Ελάχιστη βάση, ελάχιστοι φοιτητές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Τον μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων έχει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο που μετακινείται στην Πάτρα, με 979 προσφερόμενες θέσεις και μόλις 258 εισακτέους. Αδειάζουν οι αίθουσες στα πανεπιστημιακά τμήματα.

 

Ελάχιστη βάση, ελάχιστοι φοιτητές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Πρωταγωνίστησε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μια καινοτομία του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε σχέση με το 2020 εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368).
Πολλά είναι τα τμήματα με ελάχιστους νέους εισακτέους σε όλη τη χώρα, ενώ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις με τμήματα να μην έχουν κανέναν επιτυχόντα από τα ΓΕΛ.
Στην Αιτωλοακαρνανία το σκηνικό του ακαδημαϊκού χάρτη χαρακτηρίζεται εύκολα ως «φτωχό».
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μαρτυρούν το αληθές μιας και περίπου το 74% των θέσεων για τους πρωτοετείς θα παραμείνει κενό στον νομό.
Συγκεκριμένα, στα πέντε τμήματα που ήταν «ανοιχτά» και αφορούν την Αιτωλοακαρνανία, σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, οι προσφερόμενες θέσεις για πρωτοετείς φοιτητές ήταν 979, αλλά οι εισακτέοι ανέρχονται σε 258 μόλις.

Αγρίνιο
Ειδικότερα, για το Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αγρίνιο) η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΓΕΛ διαμορφώθηκε στο 9,82. Οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 234 με τους επιτυχόντες να φτάνουν τους 43. Από τα ΕΠΑΛ οι εισακτέοι ήταν ακόμη 29.
Στο 9,82 διαμορφώθηκε η ελάχιστη βάση στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και ο τελευταίος συγκέντρωσε 10.074 και σε 157 προσφερόμενες θέσεις οι επιτυχόντες από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι 21.
Στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Αγρινίου, η ελάχιστη βάση διαμορφώθηκε στο 8,94 και ο τελευταίος συγκέντρωσε 8.470. Οι προσφερόμενες θέσεις είναι 187 και οι επιτυχόντες 123 από τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Μεσολόγγι
Η ελάχιστη βάση στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής διαμορφώθηκε στο 9,58 και ο τελευταίος εισακτέος συγκέντρωσε 9.709. Οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων ήταν 223, οι επιτυχόντες είναι 29 από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείς – Υδατοκαλλιεργειών η ελάχιστη βάση διαμορφώθηκε στο 9.58 και ο τελευταίος εισακτέος συγκέντρωσε 10.353.
Οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 178, ενώ μόλις 13 είναι οι εισακτέοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Σημειώνεται πως τον μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων έχει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο αναμένεται να μετακινηθεί μετά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.
Τα νέα τμήματα της Γεωπονικής του πανεπιστημίου αναμένεται να δεχθούν εισακτέους από το 2022.
Η κατάσταση αυτή, ενόψει και της επικείμενης αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, σίγουρα προβληματίζει σε ότι αφορά το μέλλον των περιφερειακών τμημάτων, μιας και οι φοιτητές δεν θα γεμίζουν αίθουσες και αμφιθέατρα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ