Ελεονώρα Μελέτη στην «Π»: «Δεν κάνω καριέρα ή στροφή στην πολιτική»

Η Ελεονώρα Μελέτη, μία από τις πιο δημοφιλείς των ΜΜΕ, αποφάσισε να εισέλθει στην πολιτική κι ως υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στην «Πελοπόννησο», την πρώτη στην ελληνική περιφέρεια, που η ίδια επέλεξε να παραχωρήσει μία από τις λίγες συνεντεύξεις της.

Μελέτη

Γεννημένη το 1978 στην Αθήνα και μεγαλωμένη στον Πειραιά, αρχικά σπούδασε Γαλλική-Ιταλική Φιλολογία (μιλάει και Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αραβικά) και ακολούθως Δημοσιογραφία, ενώ ακόμα και σήμερα είναι φοιτήτρια Ψυχολογίας. Από το 2000 εργάζεται ως μεταφράστρια επιστημονικών άρθρων, διεθνών ειδήσεων και θεατρικών έργων και από το 2001 -23 χρόνια τώρα- ως δημοσιογράφος-παρουσιάστρια σε μεγάλες τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και sites σε Ελλάδα και Κύπρο, με αιχμηρή πένα!

Το 2021 εμφανίστηκε κι ως συγγραφέας, με το βιβλίο της «Γυναίκα ψάχνει» για τον πολυσύνθετο και απαιτητικό ρόλο της τις φυλετικές παθογένειες και στερεότυπα (best seller) κι έπεται το δεύτερο, «Το όνειρο μου ήταν πάντα ένα μωβ ποδήλατο», για την συναισθηματική κακοποίηση. Είναι παντρεμένη με τον γνωστό επιχειρηματία Θοδωρή Μαροσούλη και μητέρα ενός 6χρονου κοριτσιού. Αναμφίβολα, η Ελεονώρα Μελέτη, μία από τις πιο δημοφιλείς των ΜΜΕ, αποφάσισε να εισέλθει στην πολιτική κι ως υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στην «Πελοπόννησο», την πρώτη στην ελληνική περιφέρεια, που η ίδια επέλεξε να παραχωρήσει μία από τις λίγες συνεντεύξεις της.

– Από πότε υπήρχε, κάπου στο μυαλό σου, η ενασχόληση με την πολιτική; Ή ήταν κάτι ξαφνικό; 
Εχω έναν ιδιαίτερο τρόπο να σκέφτομαι την πολιτική. Δεδομένου ότι είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να αλλάζουμε τη ζωή μας, νιώθω ότι πολιτική κάνουμε όλοι με τη στάση μας απέναντι στα πράγματα. Τόσα χρόνια αισθάνομαι ότι και μέσα από τις εκπομπές της κοινωνικής έρευνας και συνεντεύξεων, με έναν τρόπο, πολιτική επιχειρούσα να κάνω, θίγοντας κοινωνικά ζητήματα και δίνοντας χώρο σε ανθρώπους ευάλωτων ομάδων να μιλήσουν ανοικτά. Μέσα από τοποθετήσεις μου επιχειρούσα να εκφράσω τη θέση μου για ζητήματα επικαιρότητας. Με τον τρόπο, όμως, που αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι την πολιτική, δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου τη σκέψη να ασχοληθώ, και γι΄αυτό όσες προτάσεις μου είχαν γίνει στο παρελθόν δεν τις είχα προχωρήσει. Δεν υπήρχε σαν σκέψη να κάνω καριέρα ή στροφή στη πολιτική. Αυτό προέκυψε μέσα από πρόταση του πρωθυπουργού, για συγκεκριμένη ατζέντα κοινωνικών ζητημάτων, με τα οποία χρόνια καταπιάνομαι, μέσα από τον εθελοντισμό, ορμώμενη από δικές μου εσωτερικές ανησυχίες.

– Γιατί με τη ΝΔ κι όχι με ένα άλλο κόμμα; Επιλογή σου ή δεν υπήρξε παρόμοια πρόταση από αλλού; 
Τον Οκτώβριο δέχτηκα μία προσέγγιση από άνθρωπο επιρροής σε ψηφοδέλτιο άλλης παράταξης, που πίστευε ότι θα μπορούσα να προσφέρω μέσα από το συγκεκριμένο αξίωμα. Ωστόσο, ήταν καθαρά δική μου επιλογή να μην προχωρήσω, γιατί δεν ταυτιζόμουν με την παράταξη και δεν θα μπορούσα ποτέ να υποκριθώ ότι ανήκω κάπου, μόνο και μόνο για να δεχτώ την πρόταση. Τότε, για πρώτη φορά, αναλύοντας τη σκέψη μου, είπα πως αν η πρόταση γινόταν από την παράταξη που υποστηρίζω όλα τα χρόνια που είμαι ενεργή ψηφοφόρος, μπορεί να το σκεφτόμουν. Και τελικά η πρόταση ήρθε, από τη ΝΔ. Ανήκω στη γαλάζια παράταξη, από τότε που ασκώ το δικαίωμα της ψήφου είχα παρουσία και στήριζα τις δράσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ η οικογένειά μου είναι ταγμένη στη ΝΔ. Δεν είναι, όμως, μόνο η μακρά αίσθηση του «ανήκειν» στη φιλελεύθερη και φιλευρωπαϊκή παράταξη που με έκανε να πω ναι, αλλά κι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, που έχει δώσει δείγματα ότι είναι ικανός κι έχει βάλει τη χώρα σε κλίμα σταθερότητας, το οποίο έχω ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει.

– Εχεις κάποια θεματική στοχοπροσήλωση, άμα την εκλογή σου στο Ευρωκοινοβούλιο; 
Η σκληρή πραγματικότητα βάζει από μόνη της τα θέματα στο τραπέζι και τα βιώνουμε καθημερινά, σε παγκόσμιο κι όχι μόνο ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος μου, αν εκλεγώ, θα είναι να σκύψω με ενσυναίσθηση πάνω από κοινωνικά ζητήματα, που απαιτούν πίεση, προκειμένου η ΕΕ και η χώρα μας να καταστεί γίγαντας Δημοκρατίας και Ισότητας, με σεβασμό στις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων, ενώ θα ήθελα να εργαστώ σκληρά και πάνω σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως βία, ψυχική ανθεκτικότητα, βελτίωση ποιότητας ζωής ευάλωτων ομάδων. Ο άνθρωπος θα είναι η στοχοπροσήλωσή μου, όπως ήταν σημείο έμπνευσής μου σε άλλες δράσεις μου. Αν ο κόσμος με εμπιστευτεί, θα μου δοθεί η δυνατότητα να υπερασπίζομαι και να στηρίζω ανάγκες μέσα από επίσημους φορείς, διεκδικώντας μεταρρυθμίσεις κι όχι πρόσκαιρες λύσεις.

– Ποιο το μήνυμά σου στους ψηφοφόρους; 
9 Ιουνίου, πάμε όλοι στις κάλπες. Μην υποτιμήσει κανείς τη σημασία της ψηφοφορίας. Είμαστε συνδιαμορφωτές της πραγματικότητας και ο κάθε ένας από τους πολίτες θα μπορέσει να βρει στο πολύπλευρο ψηφοδέλτιο της ΝΔ τέσσερα πρόσωπα, που θα μπορέσουν να τον εκπροσωπήσουν επάξια, φτάνει πρώτα να έχουν κάνει την ενδελεχή μελέτη τους.

– Πώς επήλθε το «ναι», δεδομένων των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων;
Δεν είχα πολύ χρόνο να επεξεργαστώ τα δεδομένα με τον αργό αναλυτικό τρόπο, που με χαρακτηρίζει, ωστόσο αυτό με βοήθησε να ακούσω περισσότερο την καρδιά και το ένστικτό μου. Οφειλα να συζητήσω τη πρόταση με ανθρώπους που θα επηρεαστούν από την απόφαση, κι εφόσον είδα ότι υπήρξε στήριξη, αποφασίσαμε να την αποδεχτούμε. Η αποστολή… «Ευρωβουλή» θέλει καλά κουρδισμένο υποστηρικτικό μηχανισμό, από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον. Δεν γίνεται να το κάνεις μόνος.

– Ισοπεδωτικά, πολλοί κριτικάρουν αρνητικά τις υποψηφιότητες τηλεοπτικών προσώπων. Αδικο; Ρατσιστικό; Τι είναι όλο αυτό; 
Ο καθένας ας επιλέξει τον χαρακτηρισμό που θέλει, ανάλογα με την πρόθεση που έχει όταν κάνει αυτή την κριτική. Ολες οι χώρες έχουν υποψήφιους πρόσωπα της τηλεόρασης και πολλές και εκλεγμένους ευρωβουλευτές τους, όπως η Σουηδία. Είμαι τηλεοπτικό πρόσωπο, ναι, αλλά δεν είμαι μόνο αυτό και το έχω αποδείξει χρόνια τώρα με την πορεία μου. Είμαι δημοσιογράφος, συγγραφέας, άνθρωπος με ανησυχίες, που εκφράζω έντονα τηλεοπτικά και στα βιβλία μου. Είμαι ενεργός πολίτης με έντονη κοινωνική δράση μέσα από τον Εθελοντισμό. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι είμαι πρέσβειρα σε δύο φορείς για ευάλωτες ομάδες -«Θεοτόκος» για παιδιά με αυτισμό, και Desmos- ότι αφιλοκερδώς μετέχω σε δράσεις για την ψυχική ενδυνάμωση των γυναικών, ότι είμαι φοιτήτρια, πάλι, στο πανεπιστήμιο, ότι έχω πλούσιο και πολύ ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό βιογραφικό. Είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι εργαζόμενη.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop