ΕΛΓΑ: Έρχονται πακέτα πληρωμής αποζημιώσεων πριν τα Χριστούγεννα

Αφορά όσους δεν έλαβαν προκαταβολές κατά την προηγούμενη πληρωμή του Οργανισμού.

ελγα

Σήμερα Πέμπτη 21η Δεκεμβρίου ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει, νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκατ. ευρώ στους αγρότες των Π.Ε. Τρικάλων, Λαρίσης, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

Οι παραγωγοί αυτοί δεν έλαβαν προκαταβολές για τις καλλιέργειές τους κατά την προηγούμενη πληρωμή του Οργανισμού.

Ο ΕΛ.Γ.Α. επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει την σταδιακή σύνταξη πορισμάτων, για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο στην αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2024, να ολοκληρωθεί η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους. Μέχρι σήμερα ως προκαταβολές αποζημιώσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, έχουν καταβληθεί :

107,5 εκατ. ευρώ σε 24.000 γεωργούς και 16,5 εκατ. ευρώ σε 2.400 κτηνοτρόφους.

Μαζί με τις σημερινές καταβολές τα ποσά των προκαταβολών ανέρχονται σε 150,2 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από το protothema, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ. Επίσης το ΥπΑΑΤ έχει εξασφαλίσει την αποζημίωση με 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, των παραγωγών που δεν είχαν νομική υποχρέωση να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών).

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η καταβολή σήμερα γίνεται μετά από συνεργασία που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι οποίοι, συνεπείς προς τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, ανακοίνωσαν την καταβολή των υπολοίπων προκαταβολών κατά μία ημέρα νωρίτερα από το αρχικώς ανακοινωθέν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός:

«Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας συνεχίζουμε την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, υλοποιώντας την εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη των πληγέντων και επιτάχυνση της προσπάθειας για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία και να δώσουμε και πάλι πνοή στην περιοχή και ελπίδα στους πληγέντες», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: «Καμπανάκι» κινδύνου για επένδυση στο λιμάνι – Στην «κόψη του ξυραφιού» η βάση εξορύξεων υδρογονανθράκων

Δικηγόρος Μπογονικολού για έκδοση στις ΗΠΑ: «Ειχαμε εμπιστοσύνη στη Γαλλική Δικαιοσύνη» – Ανοικτή η προσφυγή σε Ανώτατο Δικαστήριο

Θάνατος 8χρονου στο Αγλαΐα Κυριακού: «Μη αναστρέψιμο το σηπτικό σοκ – Ο στρεπτόκοκκος θυμίζει επιδημία μηνιγγίτιδας»

Πάτρα – Κηδεία Χρήστου Κουρουνιώτη: Οι στιγμές που «λύγισαν» και τους πιο δυνατούς – «Εφυγες μαρτυρικά, αναπαύσου ειρηνικά» ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Δένδιας: Η Αθήνα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα