Ελάχιστη βάση, «ελάχιστοι» εισακτέοι

Το θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλ’ αυτό θα συμβεί αφού πρώτα μελετηθούν και αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Ελάχιστη βάση, «ελάχιστοι» εισακτέοι

Η περιβόητη πλέον Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που μπήκε από φέτος στην ακαδημαϊκή ζωή, προκαλώντας ήδη πολλές συζητήσεις, και σε αρκετές περιπτώσεις και ανατροπές, άφησε το στίγμα της και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συγκεκριμένες Σχολές.

Σημειωτέον: Kάθε Τμήμα επέλεγε τη δική του ΕΒΕ, με συντελεστή από 0,8 μέχρι 1,2. Υπήρξαν και Τμήματα που θέλησαν να μην επιλέξουν ΕΒΕ, οπότε σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο έθεσε ως Ελάχιστη Βάση τη βάση, το 0,8 δηλαδή.
Στο Τμήμα Γεωλογίας από τους 209 που ήταν οι θέσεις εισακτέων πρωτοετών (και ΓΕΛ, και ΕΠΑΛ, και 10%, και Εσπερινά), εισάγονται μόλις 26!
Στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων/Μηχανικών 117 θέσεις, μπαίνουν μόνο 51.
Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από τις 217 θέσεις, καλύπτονται οι 134.
Στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών 152 θέσεις, εισάγονται 48.
Στο Τμήμα Λογοθεραπείας από τις 110 θέσεις, καλύπτονται οι 54.
Στο Τμήμα Φιλολογίας 193 θέσεις, καλύφθηκαν οι 152.
Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών 123 θέσεις και οι εισακτέοι 63…

Το όλο θέμα σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλ’ αυτό θα συμβεί αφού πρώτα μελετηθούν και αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Ενα πρώτο ερώτημα στους προσκεκλημένους μας:
Τελικά, η ΕΒΕ δημιουργεί ποσοτική και ποιοτική πληγή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στρεβλώνει καταστάσεις ή δημιουργεί μια πρώτη παρακαταθήκη για σταδιακή μετάβαση σε Ιδρύματα νέας εποχής και νέας γενιάς;

 

Χρήστος Μπούρας: «Σωστό μέτρο, αλλά δεν αρκεί…»

Ελάχιστη βάση, «ελάχιστοι» εισακτέοιKαταρχάς, είμαι υπέρ της ΕΒΕ αλλά χρειάζονται αρκετές επιμέρους βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Είδατε, για παράδειγμα τι συνέβη στην Ξάνθη… Και υπήρξαν κι άλλες τέτοιες αστοχίες. Η ΕΒΕ είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που έχει η Τριτοβάθμια. Πόσα πανεπιστήμια χρειάζεται η χώρα; Και ποια Τμήματα; Ο αριθμός των υποψηφίων; Η διάρκεια των σπουδών; Αυτά είναι τα πιο καθοριστικά θέματα. Από μόνη της η ΕΒΕ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Την ΕΒΕ, πάντως, την όρισαν τα Τμήματα. Επρεπε, όπως αποδεικνύεται, όλοι μας, με πρώτο εμένα, να μελετήσουμε και τα συγγενή τμήματα άλλων Ιδρυμάτων, ώστε να διαμορφωθεί η ΕΒΕ κάθε τμήματός μας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Νομίζω ότι την επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, γιατί κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου μας θα μελετήσει τι έγινε στα αντίστοιχα Τμήματα άλλων πανεπιστημίων, ποια ΕΒΕ επέλεξαν, ώστε να διαμορφωθεί μια κατάλληλη πολιτική. Ελπίζω, μετά απ’ όλα αυτά που συνέβησαν και που ακούγονται, να κατάλαβαν όλοι για ποιο λόγο το Πανεπιστήμιο Πατρών προχώρησε πριν από μήνες σε ένα στρατηγικό σχέδιο με προοπτική.

* Ο Χρήστος Μπούρας είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

 

Παντελής Κυπριανός : «Θα καταργηθεί, κοστίζει εκλογικά…»

Ελάχιστη βάση, «ελάχιστοι» εισακτέοι31 από τα 34 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν στο μηχανογραφικό. Οι προσφερόμενες θέσεις 5.798. Οι επιτυχόντες 4.190, το 72,27% των προσφερόμενων θέσεων. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) όλα τα περιφερειακά ιδρύματα έχασαν φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχασε 1.600 φοιτητές
Αν δούμε συγκριτικά τον λόγο θέσεων/επιτυχόντων, το Πανεπιστήμιο Πατρών τα πήγε λιγότερο καλά από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου και καλύτερα από τα άλλα.
Εγραψα εδώ ότι με την ΕΒΕ όλα τα Τμήματα εκτός Αχαΐας κλείνουν. Αυτό επιβεβαιώνεται, με μερική εξαίρεση ένα Τμήμα. Αλλά και για αρκετά από τα 25 Τμήματα στην Πάτρα (1 στο Αίγιο) τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. 12 έχασαν φοιτητές. Για κάποια η μείωση δεν είναι ανεπανόρθωτη. Για άλλα τίθεται ζήτημα ύπαρξης.
Η ΕΒΕ είναι ένα ανόητο μέτρο. Προβλήματα στα ΑΕΙ υπάρχουν, αλλά δεν λύνονται έτσι. Η ΕΒΕ θα καταργηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές καθώς την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες με τη φετινή άνοδο των βάσεων. Θα καταργηθεί γιατί κοστίζει και εκλογικά αφού όμως πρώτα η κυβέρνηση προλάβει και στείλει «πελάτες» στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα Κολέγια.

*Ο Παντελής Κυπριανός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Ευστράτιος Γαλλόπουλος : «Μια απαραίτητη αρχή…»

Ελάχιστη βάση, «ελάχιστοι» εισακτέοιΠροβληματίζομαι που η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται σε ποσοστά βασισμένα στις «προβλεπόμενες» θέσεις, χωρίς να θίγεται η προέλευση αυτού του αριθμού, που προκύπτει από απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου. Μάλιστα, ενώ παραδοσιακά τα τμήματα ερωτούνταν στην αρχή κάθε έτους για τον επιθυμητό αριθμό εισακτέων, προκαλούσε (συνήθως αρνητικά) σχόλια, καθώς ο τελικός αριθμός συχνά απέκλινε (συνήθως πολύ) από τις επιθυμίες τους. Για παράδειγμα: Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ζήτησε 120 εισακτέους, ενώ σύμφωνα με την κεντρική απόφαση, ο αριθμός ήταν 214. Τον Μάϊο, το ΤΜΗΥΠ πρότεινε το 1,2 ως (μέγιστο δυνατό) πολλαπλασιαστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ. Με βάση την ΕΒΕ, ο αριθμός πρωτοετών (άνευ μετεγγραφών) θα είναι μεγαλύτερος μεν (160+μετεγγραφές) αλλά όχι υπερβολικός: σημειώνω ότι ήταν 285 το 2020 και 316 το 2019! Κατά συνέπεια, θα υπάρξει μείωση του υπερβολικά μεγάλου κλάσματος φοιτητών προς καθηγητές, δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων εντός του «μεγάλου αμφιθεάτρου» (χωρητικότητας 250) και πολλά άλλα θετικά.
Με όλο τον σεβασμό προς όσους/ες κόπιασαν αλλά θεωρούν ότι δεν πέτυχαν τον στόχο τους, η ΕΒΕ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο βελτίωσης και εκλογίκευσης. Κάθε εργαλείο που δοκιμάζεται για πρώτη φορά, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη με βάση τα πρώτα δεδομένα, εκλέπτυνση και προσαρμογή για την αποφυγή αδικιών, κενών τμημάτων, κ.λπ. Είναι, ομολογουμένως, μια δύσκολη αλλά απαραίτητη αρχή.

* Ο Ευστράτιος Γαλλόπουλος είναι καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Πάρης Ξυπολιάς : «Ας μιλήσουμε με ακαδημαϊκά κριτήρια»

Ελάχιστη βάση, «ελάχιστοι» εισακτέοιΗ ΕΒΕ υποτίθεται ήρθε για να αποκλείσει υποψήφιους που έγραφαν ένα και δύο στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά τελικά άφησε εκτός ΑΕΙ μαθητές με βαθμούς 9 και 9,5. Αριστοι όχι, ικανοί ναι. Σε αυτή τη συγκυρία, το Τμήμα Γεωλογίας βρέθηκε φέτος με περίπου 25 εισακτέους (ΓΕΛ και λοιπές κατηγορίες). Και τώρα τι; Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε επιτέλους με ακαδημαϊκά κριτήρια για το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να θεοποιούμε ένα συντελεστή. Κριτήρια όπου επί σειρά ετών ικανοποιεί το Τμήμα Γεωλογίας, ένα Τμήμα ώριμο με 45 έτη ιστορία, με άριστη αξιολόγηση από την ΕΘΑΕΕ (τ. ΑΔΙΠ) το 2012, με πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών από την ΕΘΑΕΕ το 2019, με κτηριακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές, με άριστο διδακτικό προσωπικό διεθνώς αναγνωρισμένο και ερευνητικό έργο που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας εν γένει. Το Τμήμα είναι έτοιμο να συζητήσει, αλλά μια επιτυχημένη πορεία 45 χρόνων δεν γίνεται να διαγραφεί «εν μία νυκτί» από ένα αυθαίρετα οριζόμενο συντελεστή. Συνεχίζουμε, το οφείλουμε στους φοιτητές μας, στους αποφοίτους μας, στην κοινωνία και την ιστορία μας.

* Ο Πάρης Ξυπολιάς είναι καθηγητής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ