτό σημαίνει ότι ενώ στο Τμήμα Ιατρικής του δημόσιου πανεπιστημίου χρειάζεται τουλάχιστον 18.800 μόρια θα μπορείς να μπεις στο Ιατρικό Τμήμα του ιδιωτικού πανεπιστημίου–κολεγίου με 10.000 μόρια που είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε όλο το πεδίο των Επιστημών Υγείας. Επί της ουσίας δημιουργεί υποψηφίους δύο ταχυτήτων, αφού ο ένας θα χρειάζεται ελάχιστα μόρια για να εισαχθεί στο ίδιο τμήμα με τον άλλον που θα θέλει σχεδόν τα διπλάσια. Κι αυτό ανακοινώνεται όταν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και να πάμε στο εθνικό απολυτήριο».

Χρήστος Μπούρας: «Στερείται ακαδημαϊκών κριτηρίων»

Ερωτηθείς σχετικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σχολίασε ότι: «Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος τρόπος εισαγωγής που ανακοινώθηκε στερείται ακαδημαϊκών και ακαδημαϊκών κριτηρίων. Είναι δυνατόν να εισάγεται για παράδειγμα στην ιατρική ο υποψήφιος της Σχολής Επιστημών Υγείας που συγκεντρώνει τον χειρότερο βαθμό στις πανελλαδικές εξετάσεις;».

Βασίλης Δημόπουλος: «Αντίθετοι με την ιδιωτική εκπαίδευση»

Ο πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας Βασίλης Δημόπουλος ανέφερε: «Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος μας είναι αντίθετος με την ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς πιστεύουμε ότι είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να το περιφρουρήσουμε. Από κει και πέρα τα όσα ανέφερε ο υπουργός θα πρέπει να τα μελετήσουμε διεξοδικά και στο νομοσχέδιο. Από αυτά που έχουν ειπωθεί προκύπτει ότι για το ίδιο αντικείμενο σπουδών στο δημόσιο χρειάζεσαι 18.000 και 19.000 μόρια και στο ιδιωτικό θα χρειάζεσαι 10.000 μόρια και 100.00 ευρώ. Επί της ουσίας εκτιμούμε ότι θα μετονομαστούν τα κολέγια του ενός ορόφου σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα αυξηθούν τα δίδακτρα και θα μοιράζουν πτυχία που θα είναι ισότιμα με αυτά του δημόσιου πανεπιστημίου και οι αποφοιτήσαντες θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Ανοχή της ΕΛΑΣ σε μπλόκα, με δικογραφίες κατά αγροτών – Η εξήγηση για την ένταση και τον «αιφνιδιασμό» στο Αίγιο ΦΩΤΟ

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Αχαΐα και Ηλεία στο μάτι του κυκλώνα – Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι από την Κυριακή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύντομα η αύξηση του ορίου για τη Golden Visa σε αστικά κέντρα και νησιά

Θρήνος στην Κρήτη: Έχασε τη μάχη το δίχρονο αγοράκι που χαροπάλευε στην ΜΕΘ

Συνέντευξη Ιερώνυμου στην «Π»: «Πώς να δεχθούμε γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων;

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ